hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jacko papa bezenyei álma
Valami Amerika

2003. 12. 08.
Ragyogó fények, kaszinók, éjjel-nappal nyitva tartó üzletek, zöldellő golfpálya, termálvizes élményfürdő. Toronyházak, ezerfős szállodák, kikapcsolódásra vágyó tömegek a játékautomatáknál. És ez nem Amerika! Ezt nekünk álmodták, európaiaknak. Méghozzá Magyarországon, a Hegyeshalom-Bezenye-Rajka háromszögben. A kérdés már csak az, hogy akarjuk-e egyáltalán, hogy ez az álom valóra váljon?



Bezenyei életkép. A helyiek nem bíznak Mr. Jackson ígéreteiben 

Kell-e nekünk Las Vegas? Ebben a kérdésben a vélemények megoszlanak. Bezenye polgármestere, Schmatovich Mátyás szerint ez a beruházás hatalmas előrelépés a falu számára. Négyezer embernek teremt majd új munkalehetőséget, és a helyi adó beszedéséből hatalmas bevételhez jut a község. Bár azt kérdésünkre maga is elismerte, hogy nemcsak saját településén, de a környéken sincs sehol egyetlen munkanélküli sem, hiszen Ausztria közelsége remek munkalehetőségeket és kiváló megélhetést biztosít az itt élőknek. Ez meglátszik lakóhelyükön is, mert az eddig elzárt, határsávfalu szerepköréből kitörve dinamikusan fejlődésnek indult az egész környék. Úgy tűnik tehát, hogy ez a lendület enélkül az új, extra beruházás nélkül sem törne meg. (Persze a pénz mindig jól jön, a sok pénz pedig még jobban.) 

A legtöbb falubelinek azonban egész egyszerűen nemcsak hogy nem tetszik az ötlet, de kifejezetten fél tőle. Elmondásuk szerint maffiából, drogkereskedőből, night clubból már így is van elég itt a hármas határ mentén. Ezt a polgármester sem tagadta, sőt elmondta, hogy félkarú rablók már elég elterjedtek a környéken. Legalább öt-hat olyan férfit ismer, akik a szomszédos országban megkeresik a pénzt, aztán itthon a játékautomatáknál elvesztik, szinte csak erre keresnek. De a falu első embere szerint, ha már úgyis itt van ez a "sok minden", miért ne lehetne az egészet egy kupacba tömöríteni? Persze arra a kérdésre már nehezebb válaszolni, hogyan birkózik meg egy ilyen létesítmény erkölcsi problémafelvetéseivel a főként erősen vallásos horvát nemzetiség? lakosság. 

Azonban Schmatovich úr szerint nem kifejezetten bűnbarlangokról van itt szó, hanem egy szabadidő-, sport- és konferenciaközpontról, bevásárlóutcákkal, éjjel-nappal nyitva tartó üzletekkel és szalonokkal, konditermekkel, minden utcasarkon valami érdekességgel. A komplexum fő profilja nem a csokornyakkendős, krupiés szerencsejáték lesz, hanem a pénznyerő automaták. De még semmi sem biztos. A helyi sajtó hol azt írja, hogy lesz, hol azt, hogy nem lesz. Egyszóval mindenki bizonytalan, csupán a polgármesterek bizakodóak. 

Pénznyelő ötlet

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!