hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 07. 09. (VIII/28) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Elhunyt az osztrák elnök

Két nappal azelőtt, hogy átadhatta volna hivatalát Heinz Fischernek, aki 2010-ig Ausztria államelnöke lesz, elhunyt Thomas Klestil osztrák államfő. Hétfői szívrohama után már nem tért magához, kedden, nem sokkal éjfél előtt beállt haláláig.

Teheránba indult, Jeruzsálembe érkezett

Dr. Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója szerencsétlenül időzítette izraeli látogatását. A nemzetközi figyelem korábban Iránra szegeződött, hiszen az iszlám köztársaság valószínűsíthetően atomfegyver előállítására törekszik. A mostani vizit a fürkésző tekinteteket Dimonára irányítja. Mit akar a nemzetközi szervezet Irántól, amelynek még nincs atomfegyvere, miközben Izraelt, amelynek már van, békén hagyja? – kérdezi a nemzetközi sajtó. Az egyiptomi születés? el-Baradei várhatóan felkéri Izraelt: vegyen részt a NAÜ által, a közel-keleti atommentes övezetről rendezendő nemzetközi konferencián. Baradei egyben szeretné, ha Jeruzsálem csatlakozna az atomsorompó egyezményhez, és egy kiegészítő megállapodásban kötelezné el magát a nukleáris exportjáról szóló információi nyilvánosságra hozatalára. 

A diktátor érzékeny lett a jogra

A június 28-án megalakult ideiglenes iraki kormány első közleményeinek egyike az volt, hogy Szaddám Huszeint, a közép-keleti ország megbuktatott diktátorát 23 éven át tartó uralkodása ideje alatt elkövetett bűneiért bíróság elé állítják. Szaddámot a Barzáni klán ötezer tagjának 1983-ban elkövetett meggyilkolásáért, az 1980-tól 1988-ig tartó általa kezdeményezett iraki–iráni háborúban elpusztult egymillió ember elestéért, a kurdok lakta Halabdzsa város lakói ellen 1988-ban bevetett vegyifegyver használatáért, Kuvait 1990-es megszállásáért, az 1991-es síita felkelés több tízezer áldozatot követelő véres leveréséért, a síita vallási méltóságok húsz éven át tartó sorozatos meggyilkoltatásáért, s a folyamközi ország különböző területein feltárt mintegy háromszázezer tetemet magukba foglaló tömegsírokért vonják – egyebek között – felelősségre. Röviden: népirtásért és emberiség ellen elkövetett bűnökért kell felelnie. 

Barroso az új európai kormányos

Benyújtotta lemondását hétfőn este José Manuel Durao Barroso portugál kormányfő, aki a múlt héten elfogadta a felkérést az Európai Bizottság elnöki posztjára. Döntése bejelentésekor Barroso kijelentette, hogy Romano Prodi utódjaként egy "erősebb, igazságosabb és egységesebb" Európai Unióért kíván munkálkodni. A negyvennyolc éves, jogász képzettségű Barroso 2002 óta volt Portugália miniszterelnöke, a konzervatív kormánykoalíció élén. 

Szebb lesz, mint a régi...

Még három év sem telt el a Világkereskedelmi Központ ikertornyai ellen intézett terrortámadás óta. Voltaképpen még a romeltakarítási munkálatok sem fejeződtek be teljesen a Ground Zero területén, de vasárnap, az Egyesült Államok legnagyobb nemzeti ünnepén, a Függetlenség Napján New York és New Jersey állam, illetve a Nagy Alma vezetői a kivitelező vállalatokkal karöltve lerakták a Szabadság Toronynak keresztelt, újonnan megépítésre kerülő felhőkarcoló alapkövét. Az Adirondack hegységből odaszállított, húsztonnás gránittömbbe a következő szöveget vésték: "Tisztelgésül és megemlékezésül azok iránt, akik életüket vesztették 2001. szeptember 11-én, valamint főhajtással a szabadság örökké élő eszménye előtt." 

Belföld

Korlátozó állásponton

A szombati meleg felvonulással párhuzamosan egy kisebb csoport a "szexuális tüntetés" ellen demonstrált, a homoszexuálisok útvonalát is érintő Erzsébet téren. A két tábor a kordonok és a rendőrök miatt békésen elfért egymás mellett. A csoport vezetője, Bégány Attila, az V. kerületi Önkormányzat MDF-es képviselője már korábban, egy testületi ülésen is felvetette, hogy be kellene tiltani a melegek parádéját.

Több víz, kevesebb turista?

A balatoni újságíró feladatot kap. Mi sem lehetne testhez állóbb számára, mint a Balatonról írni, gondolhatnánk, és gondolja a szerkesztő is. Csakhogy a balatoni újságíró színét sem látta a víznek azóta, hogy a befagyott Balatonról kértek tőle cikket. Fürödni meg aztán végképp nem szokott benne, arra ott vannak a turisták.  A balatoni újságíró csak ír a Balatonról.  Azt lehet jó sokat, vitázni, hogy koszos vagy nem, elég mély-e már, illetve drága-e annyira, hogy inkább valami jó kis tengerpartra menjenek a népek. De ilyet vérbeli balatoni újságíró nem ír le, mert nem ellensége önmagának. 

Kósáné sikere

Az Európai Parlament szocialista politikai csoportja alelnökévé választotta Kósáné Kovács Magdát. Az újonnan csatlakozott országokból érkezett képviselők közül ő volt az egyetlen, aki bekerült az alelnökök hétfős körébe. Az EP második legnagyobb frakcióját alkotó szocialisták közül valamivel több, mint százhetvenen vettek részt a szavazáson, és a jelöltek közül Kósáné Kovács Magda kapta a legtöbb szavazatot, száznegyvenötöt. Ezzel a csoport első alelnöke lett, ami azt jelenti, hogy Martin Schulz elnököt távollétében ő helyettesítheti. 

Hiller programot hirdetett

Elkészült az MSZP programjának tervezete: Az új magyar szociáldemokrácia cím? vitairat. A Hiller István vezette kabinet a korábbi MSZP-programoknál fogyaszthatóbb pártprogramot kívánt letenni az asztalra. A célt annyiban sikerült elérni, hogy a korábbi kiadványoknál rövidebbre és "publicisztikaibbra" sikeredett vitaanyag nagyjából összefoglalta és modernebb nyelvezetbe öntötte az MSZP korábbi téziseit. Újdonságot annyiban tartalmaz, hogy a párt államfelfogását deklaráltan – az egyaránt elutasított – neoliberális és konzervatív felfogások közé teszi. 

A falu élete vagy halála?

Megbolydult a Baranya megyei Bükkösd élete. Kettészakadt a falu, amióta a Strabag Rt. tavaly nyáron bejelentette, hogy cementgyárat szeretne építeni a falu határában. Vasárnapra népszavazást írtak ki, amelyen a lakosok eldönthetik: akarják-e vagy sem a nagyüzemet.

Tragikus műhiba

Összecserélték a leleteit, majd tévedésből koponyaműtétet kezdtek egy idős férfin Szegeden. A páciens a beavatkozás után meghalt. Az eset újra ráirányította a figyelmet az orvosi műhibákra: Magyarországon évente mintegy háromszáz szakmai szabálytalanság miatt indul polgári peres eljárás, és volt olyan esztendő, amikor az összes kárigény megközelítette az egymilliárd forintot.

Hit és értékek

A hatalom dombja

"Az új Európai Alkotmány aláírására ugyanabban a teremben fog sor kerülni, ahol 1957-ben az Európai Gazdasági Közösséget alapító hat ország vezetői aláírták a Római Egyezményt" – jelentette be Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök Jacques Chirac francia elnökkel folytatott eszmecseréjét követően a múlt hét végén.

Tündérmeséből valóság

Magyarországon és egész Kelet-Európában is nemzedékek nőttek fel abban a hiszemben, hogy a cionizmus valamiféle szitokszó, maga a mozgalom pedig sötét üzelmeket takar, természetesen a zsidó világösszeesküvés részeként. Talán még ma is keveset tudunk a modern Izrael megalakulásában döntő szerepet játszott politikai cionizmusról és atyjáról, a budapesti születés? Herzl Tivadarról, aki július harmadikán múlt száz éve, hogy elhunyt.  A fáma szerint halálos ágyán Herzl jellegzetes humorával utoljára még felszólította népét, hogy nehogy valami ostobaságot csináljanak, amíg ő halott lesz… Egy dolog biztos: a politikai cionizmus megalapítója nem mindennapi örökséget hagyott hátra népének: "Bázelben megalapítottam a zsidó államot… Talán öt év múlva, de ötven év múlva biztosan mindenki észre fogja venni."

Nem az igazi

"Utolérte a szerepe" a népszerű színészt, James Caviezelt, aki Jézus Krisztust játszotta Mel Gibson tavasszal bemutatott filmjében, A passióban. Mexikói útja során rajongók ezrei igyekeztek rávenni, hogy csodákat tegyen közöttük, úgy, "mint a filmben". A kelet-mexikói Veracrúz állam lakóinak nehéz volt megmagyarázni, hogy valójában nem Jézus Krisztus jelent meg közöttük, hanem annak filmbeli alakítója, aki egyhetes látogatásra érkezett az országba. 

HÁTTÉR

A görögök nyara

A 2004-es évet méltán érezhetik magukénak a görögök, hiszen miközben tekintélyes szeletet hasítottak a sportélet habos tortájából, a százmilliók gondolkodását befolyásoló hollywoodi filmipar éppen az ő legendás gyökereiket vitte vászonra két szuperprodukciójában. Sok hellén hazafi szíve dobbant meg hát a napokban, hogy ha valamikor, talán éppen most megragadhatják a történelmi pillanatot, és ismét bizonyíthatnak ország-világ előtt: Görögországnak jövője is van, nem csupán múltja.

Az Aranycsapat drámája

Ha Puskást nem rúgják le a németek az első mérkőzésen, ha Sebes Gusztáv nem cseréli meg a két szélsőt az utolsó pillanatban, ha nem rendeznek hajnalig tartó rézfúvós felvonulást a magyarok szállodája előtt a döntő előtti éjszakán, ha az angol bíró megadja az egyenlítő gólunkat a 88. percben, ha… Ötven év távlatából is nehéz belenyugodni abba, hogy a négy éven keresztül veretlen Aranycsapat diadalmenete éppen a Nyugat-Németország ellen 3–2-re elveszített berni világbajnoki döntőn szakadt meg, 1954. július 4-én. Ez a vereség több volt, mint egy fájdalmas sportkudarc. A döntő után Budapesten három napon át tartottak az utcai zavargások, míg a "berni csoda" Németországban a háború utáni időszak első büszke pillanatát jelentette. Az évforduló kapcsán Rainer M. János történésszel, az 1956-os Intézet igazgatójával a labdarúgás és a politika különleges viszonyáról beszélgettünk.

Fociálom portugál kivitelben

És vége. Merk lefújta a meccset, Görögország az Európa-bajnok, Portugália "csak" második.  A görög szektorban azonnal kitört a népünnepély. A portugál szurkolók magukba roskadtak. De csak egy-két perc telt el így, aztán felálltak, és elkezdték éltetni a saját csapatukat: megtapsolták őket, amiért eljutottak a döntőig.  Másnap több emberrel beszéltünk, a recepcióssal, a pincérrel, a taxisofőrrel, és kérdeztük, mi a tanulság. A portugálokra nem jellemző a bűnbakkeresés, azt válaszolták, jobbak voltak a görögök.  Megdöbbentett, ahogy megtisztelték az ellenfél szurkolóit. Ahány vendéglőben látták, hogy görögök jönnek be, az asztaloknál ülő portugálok megtapsolták őket. Bárhol jártunk a városban, láttuk, hogy a helyiek görögökkel találkozva "összepacsiztak", kifejezve, hogy a csapatuk is győzött, és a szurkolásban is ők voltak jobbak. Ezt egyébként mi is így láttuk a helyszínen: az egész meccsen a görög szurkolótábor dominált, végig összehangolva énekeltek, a felső karéj kánonban a lenti karéjjal, mindenki kék-fehérben, kifestve. 

Adócsalás fejvesztés terhe mellett

Országos felháborodás és döbbenet övezi a Jukosz olajipari óriásvállalat elnökének letartóztatását. Perének további fejleményei pedig nagyban meghatározzák az orosz tőzsde mozgását. Oroszország leggazdagabb emberét, Mihail Hodorkovszkijt adócsalással vádolják. Hogy jogosan-e vagy sem, ez még nem derült ki, hasonló esetekkel azonban itthon is jócskán találkozhattunk az utóbbi években. Számos vállalkozó és közismert, sikeres cég vezetője került reflektorfénybe – s nemegyszer börtönbe – gazdasági bűnügyek miatt. Az már szemlélet kérdése, hogy kárörvendve vagy felháborodással tekintünk az ilyen ügyekre. A lapunknak nyilatkozó kriminológus szerint a súlyos börtönbüntetéseknek nincs elrettentő hatása a potenciális adócsalókra, s ilyen adóterhek mellett nem is várható az általános adózási morál javulása.

Európai marketingbajnokság

Vége a labdarúgó Eb-nek. A küzdelem azonban nem csak a futballpályákon volt gigászi. A meccsek hátterében a "nemzeti marketingválogatottak" is keményen összecsaptak. Míg a pázsiton a görögök arattak sikert, PR terén az Adidas sportszergyár, a Carlsberg sörgyár, a szervező ország, Portugália, a bajnok hellének, valamint edzőjük, a német Otto "Rehaklesz" Rehhagel nyertek a legtöbbet.

Tesco gazdaságos üzemanyag

A nagy hipermarketek, áruházláncok versenyében ez évben egy újabb front nyílt – az üzemanyag-kereskedelem. Az Auchan februárban nyitotta meg első benzinkútját a soroksári bevásárlóközpont mellett, majd márciusban a Tesco adta át első üzemanyagtöltő-állomását Pesterzsébeten. Az első fecske azonban a Cora volt, amely már több éve üzemelteti saját kútját, továbbá a palettát színesíti még az Autóklub szintén évek óta létező kezdeményezése, a KlubPetrol benzinkutak. Közös vonásuk, hogy a Mol listaárához képest 5-12 forinttal olcsóbban juthatunk hozzá az üzemanyag literéhez.

Szervezzünk gondtalan nyaralást

Sok bosszúságot okozott már az utazóközönségnek a "fapados" járatokkal való landolás. A reklámokban villogó négyjegy? számok nagyon vonzóak, a tájékozatlanság azonban sokba kerülhet. A belföldi vonatjegyek áraival vetekedő csodálatos légi utazás az úti cél eléréséig végül a pénztárcánkat kiürítő rémálommá válhat. Egyszer?bb, olcsóbb és időkímélő, ha utazási irodával terveztetjük meg utunkat, ahol szakértelemmel és személyre szabottan keresik meg a számunkra legkedvezőbb ajánlatot.

Stressztűrés – de meddig?

Mindennapi életünk során gyakran kerülünk stresszhelyzetbe, amelynek feloldására különböző taktikákat, túlélési módszereket dolgozunk ki, és alkalmazzuk is azokat több-kevesebb sikerrel. Ám vannak olyan szituációk, amikor ez a bizonyos stresszelés egy konkrét cél érdekben történik nagyon is tudatos, előre megtervezett mechanizmus alapján. Ez az a bizonyos stresszinterjú, amelyről azt gondolom, hogy senki sem távozott még pozitív benyomásokkal. 

Négy év után először nyúlt a kamatokhoz a Fed

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal emelte irányadó kamatlábát az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. A kamatdöntés után a dollár gyengülésnek indult, a részvénypiacokon pedig csökkentek az árak, de ezek nem a kamatemelés váratlansága, sokkal inkább a vártnál gyengébbre sikerült makrogazdasági mutatók – beszerzésimenedzser-index, munkanélküliségi adatok – miatt következtek be. Újra rossz napok jártak az autógyártókra, miután kedvezőtlen értékesítési kilátások sújtják a szektort, és az olajár is emelkedésnek indult az iraki olajvezetéket ért támadás miatt. A BUX közepes forgalom mellett halvány emelkedést mutatott, de a csúcsdöntés a héten még elmaradt.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!