hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Társas játékötletek

2003. 12. 08.
– Közeledvén az év legnagyobb ajándékozási időszaka, arról kérdezzük Nagy Lászlót – úgy is mint gyakorló családapát, és úgy is mint évtizedes játékkereskedőt –, hogy mit ajánl az e téren kevésbé jártas szülőknek: milyen játékot érdemes venni a gyerekeknek? 



A lényeg az együttlét Fotó: MTI

– Szeretném elöljáróban leszögezni, hogy én elsősorban az asztali, táblás játékok, azaz a társasjátékok terén mozgok otthonosan, ezeket nemzetközi szinten is ismerem, az újdonságokat naprakészen követem, így jó lelkiismerettel tudok ötleteket adni a tanácstalan olvasóknak. Talán három fontos szempontot kellene figyelembe venni: az első, hogy sohasem az ára dönti el azt, hogy jó-e a kiválasztott játék vagy sem. Vannak nagyon drága játékok, amikkel nem lehet szórakozni, és vannak elérhető árú játékok, amelyekkel élvezet játszani. A második fontos szempont, hogy az ajándékozó vegye figyelembe a gyerek érdeklődési körét, habitusát, életkorát. Ha lehet, ne "számítógépes" játékkal kedveskedjünk neki, mert a játék egyik fő célja az, hogy személyes kapcsolatba kerüljünk gyermekeinkkel, s egy társasjátéknál jobb eszköz nemigen létezik erre. A harmadik fontos szempont pedig, hogy ne a divatos, éppen aktuális trend határozza meg vásárlási szokásainkat, ne felszínes benyomások alapján vásároljunk, hanem megfontoltan. Érdemes például képességfejlesztő vagy ismeretterjesztő játékokba beruházni.

– Mit kell érteni a drágaság fogalmán ?

– Erre nem lehet tól-ig határt mondani, de véleményem szerint nyolc-tízezer forintos társasjáték már drágának minősül, figyelembe véve a magyarországi viszonyokat, s a három-ötezer forint körüli ár a megfizethető játék kategóriája. Óvakodjunk az olcsó, pár száz forintos, gyenge kivitel? társasjátékoktól! Olyan játékot érdemes venni, ami évek múlva is újra elővehető, nem esik szét az első használat után, és valóban élvezet vele játszani.

– Mint például?

– Például itt van legelőször a megújított külsővel-belsővel megjelent Capitaly, amely ebben az évben "ünnepli" hetvenéves születésnapját. Nagy előnye, hogy végre Budapest képei díszítik, s az egyik olyan üzleti játék, amelyet én is szívesen játszom. Ajánlanám még a Blokád nevű, idén megjelent társast, amely egy zseniális stratégiai játék. 

– Mint tudjuk, a társasjátékok nagy része nekünk, játékos kedv? felnőtteknek van kitalálva, s talán csak az "alibi" kedvéért vesszük bele a gyerekeket. Készült-e nekünk játék az idén?

– Amit mond, arra a lélekbúvárok és játékgyárak már réges-régen rájöttek, ezért aztán gyakran kilenctől kilencvenkilenc éves korig ajánlják portékáikat a gyártók. Ideális esetben a generációk közös játéka olyan esemény, melynek során a felek egymást jobban megismerhetik. Van egy Ungame nev? társasjáték, amely pont arról szól, hogy hogyan lehet "észrevétlen" megismerni a másikat. Egy igazi, profi kommunikációs társasjáték. Igazán nem lehet csodálkozni azon, hogy a származási helye az Egyesült Államok, ahol mindig is nagy hangsúlyt fektettek a tökéletes kommunikációra.

– Egyéb, Ön szerint hasznos, jól játszható, s nem utolsósorban megfizethető társasjátékok?

– Itt van mindjárt a Bróker nev? játék, amely sok vidám percet fog okozni mindazoknak, akik szeretik a humort. Két éve újra kapni lehet az eredeti Gazdálkodj okosan! társast, amely igényes, kemény dobozos kivitelű, és amely a Magyar Játékpedagógiai és Játéktári Egyesület minősítő programja keretében a napokban nyerte el az "Év Játéka 2003" címet. A Logosz társasjátékot már nem is kell ajánlanom, mert minden szülő, aki csak egy kicsit is szereti növekvő értelm? csemetéjét, sebtiben megveszi. S végül még egy vadonatúj játékra hívnám fel a figyelmet: A pupák pék pókja. Klasszikus stratégiai játék: a pókok üldözik a legyet, avagy a pékek a kiflit, s akinek unalmas a felállás, az a pékekkel üldözteti a legyet, a pókok meg a kiflire vadásznak. Igazi gyerekjáték!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!