hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem túl mesés történet
Rendőri kíséret a megasztároknak

2004. 06. 06.
"Hogy engem (no meg másokat) a magyar állam rendőrsége azért tartóztat fel, hogy az agresszív és ostoba kereskedelmi televíziók egyike által megasztárnak kikiáltott, egyébként bájos és tehetséges fiatalok zavartalanul suhanhassanak el? Ki rendelte ezt el?" – tette fel a kérdést a közelmúltban Mesés Péter m?fordító olvasói levél formájában egy napilap hasábjain. Az írás abból az okból született, hogy szerzője szemtanúja volt, amint a koncertjükre igyekvő "megasztárokat" önbuzgalomból felvezető motoros rendőrök – a szemtanú állítása szerint – brutálisan viselkedtek, és akadályozták a főváros amúgy sem akadálymentes forgalmát. A történet így folytatódik: "… a belső sávban áll egy nem túlságosan jó állapotban lévő autó, a legrosszabb helyen és a legrosszabb pillanatban, benne egy nigériai család. (…) És hős motorosunk gázt ad, és belehajt a nigériai autójába. Majd még egyszer és még egyszer. Az autóból kiszáll egy fehér nő és egy fekete férfi, a hátsó ülésen ott marad egy – alighanem rettegő – gyermek." Az írás nyomán rendőrségi vizsgálat indult. Mesés úr története valósnak tűnik, ezért a rendőrök parancsnokát hivatali visszaélés alapos gyanúja miatt jelentette fel a BRFK a Fővárosi Főügyészség ügyészségi nyomozóhivatalánál. "A megkülönböztető jelzést jogtalanul használó két beosztott ellen pedig utasítás hanyag teljesítése miatt indult eljárás" – mondta lapunknak Kormos Endre alezredes, a BRFK sajtószóvivője. A nigériai családról leírt incidenssel kapcsolatban azonban tanúkat keresnek az állítás megerősítésére avagy megcáfolására.  A rendőrség feladata ebben az esetben az volt, hogy a több mint tízezer embert megmozgató – Hungexpo területén megtartott – koncerten segítsék a közlekedést, és óvják a közbiztonságot. Amikor az énekesek átmentek egy másik helyszínre, a rendőröknek nem lett volna feladata a megkülönböztető jelzéssel történő felvezetés – hiszen a szervezők a rendőrséggel nem kötöttek erre vonatkozó szerződést. "A hatályos kormányrendelet által meghatározott esetekben bárki vásárolhat rendőrségi szolgáltatásokat, ez azonban nem vonatkozik arra a helyzetre, amely mások számára hátrány, a megrendelő számára illetéktelen előny szerzését tenné lehetővé" – tette hozzá a szóvivő.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!