hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Politikuscsemeték: üzlet vagy a háztartás?
A Fidesz vizsgálná Medgyessy és Baráth fiait

2004. 06. 06.
A Fidesz parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi annak feltárására, hogy milyen összefüggés van a Matávnak juttatott 3,2 milliárd forintos beruházási adókedvezmény, és a telekommunikációs vállalat által Medgyessy Péter fia lobbicégének adott százmilliós megbízás között.  A nagyobbik ellenzéki párt szerint több nagyvállalat is azért kötött szerződést a miniszterelnök fiával, hogy "ápolja" kormányzati kapcsolatait.Baráth Etele. A fiával támadják Fotó: MTI

A Fidesz harmadik hete "tartja melegen" az ügyet, amelyet a Magyar Nemzet indított el, miután közölte: több magyar nagyvállalat is a miniszterelnök fiának cégét bízta meg, hogy érdekeiket Brüsszelben képviselje. A tavaly februárban alapított TGG&Partners Kft. ügyvezetői között Medgyessy Gergely mellett egyébként a Miniszterelnöki Hivatal európai uniós forrásokat kezelő politikai államtitkárának, Baráth Etelének a fiát, Baráth Gergelyt is jegyzik. 

Répássy Róbert országgyűlési képviselő, a Fidesz frakcióvezető-helyettese információi szerint a vitatott cégnek a Matávval és az OTP-vel kötött százmilliós megbízásai mellett a Vegyépszerrel is élő szerződése van. "Alapos a gyanú arra, hogy a TGG&Partnersnek semmi más referenciája nincs, kizárólag a Medgyessy és a Baráth név, vagyis egyedül a miniszterelnök személyére való tekintettel kaptak jövedelmező megbízásokat. A cégek szempontjából ez egyfajta hálapénz, amellyel a kormányzati kapcsolataikat kívánják javítani, ápolni – ez nem törvénytelen, ám mindenképpen etikátlan" – fogalmazott lapunknak Répássy. Kiemelte, hogy a Matáv ügye ennél is súlyosabb kérdéseket vet fel, mivel a vállalat korábban 3,2 milliárd forintos beruházási adókedvezményt kapott a kormánytól, most pedig
– vélhetőleg viszonzásként – 100 millió forintos munkát ad a kormányfő fiának. (Időközben az is kiderült: a Matávnak eddig is volt hivatalos lobbistája Brüsszelben, akivel a Medgyessy és Baráth fiúk most párhuzamosan dolgoznak.) A kormányzati döntés hátterét és a megbízással való összefüggését parlamenti vizsgálóbizottsággal tárná fel a Fidesz-frakció. Répássy szerint – bár a szerződések tartalma nem ismert – feltételezhető, hogy a TGG&Partners európai uniós támogatások lehívásánál is "bábáskodik", ami azért aggályos, mert ebben az esetben a cég sikeressége a forrásokat kezelő hazai hivataltól is függ – ennek vezetője pedig éppen Baráth Etele. 

Baráth Gergely a témával kapcsolatban az egyik napilapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy tevékenységük nem pályázatokkal kapcsolatos, hanem szabályozási kérdésekben képviselik magyar cégek érdekeit. 

"A Matáv a gazdasági szereplőkre vonatkozó törvényi keretek között élt az adókedvezmény lehetőségével, a TGG&Partners pedig magáncégként kötött üzletet egy másik magáncéggel – a két dolognak annyi köze van egymáshoz, mint a dobostortának a ritmusérzékhez" – fogalmazott a Heteknek Nyakó István, az MSZP-frakció szóvivője. Mint mondta, nem lehet elvárni a közhivatalt betöltő személyek hozzátartozóitól, hogy "menjenek el háztartásbelinek, vagy változtassanak nevet". Nyakó szerint a vizsgálóbizottságot azért sem lenne szerencsés az EP-választások előtti felfokozott politikai hangulatban létrehozni, mert "a Fidesz kizárólagos célja ezzel az üggyel, hogy negatív kampányt folytasson a szocialisták ellen". A Fidesz-frakció még a nyári szünet beállta előtt szeretné megalakítani az említett vizsgálóbizottságot, ehhez azonban – időhiány miatt – a házszabálytól való eltérésre lenne szükség. 

Szükség lenne lobbitörvényre

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!