hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kíméletlen idők
Szélsőséges esőzés Dél-Franciaországban

2003. 12. 08.
Franciaországgal továbbra sem bánik kesztyűs kézzel az időjárás. A nyári szélsőséges idő után úgy tűnik, a tél sem lesz kíméletes. Lapzártánkig öt ember vesztette életét a Dél-Franciaországot sújtó özönvízszer? esőzések és árvizek következtében.



Egy dél-franciaországi kisváros az özönvíz után. Nyáron itt a hőség pusztított Fotó: Reuters

A hét elején rendkívüli mennyiség? csapadék zuhant le Franciaország déli megyéiben. A rendkívüli időjárás 19 francia megyét érint, mintegy négyezer embert kellett kiköltöztetni otthonából, és eddig öten vesztették életüket. Az esőzések következtében kialakult árvíz számos települést elvágott a külvilágtól, másodrend? utak tucatjait, de még autópályákat is elmosott az ár. Számos vasútvonalat és több repülőteret kellett lezárni. 

A régióban található atomerőm? több blokkját biztonsági okokból leállították. Vannak, akik hajóként tovaúszott autójukat keresik, mások a házukba betört víz fogságából szabadulnának.

A francia meteorológiai intézet szerint az őszi esőzések nem számítanak szokatlan eseménynek Franciaország Földközi-tenger menti részein, azonban az idei esőzések időtartama, földrajzi kiterjedése és a leesett csapadék mennyisége mindenképpen rendkívülinek mondható. A Gibraltár felől érkező enyhe és párás levegőt erős szelek hajtották észak felé, azonban az ország középső részén elhelyezkedő középhegységbe beleütköző légtömeg hirtelen zuhanni kezdett. Az így kialakult esőfelhőkből 24 óra alatt több havi csapadék hullott le, ráadásul az általában csak egy-másfél napos esőzések az idén több mint három napig tartottak. A csapadék következtében a nyári rendkívül aszályos időszak alatt kiszáradt föld alatti víztároló rétegek elkezdtek feltöltődni, azonban a talaj nem tudta kellő gyorsasággal beinni az esőt, emiatt az a felszínen gyülemlett fel. Ennek egy részét a víztározók felfogták, jelentős része viszont lakott területeket is elárasztott. A helyzetet súlyosbítja, hogy az esőt igen heves, akár 130–150 kilométer/órás sebesség? szélvihar kíséri, ami megakadályozhatja, hogy a folyók felgyülemlett víztömege a tengerbe ömölhessen.

A Rhűne vízhozama rekordot döntött, szerdán több mint 12 ezer köbméter víz folyt le másodpercenként a folyón (a kritikus mennyiséget 10 ezer köbméterben határozták meg a szakemberek).

A nyári kánikulában tanúsított érdektelen magatartását követően a francia kormány most igyekezett kiköszörülni a csorbát. Jacques Chirac francia elnök szerdán a helyszínre utazott Nicolas Sarkozy belügy- és Roselyne Bachelot környezetvédelmi miniszter kíséretében; Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök 12 millió eurós segélycsomagot különített el a katasztrófa sújtotta térség megsegítésére, Marseille vidékét, illetve a
Rhűne torkolatát pedig természeti katasztrófa által sújtott régiónak nyilvánította. A helyzet javulását csütörtöktől várták a szakemberek.

 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!