hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Teheránba indult, Jeruzsálembe érkezett
El-Baradei, a fő atomellenőr Izraelben

2004. 07. 12.
Dr. Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója szerencsétlenül időzítette izraeli látogatását. A nemzetközi figyelem korábban Iránra szegeződött, hiszen az iszlám köztársaság valószínűsíthetően atomfegyver előállítására törekszik. A mostani vizit a fürkésző tekinteteket Dimonára irányítja. Mit akar a nemzetközi szervezet Irántól, amelynek még nincs atomfegyvere, miközben Izraelt, amelynek már van, békén hagyja? – kérdezi a nemzetközi sajtó. Az egyiptomi születés? el-Baradei várhatóan felkéri Izraelt: vegyen részt a NAÜ által, a közel-keleti atommentes övezetről rendezendő nemzetközi konferencián. Baradei egyben szeretné, ha Jeruzsálem csatlakozna az atomsorompó egyezményhez, és egy kiegészítő megállapodásban kötelezné el magát a nukleáris exportjáról szóló információi nyilvánosságra hozatalára. 



Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője Fotó: Reuters

Izrael elvben nem ellenzi a közel-keleti atomfegyvermentes övezet tervét, álláspontja szerint azonban a palesztin terrorizmus és az Izrael-ellenes arab-muszlim gyűlölet e cél megvalósítását lehetetlenné teszi. Irán megsértette az atomsorompó egyezmény és a NAÜ előírásait, és megpróbálta eltüntetni ennek bizonyítékait is. Két évtizedet vett igénybe, amíg a NAÜ kiheverte Irak illegális atomfegyver-programja felderítésének kudarcát. A nemzetközi tehetetlenség kényszerítette ki Menachem Begin kormányfőtől, hogy 1981-ben az izraeli légierő rombolja le az iraki Oszirak reaktort. Most Iránon a sor.

Az ellenőrök legutóbbi jelentéseiben számos intő jelet találhatunk. Először is az irániak nem adtak magyarázatot az ellenőrök által felfedezett hasadó anyagok nyomaira. Sokáig halogatták az ellenőröknek a kulcshelyszínekre való beengedését, és nem tettek jelentést a P–2 urándúsító centrifugákról, a Natanz urándúsító színhelyén való intenzív építkezésekről, valamint a helyszínen raktározott, nagy mennyiség? dúsításra váró urániumról. 

Hasemi Rafszandzsáni volt iráni elnök ugyanakkor a zsidó állam megszületését a "történelem legrosszabb eseményeként" értékelte. Ali Khamenai ajatollah pedig felszólított, hogy "az Izraelnek nevezett rákos daganatot gyökerestől irtsák ki a régió testéből". Látva ezt a fenyegetést, a világ számos vezetője, köztük Tony Blair brit kormányfő és külügyminisztere, Jack Straw is nyilvánosan elismerte: az Izrael megsemmisítésére felszólító rendkívüli fenyegetések kivételes válaszokat igényelnek. Amíg az arab és muzulmán országok Izrael létét és függetlenségét fenyegetik a Közel-Keleten, a zsidó államnak szüksége van megfelelő elrettentő erőre.

El-Baradei Gideon Franknak, az Izraeli Atomenergia Bizottság főigazgatójának veti fel az atomfegyvermentes övezet megteremtésének koncepcióját, és kérelmezni fogja, hogy ellenőröket küldhessen a dimonai atomreaktorhoz. Izrael ellenzi az ellenőrök belépését a dimonai telepre, de úgy tűnik, nem gördít akadályt a kutatási célú, Javne mellett fekvő, kisebb atomreaktor vizsgálata elé Nahal Sorekben. Baradei a jeruzsálemi Héber Egyetemen tart előadást a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról.

A héten a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség pénzügyi és technikai segítségével új nukleáris gyógyászati program indul. Erről döntött el-Baradei és Dani Naveh izraeli egészségügyi miniszter szerdai találkozójukon. Az együttműködés oldja majd a testület és a zsidó állam közötti, Jeruzsálem nukleáris politikája által keltett feszültséget. A látogatás természetesen nem változtatja meg Izrael állam eddigi nukleáris politikáját. Az ország fél évszázada nem cáfolja, de nem is erősíti meg, hogy rendelkezik atomfegyverrel. Szakértők a zsidó állam rendelkezésére álló nukleáris robbanófejek számát háromszázra becsülik. Ennek leszerelésére, az atomfegyvermentes övezet megteremtésére addig nem kerülhet sor, míg helyre nem áll a Közel-Keleten az Izrael elfogadásán alapuló regionális béke és biztonság rendszere.

Kilencvenöt százalékos biztonság

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!