hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyaraló politikusok csatája
Uborkaszezon az MSZP-ben

2004. 07. 26.
Már csak az nem veszi észre, hogy az MSZP-ben hatalmi harc zajlik, akit tökéletesen hidegen hagy a politika. Az őszi tisztújító kongresszusra készülve egyre többen – kerékpáros nyelven szólva – "robbantanak." Bár lehetséges, hogy szökésük korainak bizonyul, és a hajrára elfogy az erejük. A párt megújítását szorgalmazó dokumentumok, tanulmányok, elemzések és helyzetértékelések, valamint a különféle reformtömörülések, baloldali körök és vitaklubok gomba módra szaporodnak. A kívülről már-már gyerekesnek tűnő "játék" kapcsán érdemes megjegyezni: jelenleg a 6400 milliárd forintnyi költségvetés elosztására ez a párt gyakorolja a legnagyobb befolyást.Gyurcsány Ferenc gondolkodhat. A kormány Medgyessyé, a párt mindannyiuké Fotó: Vörös Szilárd

A "játékra" egyik szemléletes példa a hét eleji, Gyurcsány Ferenc sportminiszter menesztéséről szóló híradás. Kormánypárti politikusok közül egyesek egyenesen Gyurcsány Ferenc jól végiggondolt politikai akciójának tartják a Népszabadságban hétfőn megjelent cikket, mivel az pozitívan elfogult feléje. Miért is e konspiráció? Két lehetséges magyarázatot tudnak elképzelni: a hír miatt Medgyessy Péter kénytelen lesz megvédeni Gyurcsányt, vagy ha ezek után a kormányfő mégis meneszti, akkor pedig – mintegy mártírként – jó eséllyel indulhat egy vezetői pozícióért az őszi szocialista tisztújításon.

Az igazság vélhetően majd később derül ki, persze ha kiderül. A Mallorcán nyaraló miniszterelnök szóvivője útján ugyanis azt közölte, hogy szabadsága alatt átgondolja "a kormányzás tartalmi kérdéseit és a következő két év ezzel kapcsolatos teendőit", de személyi kombinációkkal nem foglalkozik; korábbi nyilatkozatának megfelelően, augusztus végén hozza nyilvánosságra a kormányzati struktúrával kapcsolatos elgondolásait. A Gyurcsány helyére "hírbe hozott" Mesterházy Attila politikai államtitkár
– a miniszter jelenlegi helyettese – hevesen igyekezett cáfolni minden vele kapcsolatos, helycseréről szóló hírt. Ellenben lapunk úgy tudja, hogy a miniszterelnök múlt héten felajánlotta számára a miniszteri posztot, és a mostani államtitkár el is fogadta azt. Olyannyira, hogy már a politikai államtitkár az ifjú szocialista politikusok között kereste is utódját. 

Lapunk tehát a miniszterelnök környezetéből úgy értesült, hogy valóban felmerült Gyurcsány Ferenc elmozdításának terve, de annak kiszivárogtatása éppen a kormányfő forgatókönyvét húzhatja keresztül. Tehát nem biztos, hogy Medgyessyék érdeke volt az információ kikerülése. Kormánykörökben már mindenki előtt ismert, hogy Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc kapcsolata egy jó ideje nem a régi. Sőt, a sportminiszter élesen bírálja a kormány tevékenységét – leghevesebben a hónap eleji informális kormányülésen, legutóbb a múlt szerdai kormányülésen, amire Medgyessy is ingerülten reagált –, hogy nincsenek valódi társadalompolitikai elképzelései. Jelenleg ugyanis forráshiánnyal – magyarul a pénztelenség problémájával – küzd a kabinet. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a Pénzügyminisztérium igyekszik az összes minisztérium költségvetési elképzeléseit és "vágyait" korlátok közé szorítani, a tárcavezetők szerint megnyirbálni. Forrásaink szerint Gyurcsány Ferenc azért "okoskodik" a kormányüléseken, hogy ne csak kizárólag pénzügyi szempontok alapján határozzák meg a "nadrágszíjmeghúzásokat", hanem legyen logika, üzenet és társadalompolitikai koncepció a minisztériumok költségvetésében. 

Visszatérve a kiszivárogtatásra, egyes szocialisták szerint az is a Gyurcsány általi kibeszélést valószínűsíti, hogy megvárták, amíg a miniszter hétfőn elutazik berlini szabadságára, és csak utána tették közzé a hírt. Így úgy tűnhet, hogy érintetlen az ügyben. Mások szerint azért nem lehet ez igaz, mert Gyurcsányt is meglepte ("le volt taglózva"), amikor a Népszabadság megkereste, hogy kommentálja információjukat. Mindenesetre az MSZP-n belüli állapotokat jól tükrözi, hogy vannak olyan szocialista vezetők, akik elképzelhetőnek tartják: maga Gyurcsány – megvezetve és felhasználva a Népszabadságot – híresztelte magáról, valamiféle PR-szempontok miatt, hogy meneszteni kívánják. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!