hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 06. 03. (VIII/23) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Ultimátum Arafatnak

Egyiptom szakítani látszik korábbi palesztinpárti politikájával, és felszólította Jasszer Arafatot, a Palesztin Hatóság elnökét, hogy június 15-ig mondjon le a palesztin katonai erők fölötti ellenőrzés jogáról, ellenkező esetben azzal kell szembenéznie, hogy Egyiptom – és az Egyesült Államok – szabad kezet adnak Ariel Saron izraeli miniszterelnöknek a palesztin vezető "elmozdítására". Az egyiptomi ultimátum mögött izraeli lapvélemények szerint az Egyesült Államok jóváhagyása áll. Az események azt követően gyorsultak fel, hogy az al-Kaida szaúd-arábiai véres túszejtő akciója ismét rávilágított a sivatagi királyság iszlamizálódásának veszélyére. A szaúdi uralkodóház esetleges bukását viszont Jordániában és Egyiptomban is radikális fordulat követhetné. Ezt a forgatókönyvet érthető módon egyik kormány sem akarja megkockáztatni, inkább megkísérlik Izraellel összefogva megfékezni a palesztin terrort.

Az al-kaidások olajra léptek

Miközben sokan aggódva figyelték az olajárak elmúlt időszakbeli emelkedését, az al-Kaida újabb rémtett elkövetésével adott jelt magáról. Ezúttal arról próbálta meggyőzni a nyugati világot, hogy nemcsak politikai választások eredményét tudja manipulálni, hanem a világgazdasági folyamatokba is képes beleszólni. A szaúdi túszdráma után ugyanis az olajárak a várakozásoknak megfelelően tovább emelkedtek, erősen megközelítve a húsz évvel ezelőtti csúcsmagasságú árakat. Nyugati elemzők már korábban is figyelmeztettek arra, hogy a szaúdi királyság destabilizálását célzó merényletek megszervezésével bin Ladent kettős cél vezérli: egyrészt az ország területén található iszlám szent helyek feletti ellenőrzés megszerzésére törekszik, mert ezek segítségével legitimizálhatná küldetését, másrészt pedig az olajmezőkre is szemet vetett, hiszen az ezekből származó bevételekből gond nélkül finanszírozhatná az általa meghirdetett globális dzsihádot.

Európai bűnbocsánat Kínának

Tizenöt éve, 1989 tavaszán zajlottak le Pekingben a híres Tiananmen téri diáktüntetések. 1989. június 4-én azonban a diákremények szertefoszlottak, mivel a kínai hadsereg egységei leverték a megmozdulásokat. Másfél évtizeddel az események után Kína álláspontja az ügyben még mindig változatlan. Az évfordulóhoz közeledve, június 1-jén a kínai külügyminisztérium szóvivőjének sajtótájékoztatóján – hosszú idő óta ismét – hivatalos értékelés hangzott el a kínai kormány 89-es Tiananmen téri akciójával kapcsolatban. A szóvivő megerősítette a korabeli "döntés" helyességét, amelyet az azóta elért eredményekkel indokolt.

Belföld

Politikuscsemeték: üzlet vagy a háztartás?

A Fidesz parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi annak feltárására, hogy milyen összefüggés van a Matávnak juttatott 3,2 milliárd forintos beruházási adókedvezmény, és a telekommunikációs vállalat által Medgyessy Péter fia lobbicégének adott százmilliós megbízás között.  A nagyobbik ellenzéki párt szerint több nagyvállalat is azért kötött szerződést a miniszterelnök fiával, hogy "ápolja" kormányzati kapcsolatait.

Újra a gyógyszerárakról

A rendkívüli parlamenti ülésen nyilatkozik a kormány arról: támogatja-e Bőhm András és Szabó Lajos javaslatát a gyógyszerárak befagyasztásáról – mondta Gál J. Zoltán szerdán, a kormányülést követő sajtótájékoztatón. A kormány célja továbbra is az, hogy megakadályozza "a gyógyszerárak elszabadulását" – hangsúlyozta a kormányszóvivő. Hozzátette: a parlament ülésének összehívása szükséges ahhoz, hogy kialakuljon az a szabályozás, amely az Alkotmánybíróság szabta keretek között, a mindenkori kormány számára lehetővé teszi, hogy beavatkozzon a gyógyszerpiacba. Elmondta azt is: a kormány ugyanakkor a tárgyalásos megoldásban hisz, ezért folyamatosan egyeztet a gyógyszergyártókkal. 

Fokozott tempó az M7-esen

Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter huszonnégy órás munkarendet írt elő az M7-es autópályán zajló burkolat-felújításra, hogy június 10-ig biztonságosan befejezhető legyen a munka forgalomeltereléssel járó üteme – adott ki közös közleményt a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és az Állami Autópálya Kezelő Rt. A várhatóan legforgalmasabb időszakban, azaz június 6-án, vasárnap délutántól hétfő reggelig a közlekedők gyorsabb hazaérésének érdekében ideiglenesen szabaddá teszik a lezárt sávokat. A Hetek információi szerint a gyorsított és fokozott munkatempó elrendeléséhez hozzájárult, hogy Csillag István közlekedési miniszternél kormánypárti politikusok nehezményezték, hogy miért éppen az EP-választási kampány idején "dugaszolják be" a fővárost.

Mindenki az adócsökkentés mellett

Az adócsökkentés ígéretével kampányol az SZDSZ. A liberális párt az országgyűlési képviselőket – pártállástól függetlenül – meghívta az általuk kidolgozott úgynevezett Adó Charta Parlament elé szervezett nyilvános aláírására.

Egy gömb fagyitól 1973-ig

A Fidesz kevesli a kétforintos üzemanyagár-csökkentést, mivel véleményük szerint a jövedéki adó legalább húszszázalékos csökkentésére volna szükség ahhoz, hogy a gazdálkodók és a fuvarozók versenyhelyzetben maradjanak Európában. A fogyasztás megnövekedése és a gazdaság gyorsulása kompenzálná a költségvetés kieső bevételeit. Szakértői vélemények szerint – a nemzetközi olajár drasztikus növekedése alapján – akár 300 forintos benzinárra is számíthat a magyar gazdaság. 

Nem túl mesés történet

"Hogy engem (no meg másokat) a magyar állam rendőrsége azért tartóztat fel, hogy az agresszív és ostoba kereskedelmi televíziók egyike által megasztárnak kikiáltott, egyébként bájos és tehetséges fiatalok zavartalanul suhanhassanak el? Ki rendelte ezt el?" – tette fel a kérdést a közelmúltban Mesés Péter m?fordító olvasói levél formájában egy napilap hasábjain. Az írás abból az okból született, hogy szerzője szemtanúja volt, amint a koncertjükre igyekvő "megasztárokat" önbuzgalomból felvezető motoros rendőrök – a szemtanú állítása szerint – brutálisan viselkedtek, és akadályozták a főváros amúgy sem akadálymentes forgalmát. A történet így folytatódik: "… a belső sávban áll egy nem túlságosan jó állapotban lévő autó, a legrosszabb helyen és a legrosszabb pillanatban, benne egy nigériai család. (…) És hős motorosunk gázt ad, és belehajt a nigériai autójába. Majd még egyszer és még egyszer. Az autóból kiszáll egy fehér nő és egy fekete férfi, a hátsó ülésen ott marad egy – alighanem rettegő – gyermek." Az írás nyomán rendőrségi vizsgálat indult. Mesés úr története valósnak tűnik, ezért a rendőrök parancsnokát hivatali visszaélés alapos gyanúja miatt jelentette fel a BRFK a Fővárosi Főügyészség ügyészségi nyomozóhivatalánál. "A megkülönböztető jelzést jogtalanul használó két beosztott ellen pedig utasítás hanyag teljesítése miatt indult eljárás" – mondta lapunknak Kormos Endre alezredes, a BRFK sajtószóvivője. A nigériai családról leírt incidenssel kapcsolatban azonban tanúkat keresnek az állítás megerősítésére avagy megcáfolására.  A rendőrség feladata ebben az esetben az volt, hogy a több mint tízezer embert megmozgató – Hungexpo területén megtartott – koncerten segítsék a közlekedést, és óvják a közbiztonságot. Amikor az énekesek átmentek egy másik helyszínre, a rendőröknek nem lett volna feladata a megkülönböztető jelzéssel történő felvezetés – hiszen a szervezők a rendőrséggel nem kötöttek erre vonatkozó szerződést. "A hatályos kormányrendelet által meghatározott esetekben bárki vásárolhat rendőrségi szolgáltatásokat, ez azonban nem vonatkozik arra a helyzetre, amely mások számára hátrány, a megrendelő számára illetéktelen előny szerzését tenné lehetővé" – tette hozzá a szóvivő.

Kulcsár csak az ügyészségen vall

Szerda esti lapzártánkig még nem derült ki, hogy Kulcsár Attila, a K&H Equities többmilliárdos sikkasztással gyanúsított volt igazgatója a Fővárosi Főügyészségen tette-e a magyar belpolitikai életet "megrázó" tartalmú tényfeltáró vallomást. Pedig az előzmények azt sejtették, hogy a "nagy karriert" befutott egykori nagykanizsai pénzváltónak fontos közlendője van. A különös az volt, hogy a K&H volt igazgatója a rendőrség helyett az ügyészségen kívánt vallomást tenni, valamint a közelmúltban viharos gyorsasággal ügyvédet váltott. Kulcsár vallomása kapcsán többen elképzelhetőnek tartják, hogy az esetleg hatással lesz az EP-választások kimenetelére. Papp Csaba, az Országos Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának vezetője bejelentette: a K&H brókercégének ügyében a rendőrség közel kétszázhatvan személyt hallgatott ki, akiknek nem volt panaszuk a rendőrséggel szemben, de az ügy néhány gyanúsítottja közölte, csak az ügyészségen hajlandó vallomást tenni. A képen Zámbó Gyula, Kulcsár Attila védőügyvédje.

Hit és értékek

Egyházatyák az Antikrisztusról

Az elmúlt kétezer évben, amióta János apostol először – és egyedüliként – használta leveleiben az Antikrisztus kifejezést, amely Krisztussal, vagyis a Felkenttel, a Messiással szembenállót, illetve az Ő helyét elfoglalót jelenti, a Krisztus végső ellenségének személyéhez kapcsolódó nézetek és felfogások igen sokszín? változáson mentek keresztül az egyháztörténelemben. Adódik ez abból is, hogy noha János az egyetlen, akinek feltehetőleg az első század végén írt leveleiben ez a kifejezés előfordul, a teljes Szentírásban elszórtan azért jóval több utalás és konkrét kijelentés foglalkozik olyan személlyel, illetve személyekkel, csoportokkal, politikai rendszerekkel, illetve végső soron egy szellemiséggel, amely közvetlen vagy közvetett módon kapcsolatba hozható egy, az egész emberi történelmen végighúzódó antikinyilatkoztatással, amely csak az emberi történelem végkifejletében, az úgynevezett eszkatológikus korban válik egyre nyilvánvalóbbá és kézzelfoghatóbbá. 

HÁTTÉR

Ki mehet a végén?

"Állítom, hogy megnyerjük az emberek többségének bizalmát" – fogalmazott a június 13-ai európai parlamenti választással kapcsolatban a Heteknek adott interjúban Schmitt Pál. A Fidesz alelnöke szerint a kormányoldal szorong, mert a választók most számon kérik az elmúlt két esztendő hibáit és bűneit. "Ha mi nyerünk, nyugalom lesz az országban, ha a Fidesz szerepel jobban, egyfajta szellemi polgárháborúra számíthatunk, annyira erős bennük a hatalomvágy" – mondta az eredmény lehetséges következményeiről lapunknak Kovács László külügyminiszter, az MSZP elnöke. Kovács szerint pártja a kézfogás politikáját képviseli, míg fő ellenfelét az ökölbe szorított kéz, a konfrontáció, a partnerek kioktatása, nyomás alá helyezése vagy fenyegetése jellemzi. 

Legálisan is pokol

A prostitúció tulajdonképpen szexrabszolgaság, az emberi személyiség fogyasztói áruvá silányítása, megalázása, kisemmizése. A prostitúció szabályozása, bárminem? legalizálása az egyöntet? külföldi tapasztalatok szerint a korrupció megugrásához, a magánélet totális válságához és a szervezett bűnözés elburjánzásához vezet – állítják hazai és külföldi szakértők. A fegyver- és a drogkereskedelmet is leköröző iparágnak Magyarország válhat az európai központjává, ha a prostitúció az erősödő nyugat-európai tendenciának megfelelően nálunk is legálissá válik. Márpedig úgy tűnik, a prostitúcióhoz kötődő, rendkívül jól szervezett nemzetközi bűnözés a politikai és gazdasági elitig elérve mindenhol komoly nyomást gyakorol a törvényesség elfogadtatására. A prostitúció visszaszorításában idáig egyedül hatékonynak a svéd joggyakorlat bizonyult, amely a prostituáltat áldozatként, a férfi klienst és a futtatót pedig bűnözőként kezeli. 

Vitatott kanadai modell

Akár másfél éven belül is megvalósulhat a kormány új terve, az úgynevezett kanadai modell, amely szerint 20–25 százalékkal csökkentenék az államilag támogatott lakáshitelek felvételéhez szükséges önrész nagyságát. Az Észak-Amerikában egyébként már ötven éve sikeresen működő ingatlanfinanszírozási rendszer átvétele nagy segítséget jelenthet a pályakezdőknek a lakástulajdon-szerzésben. Míg a kormányzati szakértők és a hitelfolyósító kereskedelmi bankok messzemenően támogatják a terv megvalósulását, vannak, akik inkább arra figyelmeztetnek, hogy semmi sincs ingyen. A minimális önerő nagyon is megtévesztő és veszélyes lehet egy olyan fiatal számára, aki nem rendelkezik még megfelelő jövedelmi bázissal a hitel törlesztéséhez!

Előretör a devizahitel

Jól startoltak a devizaalapú lakáshitelek, néhány hónap alatt pár százalékos részesedéshez jutottak a lakáshitelek piacán. Szakértők szerint ez a tendencia várhatóan tovább folytatódik, mivel az állami kamattámogatású hitelekhez viszonyítva is kamatelőnyt nyújt a hitelfelvevő számára. Ez a különbözet kompenzálhatja az árfolyamváltozásokból fakadó kockázatot. 

Olcsóbb lesz a telefonálás

Noha az új hírközlési törvény január elsején lépett életbe, a távközlési szektorban csak az elmúlt hetekben történtek igazán jelentős változások. A két és fél évvel ezelőtti liberalizációt követően az azóta is állóvízként jellemezhető távközlési piac most végre megmozdulni látszik. Ennek egyik elősegítője a számhordozhatóság biztosítása, valamint egy, a lakossági ügyfeleket megcélzó, olcsó telefonálást biztosító távközlési cég megjelenése a hazai piacon.

Hároméves csúcson a GDP

Meglepetésszerűen jól teljesített a magyar gazdaság az év első negyedévében. A kutatók várakozásait jóval felülmúlva 4,2 százalékkal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához képest. A gazdaságelemzők szerint a gyorsuló növekedés jelei már az év végén mutatkoztak, ám ekkora bővülésre nem, csupán 3,5-3,6 százalékra számítottak.

Pünkösdi hangulat a tőzsdéken

Halvány emelkedést mutattak a nemzetközi részvénypiacok a pünkösd miatt megrövidült kereskedési héten. A kereskedés hangulatát elsősorban az olajár mozgása határozta meg, az újabb terrorakciók miatti bizonytalanság jelentősen hatott főképp az elsődlegesen érdekelt cégek árfolyamára. Így az újabb olajárcsúcs hatására erősödtek a kitermelésben érdekelt cégek, gyengültek viszont az autógyártók, légitársaságok, és a konjunktúra alakulására rendkívül érzékeny technológiai szektor cégei. Az eurózóna inflációja kétéves csúcsra, 2,5 százalékra emelkedett májusban, az ok itt is az olajár megugrása volt. Amerikában a vártnál hajszállal gyengébb első negyedéves GDP-adat, valamint az új munkanélküliek növekvő száma ismét távolabbra tolta egy lehetséges kamatemelés időpontját. A BUX, hasonlóan a külföldi piacokhoz, mérsékelt emelkedést mutatott, 11 174 ponton zárva a hetet.

Jönnek és szónokolnak

A kormánypárti politikusok a demokráciát, az ellenzékiek a kormány megbüntetését "ígérik" az európai parlamenti választások kapcsán. Az elmúlt napokban újra politikusok és pártaktivisták járják az országot. A Fidesz részéről Orbán Viktor és Schmitt Pál mellett Pokorni Zoltán és Kövér László is aktívan kampányol. Az MSZP-ben a párt teljes vezetése "beindult": Kovács László mellett Horn Gyula és Szili Katalin is az országot járja. A szabad demokraták Kuncze Gáborra és Demszky Gáborra "esküsznek", az MDF kampánya pedig úgy tűnik kizárólag Dávid Ibolya pártelnökre épül. 

A kampány árnyéka

Az idei kampány sem marad el botrányok nélkül. Baján, a város főterén az MSZP mellett korteskedni igyekvő Medgyessy Péterbe kívánták fojtani a szót füttyögető ellenzékiek. A huszonöt fős társaságot végül a miniszterelnök erélyessége és a többség nemtetszése "leszerelte". Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője ennél rosszabbul járt, mivel a lakása előtt parkoló autóját rongálták meg. A fiatal politikus elmondása szerint vasárnap telefonon zaklatták egy kőbányai fideszes szórólap miatt. Másnap az ismeretlen tettes, vagy tettesek, vélhetően egy csavarhúzóval tették tönkre nemcsak a politikus, hanem felesége autójának zárjait is, aki ezért nem tudta kinyitni az autóját, és kénytelen volt feltöretni azt. A politikus nem tartja véletlennek, hogy a környéken csak a házuk előtt álló két autót rongálták meg.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!