hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Több víz, kevesebb turista?
Balaton az idény küszöbén

2004. 07. 12.
A balatoni újságíró feladatot kap. Mi sem lehetne testhez állóbb számára, mint a Balatonról írni, gondolhatnánk, és gondolja a szerkesztő is. Csakhogy a balatoni újságíró színét sem látta a víznek azóta, hogy a befagyott Balatonról kértek tőle cikket. Fürödni meg aztán végképp nem szokott benne, arra ott vannak a turisták.  A balatoni újságíró csak ír a Balatonról.  Azt lehet jó sokat, vitázni, hogy koszos vagy nem, elég mély-e már, illetve drága-e annyira, hogy inkább valami jó kis tengerpartra menjenek a népek. De ilyet vérbeli balatoni újságíró nem ír le, mert nem ellensége önmagának. 



Balatoni pillanatkép. Kihívás a tó Fotó: MTI

Tehát, hogy megfeleljen az elvárásoknak, szorgalmasan utánajár mindennek. Elsőként tesztfürdést hajt végre, családostul, amelyhez délutáni időpontot választ. 

A napot is ki kell fogni, lévén, hogy majd minden másnap esik. Ez jót tesz a víznek, egyébként, mivel a turisták addig sem szennyezik. Másrészt nem kedvez az algáknak, ami a vízre nézve szintén pozitív.

Nos, a Balaton körüli huszonnyolc strand közül huszonnégynek kiváló a vízminősége. Négynek megfelelő, ezek közül az egyik a tesztfürdés helyszíne. Azért ez, mert családbarát, játszótere, szépen gondozott pázsitja és homokos partja van. Kicsit hínáros a víz egy keskeny sávban, az igaz, de előnyeivel szemben ez a kis apróság nem számít.

A bejáratnál az újságíró elégedetten tapasztalja, hogy a belépőjegyek árai nem változtak tavaly óta – "már hogy változtak volna, mikor tavaly is jóval kevesebben jöttek, mint kellett volna" – teszi világossá az okot a jegyszedő néni. A balatoni újságíró persze nem vesz jegyet, mivel helybéli lakosoknak ingyenes a bejárás.

A strand szép, tiszta – és ami feltűnő: nincsenek sokan! A gyerekek bevetik magukat a harminccentis part menti vízbe, és dagonyáznak boldogan az iszapban. Nekik ez jó.

Beljebb gyalogolván – egyébként jó harminc centivel magasabb a vízállás, mint tavaly, nyolcvankét centi a vízmércék szerint – elsőre szinte mindenki meglepődik: jé, milyen tiszta! Nyakig érő vízben térdig lelátni. Úszni is lehet, nem úgy, mint tavaly, amikor már-már felsejlett annak réme, hogy hamarosan gyalog át lehet kelni a tó egyik partjáról a másikra, s hogy a Balaton átúszása cím? össznépi megmozdulást a továbbiakban futóverseny formájában bonyolítják le.

A vízzel tehát most nincs baj. Viszont kevés a turista. Ezt nemcsak a jegyszedő néni, de a különböző üzletek alkalmazottai, vendéglátósok, kereskedők is megerősítik. Az összetétel vegyes: a német vendégek mellett egyre több a holland, angol, francia, dán turista, és számottevő a belföldi turizmus. De még mindig nincsenek elegen. 

Dr. Kovács Miklós, a Balatoni Regionális Turisztikai Projekt Iroda vezetője az elkészült statisztikák birtokában bízik abban, hogy ez a szezon nem lesz rosszabb a tavalyinál. Bár a szobafoglalások száma kevesebb, mint 2003 hasonló időszakában, ez már nem feltétlenül objektív mérce: az idelátogató külföldiek tudják, hogy bármikor jönnek, mindig találnak maguknak megfelelő szállást. 

Az EU-csatlakozás egyébként nem bolygatta meg a szállások árait: magánszálláshelyen átlagosan 10 eurót kérnek fejenként egy éjszakáért, a szállodákban – nyilván színvonaltól függően – 25-50 eurót. 

A szálláshely-értékesítők egyik fájdalma, hogy az elmúlt években rengeteg külföldi – elsősorban német – vásárolt ingatlant magának a Balaton partján, vagy egy kicsit távolabb, háttértelepülésen; így nemcsak ők mellőzik a szállodákat, panziókat, kempingeket, de vendégül látott rokonaik, barátaik, ismerőseik is. Nos, e külföldi tulajdonosok jó része most eladni akar. Mellettük pedig rengeteg magyar is: nem csoda hát, hogy nem jött be az EU-csatlakozással várt ingatlanár-emelkedés. A balatoni ingatlanárak az elmúlt években a kereslet megcsappanásával kezdtek a realitás felé közeledni, úgy tűnik, e közeledés tovább folytatódik. A kínálat eközben egyre bővül, nyaralók, telkek, sőt, üzletek vásárolhatók szép számmal. Hogy a gazdasági mélyponton átlendül a magyar tenger, arra az ad reményt, hogy egyre több a beruházás a tó körül: lakóparkok, üdülőházak, bevásárló- és üzletközpontok épülnek – azaz egyre-másra tűnnek fel olyan befektetők, akik látnak üzleti lehetőséget a Balatonban. A közelmúltban az a hír is napvilágot látott, mely szerint a következő öt évben 50 milliárd forintot költ a Siótour Rt. új tulajdonosa dél-balatoni idegenforgalmi fejlesztésekre: az angol többségi tulajdonban lévő SCD Holding Ingatlanfejlesztő és Befektetési Rt. új szállodák építésével, a minőségi szolgáltatások jelentős bővítésével, egyebek közt a meleg vizű, sport- és élményfürdők létesítésével szeretné meghosszabbítani, lehetőség szerint a télre is kiterjeszteni a balatoni idegenforgalmi idényt. 

Időről időre meg kell küzdeni azzal a kérdéssel, drága-e a Balaton, s hogy jobban megéri-e elmenni a tengerhez. 

A Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság és a Balatoni Regionális Turisztikai Projekt Iroda kezdeményezésére a Magyar Turizmus Rt. árösszehasonlító kutatást végeztetett. Ennek eredményeként összeállítottak egy úgynevezett turistafogyasztói kosarat, amelyben a szállás mellett napi kétszeri főétkezés és az egyéb fogyasztások: kávé, sör, fagyi, ásványvíz is szerepelt. 

A horvát, olasz, spanyol, török tengerpart júniusi árait hasonlították a Balaton áraihoz. Ennek fényében objektíve levonható a következtetés: a Balaton nem drága. 

Aki nem hiszi, járjon utána.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!