hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pusztulásba HIV
Kendőzetlenül a járványról

2003. 12. 08.
"Évtizedek óta foglalkozom a HIV- fertőzöttekkel, kezdetben a tizenéves kis hemofíliások évekig tartó szenvedései voltak a legborzalmasabbak számomra. Szerencsére ma már a vérkészítmények útján nagyon csekély a fertőzés aránya.  Különösen sajnálom azokat a betegeimet, akiknél nagyon későn mutatták ki a vírus jelenlétét. Ha korábban az osztályra kerültek volna, több ideig éltek volna" – mondja Dr. Bánhegyi Dénes, a Szent László Kórház osztályvezető főorvosa.  Az AIDS krónikus betegség, melynek során – átlagban 10 év alatt – olyan súlyos mértékben károsodik az immunrendszer, hogy életet veszélyeztető, súlyos szövődmények alakulnak ki. A halál az ő esetükben – Bánhegyi doktor kifejezését használva – definitív, azaz jelen pillanatban ebből a betegségből senkit nem lehet kigyógyítani. Egyes fertőzöttek három év alatt jutnak el a végső stádiumba, másoknál 15 év alatt sem "megy előre" a betegség. A modern, kombinált gyógyszerekkel sokaknál sikerül ezt az időt viszonylag hosszú időszakra elhúzni.HIV-pozitív betegek egy kambodzsai kórházban Fotó: Reuters

Amikor az immunrendszer működése már – a HIV-vírus elszaporodása miatt – nagyon súlyosan
károsodik, akkor olyan betegségek jelennek meg a fertőzöttnél, amelyek egy normál immunrendszer? betegnél nem fordulnak elő. 

Mivel ezek különleges betegségek, így az orvosok nincsenek rájuk felkészülve. Például egy olyan élesztőgomba okoz súlyos megbetegedést, amit az AIDS megjelenése előtt csak nagyon éretlen immunrendszer? koraszülött csecsemők esetében írtak le. 

Vagy például a Kaposi-szarkóma, amely egy egészséges embernél jámbor bőrbetegség, egy AIDS-es esetében azonban agresszív daganatos megbetegedés. Ezek mellett előfordulhat
a HIV-fertőzöttnél egészen különleges vírusbetegségek reaktiválódása, amelyek szintén rendkívül ritka, nagyon nehezen kezelhető megbetegedések. 

A gyakorlatban ez szörny? kínlódást jelent. Például teljesen vagy foltokban kihull a beteg haja, fájdalmas fekélyek vannak a bőrén és a különösen érzékeny testrészeken. Szédülés, nyirokcsomó-megnagyobbodások mellett állandó magas láz, tüdőgyulladás kínozza őket. Hasi fájdalmak, hasmenés, nagymérték? fogyás, szervi elváltozások – csak címszavakban a tünetek közül.

"Abban az esetben, ha az immunrendszert nem sikerül gyógyszeresen helyreállítani, ez egy nagyon nyomorúságos élet, hiszen az egyik szövődményt kikezelem, és jön a másik. Pár hónap szünet, és aztán jön a harmadik szövődmény. Aztán a végén jön egy olyan szövődmény, amelyet nem tudunk kezelni – írta le a betegek borzalmait dr. Bánhegyi Dénes.

Magyarország egyébként közepesen fertőzött országnak számít. Évente általában 50-80 "friss" fertőzést diagnosztizálnak, és mintegy 500-550 regisztrált HIV-fertőzött él Magyarországon. A szakemberek a járvány hosszúsága, az időnként előkerülő súlyos fertőzöttek számának arányában úgy becsülik, hogy a valóságban 2500-3000-re tehető azoknak a száma, akik maguk sem tudják, hogy fertőzöttek. Ők a titkos
HIV-esek.

A társadalom defektje

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!