hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nála maradtak a titkos papírok
A feledékeny exfőtanácsadó

2004. 07. 26.
Bill Clinton volt amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Sandy Berger ellen szövetségi bűnügyi vizsgálatot indított az FBI, miután kiderült, hogy Berger szigorúan titkos iratokat emelt el a Nemzeti Levéltárból, míg a szeptember 11-ei bizottság munkáját készítette elő 2003 őszén. Berger "őszinte tévedésnek" minősítette tettét, melyet "mélyen sajnál".



Sandy Berger nemzetbiztonsági tanácsadó egy 2000-ben készült felvételen Bill Clintonnal. Otthon kényelmesebb olvasni 

John Kerry demokrata elnökjelölt menesztette nemzetbiztonsági tanácsadóját, Sandy Bergert, miután ez utóbbiról kiderült, hogy felelőssé tehető szigorúan titkos dokumentumok eltűnéséért. A Clinton-adminisztráció legnagyobb botrányává fajuló ügyben az FBI olyan szigorúan titkos dokumentumok és kézzel írt jegyzetek után nyomoz, amelyek az amerikai Nemzeti Levéltárból tűntek el 2003 őszén.

Miután a levéltár munkatársai feljelentést tettek az iratok eltűnéséről, a nyomozás szálai Bergerhez vezettek, aki később elismerte, hogy a levéltárban tavaly októberben tett látogatásai során bizonyos iratokat "figyelmetlenségből" magával vitt bőr aktatáskájában, mikor a szeptember 11-ei terrortámadást vizsgáló bizottság munkáját előkészítendő áttekintette – Clinton volt elnök kérésére – az akkori adminisztráció idején keletkezett több ezer oldalnyi hivatalos iratokat. Berger ügyvédje szerint védence sajnálja "hanyagságát", hiszen "nem állt szándékában a bizottságot félrevezetni", és a felszólítást követően késedelem nélkül visszaszolgáltatta a hiányzó iratokat, és azóta is teljes mértékben együttműködik az ügyben eljáró nyomozókkal. Ugyanakkor Berger a dokumentumokról készített saját, kézzel írt jegyzeteit is – zakójába és nadrágjába rejtve – kihozta a levéltárból anélkül, hogy azokat az ott dolgozó munkatársakkal ellenőriztette volna az irattári eljárási szabályzatnak megfelelően. Tudta, hogy ezzel megszegi a szabályzatot, azonban ez nem törvénybe ütköző cselekedet – emelte ki Berger ügyvédje.

Kormányzati források szerint az érintett dokumentumokat "szókódos" védelemmel biztosították, amely a legmagasabb biztonsági szintet jelenti, mellyel még az atomtitkot érintő iratok sincsenek ellátva. Az iratok a Clinton-adminisztráció által az 1999-i millenniumi évfordulóhoz kapcsolódó terrorista fenyegetések elleni védekezés hatékonyságának elemzésével voltak kapcsolatosak.

A levéltár szerint azonban továbbra is hiányoznak bizonyos, a Clinton-adminisztráció terroristaellenes tevékenységét bíráló iratok, melyek a Berger lakásán és irodájában folytatott házkutatás során sem kerültek elő. Berger állítása szerint ezeket "véletlenül" kidobta.

Clinton és más demokrata politikusok szerint "érdekes" a Berger-ügy kirobbanásának időpontja, ugyanis egy nappal az előtt derült fény Berger érintettségére, hogy a szeptember 11-ei bizottság jelentése nyilvánosságra került volna. Ugyanakkor rendkívül rosszat tesz ez Kerry kampányának is, mivel felmerül annak a gyanúja, hogy Berger szigorúan titkos információkat adott ki Kerrynek – amit természetesen ez utóbbi teljes mértékben cáfol. Sőt demokrata politikusok szerint a Fehér Ház ezzel akarja elterelni a figyelmet a bizottság jelentéséről.

Berger már a második olyan, a Clinton-éra alatt magas tisztséget betöltött személy, akit szigorúan titkos iratok elemelésével vádolnak. John Deutsh volt CIA-igazgató a Clinton-hivatalból való távozását közvetlenül megelőzően kapott az akkor még hivatalban levő elnöktől felmentést titkos iratok hűtlen kezelésének bűntette alól.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!