hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egymillió aláírás a terror ellen

2003. 12. 08.
A Tudósok a Közel-Keleti Békéért elnevezés? szervezet internetes aláírásgyűjtési akciót indított annak elérésére, hogy az ENSZ és a nemzetközi intézmények nyilvánítsák az öngyilkos merényleteket emberiség ellen elkövetett háborús bűncselekményekké. A kezdeményezők célja egymillió hiteles elektronikus aláírás öszszegyűjtése és átadása New Yorkban az ENSZ közgyűlésén. Az akció sikeresen indult: eddig több mint 265 ezer aláírás gyűlt össze, és a támogatók között több mint ötven ország polgárai vannak.

A felhívás szövege a "http://www.petitiononline.com/bombings/petition.html" cím alatt olvasható, és itt lehet csatlakozni is a kezdeményezéshez. Részlet a nyilatkozatból:

Az ENSZ-hez és a világ kormányainak vezetőihez

Mi, alulírottak beadvánnyal fordulunk az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez, a Biztonsági Tanácshoz és a világ kormányainak vezetőihez, hogy csatlakozzanak az Amnesty International és a Human Rights Watch szervezetekhez, kijelentve, hogy a civil lakosság ellen elkövetett gyilkos és öngyilkos bombamerényletek és terrorcselekmények "az emberiség ellen elkövetett háborús bűnök". 

Ragaszkodunk továbbá ahhoz, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete, a Biztonsági Tanács és a világ kormányainak vezetői jelentsék ki: a gyermekek öngyilkos merénylőkké nevelése az alapvető emberi jogok és a genfi egyezmény megsértése, valamint háborús bűn. Azt kérjük, hogy az érintett politikai, állami, katonai és vallási szervezeteket, vezetőiket és támogatóikat a nemzetközi jog teljes szigorával ítélje el a Hágai Nemzetközi Bíróság.

Szilárdan hiszünk abban, hogy ha ezeknek a népirtó háborús bűnöknek vége szakad, a népeknek nem lesz szüksége a terrorizmus elleni védekező tevékenység folytatására. Ha ez megtörténik, tárgyalásokkal és civilizált konfliktuskezeléssel nagyobb esélye lesz a világnak a békére. A beadvány aláírói szilárdan hiszik, hogy a Közel-Kelet és más térségek konfliktusait diplomáciai és politikai eszközökkel, tárgyalásokon keresztül kell és lehet megoldani, de amikor a terroristák a civil lakosság ellen intéznek támadásokat, nem marad más hátra, mint a védekezést szolgáló intézkedések megtétele.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!