hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hároméves csúcson a GDP

2004. 06. 06.
Meglepetésszerűen jól teljesített a magyar gazdaság az év első negyedévében. A kutatók várakozásait jóval felülmúlva 4,2 százalékkal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához képest. A gazdaságelemzők szerint a gyorsuló növekedés jelei már az év végén mutatkoztak, ám ekkora bővülésre nem, csupán 3,5-3,6 százalékra számítottak.

A KSH számításai szerint 4,2 százalékkal gyorsabban nőtt a magyar gazdaság az első negyedévben, s ez nem csak az elemzői várakozásokat múlta felül, hanem három éves csúcsot is megdöntött. Utoljára 2001-ben volt hasonló nagyságrend?: 4,4 százalékos a GDP növekedése, míg tavaly csupán 2,9 százalékot ért el.

Az adatok elemzéséből kiderül, a növekedés gyorsulása mögött a gazdaság szerkezetében végbement kedvező változások húzódnak meg: jelentősen bővült a beruházások aránya, és tovább növekedett az export. Mindez egészségesebb gazdaságra utal, s egyben hozzájárul a kiszámítható jövőbeni stabil növekedéshez. 

A távirati iroda megkeresésére az elemzők kedvezően nyilatkoztak egész évi várakozások tekintetében. Többségükben felfelé módosították a prognózisukat: az eddigi 3,5 százalékról 3,7-4,3 százalék körüli GDP-növekedésre számítanak éves szinten. A kormány képviselői még nem nyilatkoztak, felfelé módosítják-e a hivatalos 3,5 százalékos prognózist. 

A kedvező GDP-növekedés hatására erősödhet a forint árfolyama és csökkenhetnek az állampapír-piaci hozamok. Ám az elemzők óvatosságra intenek: úgy vélik, a második negyedévben még hasonlóan magas növekedési ütem várható, ám a második félévben lassulhat a lakossági fogyasztás visszaesése miatt. Hozzáteszik, a hazai és a külföldi befektetők nem csupán a gazdasági növekedésre, hanem az államháztartási hiány szintjére figyelnek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!