hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 07. 23. (VIII/30) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Szexbotrány a papneveldében

A Vatikán beavatkozásával immár az ausztriai katolikus egyház egészét érintő, nemzetközi botránnyá duzzadt a múlt héten a bécsi Profil című lap által elindított lavina. Mint ismeretes, a lap cikkének illusztrálásaként a St. Pölten-i papi szeminárium növendékeit és annak vezetőit félreérthetetlen pózokban bemutató fényképeket közölt, amelyek bejárták a világsajtót. A botrány azt követően gyűrűzött tovább, hogy a hatóságok mintegy 40 ezer pornográf képet és számtalan videót foglaltak le a szeminárium egyik számítógépén. 

Megbélyegzett önvédelem

A ciszjordániai biztonsági fal elbontására szólította fel a héten az ENSZ közgyűlése Izraelt. Miután a palesztin hatóság arra kérte az ENSZ közgyűlését, hogy határozatban kötelezze Izraelt a Ciszjordánián át épülő biztonsági fal elbontására, a testület nagy többséggel támogatott, bár nem kötelező érvény? határozatában felszólította a zsidó államot, bontsa el az izraeli területeket Ciszjordániától elválasztó falat. A dokumentum ugyanakkor elítéli a terrorizmus minden formáját.

Nála maradtak a titkos papírok

Bill Clinton volt amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Sandy Berger ellen szövetségi bűnügyi vizsgálatot indított az FBI, miután kiderült, hogy Berger szigorúan titkos iratokat emelt el a Nemzeti Levéltárból, míg a szeptember 11-ei bizottság munkáját készítette elő 2003 őszén. Berger "őszinte tévedésnek" minősítette tettét, melyet "mélyen sajnál".

Bírót öltek Izraelben

Hétfőn este ismeretlen tettes meggyilkolta Adi Azart, Tel Aviv-i körzeti bírót Ramat Hasaron-i otthona előtt. Tomi Lapid igazságügyminiszter, a belbiztonsági miniszterrel, Cahi Hanegbivel, a rendőrfőnökkel, Slomo Aharoniskivel és Menahem Mazúz főügyésszel tartott keddi megbeszélését követően kijelentette: nem terveznek a mintegy 550 bíró védelmére különleges biztonsági intézkedéseket. 

Kulturális félreértés történt

Jacques Chirac francia államfő kijelentette, hogy mindaddig nem tartja lehetségesnek Ariel Saron izraeli miniszterelnök franciaországi látogatását, míg ez utóbbi magyarázattal nem szolgál a múlt vasárnap tett kijelentését illetően, mellyel felszólította a francia zsidókat, hogy mielőbb hagyják el az országot, és költözzenek Izraelbe.

Iráni atombomba orosz segítséggel?

Izrael fontolóra vette, hogy megelőző támadást intéz Irán atomerőművei ellen, amennyiben Oroszország tovább folytatja az ázsiai ország ellátását az uránium dúsításához szükséges fűtőelemekkel. Az izraeli tervek napvilágra kerülésével egy időben az Egyesült Államok is egyre határozottabban fogalmazza meg kételyeit Irán nukleáris ambícióival kapcsolatban.

Belföld

Nyaraló politikusok csatája

Már csak az nem veszi észre, hogy az MSZP-ben hatalmi harc zajlik, akit tökéletesen hidegen hagy a politika. Az őszi tisztújító kongresszusra készülve egyre többen – kerékpáros nyelven szólva – "robbantanak." Bár lehetséges, hogy szökésük korainak bizonyul, és a hajrára elfogy az erejük. A párt megújítását szorgalmazó dokumentumok, tanulmányok, elemzések és helyzetértékelések, valamint a különféle reformtömörülések, baloldali körök és vitaklubok gomba módra szaporodnak. A kívülről már-már gyerekesnek tűnő "játék" kapcsán érdemes megjegyezni: jelenleg a 6400 milliárd forintnyi költségvetés elosztására ez a párt gyakorolja a legnagyobb befolyást.

Júliusi álhírek

Ki gondolta volna, hogy olyan, hírértékkel is alig bíró kéthónapos ügyről, mint a Ferihegyi nemzetközi repülőteret üzemeltető, állami tulajdonú Budapest Airport Rt. (BA) dolgozói napja, több mint egy héten át újabb és újabb bőröket lehet még lehúzni? Valószínűleg azok, akiknek érdeke a téma melegen tartása, például a cég közelgő privatizációjára figyelemmel. 

Jelentés Irakból

– Miniszter úr jelentem, a sajtótájékoztatóhoz készen állunk. – Al-Hillahból köszöntöm a sajtó képviselőit. Itt már nagyon vártak bennünket: jelenleg 48 fok van, de az itteniek szerint a hőmérő 60 fokig is felszaladhat. Ilyen körülmények közé érkeztünk… Jól hallotok Budapesten? – Jelentem igen…

Hit és értékek

Artúr, az aposztata

"Az igaz történet, amelyből a legenda kialakult" – ezzel a bátor ígérettel hirdetik a legújabb történelmi akciófilmet, amelyet július elején mutattak be az Egyesült Államokban. A főhős nem más, mint a lovagok lovagja, a kelta-brit mondák győzhetetlen alakja, Artúr király. Bár az elmúlt években napvilágot láttak olyan hírek, hogy történelmi bizonyítékokat találtak Artúr feltételezett szülőhelyén, az angliai Cornwallban található Tintagel kastélyban, a király alakja továbbra is a mítoszok ködébe vész. Így a rendező, Antoine Fuqua kezét nem kötötte semmi, amikor filmvászonra vitte Artúr "igaz történetét". Az elkészült m? ezért inkább arról szól, hogy milyennek szeretnék az alkotók látni mai szemmel a nagy királyt, aki egy új kor hajnalán uralkodott. Az eredmény egy művészi szempontból legjobb esetben közepes film, amelynek egyetlen figyelemre méltó újdonsága az, ahogy Artúr szembefordulását ábrázolja az addig hűségesen szolgált Rómával és a saját – keresztény – hitével.

HÁTTÉR

Kórházak a csőd szélén

Beteg a magyar egészségügy – ez az egyetlen, már-már közhelyszer? megállapítás, amellyel mind a szakma, mind a politika képviselői teljes mértékben egyetértenek. Tény ugyanis: a szféra jelentős forráshiánnyal küzd; a műszerek elavultak; a nővérek, orvosok nevetséges bérekért dolgoznak az uniós átlagnál jóval többet (ha csak meg nem elégelik, és el nem szerződnek külföldre); a rendszert pedig sokak szerint a szakmabeliek hivatástudata, no és persze a hálapénz tartja még mozgásban. A kiutat – vagy az elmúlt évtizedben jócskán kiüresített kifejezéssel élve, a reformot – viszont már mindenki másképpen képzeli. A témára a tragikus véget ért szegedi betegcsere mellett a lapzártánk után tartott, szintén a Tisza-parti városból kiindult figyelmeztető sztrájk irányította rá újból a figyelmet. 

Tőzsde, az adrenalinjáték

– Ön néhány hete foglalta el a BÉT elnöki székét egy viharos gyorsaságú tulajdonosváltás után. Személye a kívülállók számára a "névtelenség homályából" bukkant elő, és azt is többen felvetették, hogy "csendes út" vezetett az elnökséghez. Valóban ilyen sima ügyről van szó, vagy ez csak a látszat?– Hát, senkiből sem lesz véletlenül tőzsdeelnök.

Bőséges aratás, bőséges gondok

Július a betakarítás ideje, és ahogy az elmúlt években már megszokhattuk, az aratás komoly politikai kérdéssé is vált. Idén jó termés várható, talán az elmúlt tíz év legjobb termése, azonban a termelők részére ez hasonlóan nagy gondot jelent, mint a rossz termés. 

Európai intelem

A politikai csatározások háttérbe szorítását, a törvények átláthatóságát, az ország belső egységének megteremtését, a gazdaságot ösztönző adópolitikát szorgalmaz a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) legfrissebb jelentésében. 

Bulgáriában terjeszkedne a Matáv

Folytatódott a vezető tőzsdeindexek lemorzsolódása a múlt héten. Amerikában a termelői árindex a várt 0,2 százalékos emelkedéssel szemben 0,3 százalékkal csökkent, a héten napvilágot látott féléves gyorsjelentések viszont meglehetősen vegyes képet mutattak. Az Intel az előzetes várakozásnál gyengébb értékesítési adatait rosszul viselte a félvezető szektor, jó eredményt produkált viszont az IBM, a Dell Computer és az Apple is. Európában a Nokia árfolyama zuhant nagyot, miután a cég bejelentette: negyedéves eredménye akár 50 százalékkal is a tavalyi második negyedévesé alatt maradhat. 

Arafat, a káosz ura

Egymásnak ugyancsak ellentmondó, ám annál figyelemre méltóbb hírekről számolt be az elmúlt hét végén a világsajtó a Gázai övezetből. Ilyen címekkel jelentek meg tudósítások: "Polgárháború tört ki a Palesztin Autonóm Hatóság területén", "Fegyveres összecsapások a Jasszer Arafat vezette Fatah mozgalom katonai szárnya és az ugyancsak Arafat parancsnoksága alatt álló palesztin biztonsági erők között", "Jasszer Arafat lába alatt remeg a föld", "Lemondott a palesztin kormányfő", "Elrabolták a palesztin rendőrfőnököt", "Rendkívüli állapotot hirdettek a Gázai övezetben", "Arafat ura a helyzetnek", "Az új palesztin rendőrfőnök az elnök unokaöccse", "Helyén maradt a miniszterelnök", "Elraboltak öt francia állampolgárt", "A franciák szabadok" és így tovább. Abban minden tudósítás egyetértett, hogy "Ellenőrizhetetlen káosz uralkodik Gázában". 

Munkahelyi zaklatások

"De szép szeme van, Mancika" – bókol a főnök, miközben Mancika kitölti a kávét és csábosan mosolyog hozzá. Aztán diktálni kezd egy hivatalos levelet, Mancika pedig szorgalmasan jegyzetel. A háború előtt még ez volt a dolgok normális menete, és ennek a hatása mindmáig érezhető. Vannak országok, ahol már a szóbeli inzultust sem kötelesek elviselni a női beosztottak, törvény adta joguk, hogy ragaszkodjanak a teljesítmény szerinti megítéléshez, nemtől függetlenül. Nemrégiben azonban éppen a törvény tervezetéért felelős Esélyegyenlőségi Kormány-hivatal egyik alkalmazottja panaszolta be szexuális zaklatás miatt a főnökét, ami ismét ráirányította a figyelmet a női munkavállalók helyzetére. 

Nem voltunk hajlandók áldozatok lenni

Évek óta próbáltunk a magyar származású New York-i tőzsdezsenivel, Soros Györggyel interjút készíteni. A próbálkozások a szervezés stádiumában mindig megrekedtek. Múlt heti számunkban bemutattuk Brandeisz Elza nénit, aki a második világháború idején balatonalmádi házában bújtatta Soros Györgyöt és édesanyját. Gondoltuk, hogy a neves üzletemberrel is készítünk Elza néni hőstettéről interjút. A beszélgetést meglepetésünkre röpke egy hét alatt sikerült leszervezni. Az ígért időpontban, kedden pontosan 15.30-kor csörgött a telefon szerkesztőségünkben. A vonal túlsó végén Soros György szólalt meg. 

A futball kifejezi Brazíliát

A magyar Országgyűlés meghívására első alkalommal járt hazánkban José Sarney, a brazil szenátus elnöke, aki lapunknak adott interjújában kiemelte: nézete szerint "…a jövő sokkal inkább a különböző országok együttműködésétől, mint privát adottságaitól függ".  José Sarney a brazil katonai diktatúra bukása után, 1985-ben megválasztott első államelnök, aki nemcsak a demokratikus átalakulás neves alakja, hanem egyben ismert író: mintegy ötven, hazájában kiadott kötet szerzője. Idén magyarul is megjelent Saraminda cím? regénye az Európa Kiadó jóvoltából. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!