hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bírót öltek Izraelben

2004. 07. 26.
Hétfőn este ismeretlen tettes meggyilkolta Adi Azart, Tel Aviv-i körzeti bírót Ramat Hasaron-i otthona előtt. Tomi Lapid igazságügyminiszter, a belbiztonsági miniszterrel, Cahi Hanegbivel, a rendőrfőnökkel, Slomo Aharoniskivel és Menahem Mazúz főügyésszel tartott keddi megbeszélését követően kijelentette: nem terveznek a mintegy 550 bíró védelmére különleges biztonsági intézkedéseket. 

Jelenleg egyedül Aharon Barak, az izraeli legfelső bíróság elnöke élvez külön, főállású biztosítást. Ez az első eset, hogy hivatásos izraeli bírót megöltek. "Nem gondolom, hogy nálunk Szicília lenne, de megtettük az első lépést feléje. Ez figyelmeztetés mindazok számára, akiknek a jog uralma szívügye. Hová vezet bennünket az erőszak? Senki sem gondolta volna, hogy ez nálunk is megtörténhet?" – nyilatkozta Lapid. Azar Tel Avivban végezte az egyetemet, előbb a Tel Aviv-i helyi, majd a körzeti bíróságon dolgozott. 

A biztonsági őrnek öltözött merénylő hangtompítót használt. Este, magyar idő szerint 18.15 perckor egy robogó motorkerékpárról adta le lövéseit. A bíró a saját kocsijában ült, amikor a halálos lövések érték. 

A rendőrség különleges egysége azonnal hajtóvadászatot indított az egyelőre ismeretlen támadó ellen.

Adi Azar számos, a palesztin terrorral kapcsolatos polgári eljárás bírája volt, amelyben Jasszer Arafat és a Palesztin Hatóság alperesként vett részt. Közte személyesen rendelte el, hogy a Palesztin Hatóság és Jasszer Arafat a palesztin terror hat izraeli áldozatának fizessen összesen 72 millió
sékelt (360 millió forintot) kártérítésként – jelentették be az izraeli televízió egyes csatornáján. Ez volt az első eset, hogy egy ilyen ügyben izraeli bíróság előtt a Palesztin Hatóságot és vezetőjét, Jasszer Arafatot személy szerint is kártérítésre ítélték. 

A felperesek között volt az 56 éves Ruth Peled és 15 hónapos unokája, Sinai Keinan. Édesanyja, Ruthie Keinan és a férje, Lior épp egy Petah Tikva-i kávézóban ültek, amikor egy palesztin öngyilkos merénylő felrobbantotta a kávézót. A támadásban Lior súlyosan megsebesült. A perben a Palesztin Hatóság nem képviseltette magát. Azar döntése hasonló perek sokaságát indította el.

2003 februárjában Adi Azar 52 millió sekel (260 millió forint) kártérítést ítélt meg az izraeli Egged Autóbusz Szövetkezetnek, amely a Palesztin Hatóságot, a Palesztin Nemzeti Tanácsot és a PFSZ-t, valamint személy szerint Jasszer Arafatot perelte be a buszrobbantások miatt bekövetkezett anyagi károkért. Az Egged kérelmére zárolták a Palesztin Hatóságnak a jövedelmi adókból, vámbevételekből és forgalmi adókból származó vagyonát.

A gyilkosságért Jasszer Arafat terrorszervezete, az Al-Aksza Mártírjai Brigádjai vállalták a felelősséget. A nyomozás még tart.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!