hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újra a gyógyszerárakról

2004. 06. 06.
A rendkívüli parlamenti ülésen nyilatkozik a kormány arról: támogatja-e Bőhm András és Szabó Lajos javaslatát a gyógyszerárak befagyasztásáról – mondta Gál J. Zoltán szerdán, a kormányülést követő sajtótájékoztatón. A kormány célja továbbra is az, hogy megakadályozza "a gyógyszerárak elszabadulását" – hangsúlyozta a kormányszóvivő. Hozzátette: a parlament ülésének összehívása szükséges ahhoz, hogy kialakuljon az a szabályozás, amely az Alkotmánybíróság szabta keretek között, a mindenkori kormány számára lehetővé teszi, hogy beavatkozzon a gyógyszerpiacba. Elmondta azt is: a kormány ugyanakkor a tárgyalásos megoldásban hisz, ezért folyamatosan egyeztet a gyógyszergyártókkal. 

Szili Katalin házelnök a kormány kezdeményezése alapján június 7-re, hétfőre hívta össze a parlament rendkívüli ülését. Az Alkotmánybíróság a múlt héten nyilvánította az alaptörvénybe ütközőnek a gyógyszerek árának befagyasztásával összefüggő kormányrendeletet, mert a kabinet anélkül rendelkezett a befagyasztásról, hogy annak együttes törvényi feltételei fennálltak volna. 

Bőhm András (SZDSZ) korábban az MTI-nek azt mondta: az általa és Szabó Lajos (MSZP) által jegyzett, a parlament előtt lévő indítvány lényege, hogy "ha rendkívüli körülmények állnak be a gyógyszerpiac területén, akkor a kormány indokolt esetben jogosult legfeljebb egy évre befagyasztani a gyógyszerek árát".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!