hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 04. 29. (VIII/18) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Először emlékeztek, azután ünnepeltek

Ötvenhatodik születésnapját ünnepelte a héten Izrael állama. A Függetlenség Napja az egyetlen nemzeti ünnep az országban. Olyan nap, amelyet minden izraeli állampolgár: zsidók és más vallásúak, hívők és ateisták egyformán, felszabadultan ünnepelnek meg. Az ország apraja és nagyja – mint ilyenkor mindig – most is a szabadban, erdőkben és parkokban töltötte az idejét. Még nem hőségben, de már igazi jó időben piknikezett. Hogy ezt felhőtlenül tehette, azt a katonaság és a rendőrség, a határőrség és a többi biztonsági szerv minden eddiginél nagyobb készültségének köszönhette. A Hamasz, az Iszlám Dzsihád, a Népi Frontok, a Hezbollah, az al-Kaida és számtalan más, ismeretlen nevű radikális palesztin szervezet ugyanis nyíltan készült arra, hogy lehetőleg minél fájdalmasabban megzavarják ezt az örömünnepet. Nem sikerült nekik.

Cél a Nagy-Európa

A múlt héten Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök kétnapos vizitre érkezett Oroszországba. Látogatásának elsősorban gazdasági célja volt, ennek ellenére komoly politikai kijelentések is elhangzottak. Utazása előestéjén az ITAR-TASSZ hírügynökség számára adott interjúban elmondta: nem látja különösebb akadályát annak, hogy Oroszország az EU és a NATO tagjává váljon. "Ez nem a holnap, inkább a holnapután terve, viszont mindannyiunknak megéri."

Irak: ki veszi át a hatalmat?

Tovább folytatódnak a heves tűzharcok az amerikai katonák és az iraki ellenállók között Irak több pontján. Május végéig meg kellene választani az iraki ideiglenes kormányt, hogy az június végén átvehesse a hatalmat a koalíciós erőktől, és amely a 2005. januári választásokig maradna hatalomban – mondta a CNN-nek Lahdar Brahimi ENSZ-különmegbízott.

Hegymászó a csúcson

Július 8-án, az osztrák parlament és a szövetségi tanács közös ülésén teszi le elnöki esküjét Heinz Fischer, az Osztrák Szociáldemokrata párt (SPÖ) jelöltje, aki 52,4 százalékkal nyerte meg a választásokat. A konzervatív ÖVP jelöltje, Benita Ferrero-Waldner külügyminiszter mindössze 47,6 százalékot kapott, és továbbra is az osztrák kormány tagja marad. 

Belföld

Katonák voltunk

A magyar katonák nagy része szívesen vállal külföldi szolgálatot – állítja egy Irakot is megjárt magyar tiszt. K. A. neve és rendfokozata titok, mert szerződés köti a Honvédelmi Minisztériummal – ha beszélne az iraki misszióról, szerződésszegést követne el, aminek súlyos következményei lennének. Marad tehát az inkognitó, de így is óvatosan fogalmaz az iraki történésekről. 

A politizálás válsága

– Kívülről úgy tűnik, hogy az SZDSZ csak a parlamentben és legfeljebb a fővárosban "él", működik. Mi a tényleges helyzet, létezik, tetszhalott, vagy tényleg leépülőben van a vidéki SZDSZ?– Annál azért bonyolultabb a helyzet, hogy egy mondattal válaszolhatnék. Az egész politizálás átalakulóban, válságban van Magyarországon. Az utóbbi időben egyre gyorsuló ütemben cserélődik le, újul meg a pártok szervezési logikája, így felépítésük, működésük is. Mindez szoros összefüggésben van a társadalmi aktivitás változásával. Összefoglalóan azt is mondhatnánk, hogy miután a demokrácia lényege a részvétel, a magyar demokrácia van válságban. Nem véletlen, hogy egyre többen beszélnek demokratikus deficitről Magyarországon. Az azonban már kicsit vicces, hogy gyakran hivatkoznak erre a nagy pártok, miközben éppen ők fojtják meg, gyűrik tudatosan saját párt- és hatalmi érdekeik szerint maguk alá a civil társadalmat.

Pártatlan páros

A közelmúltban alakult meg a Protestáns Újságírók Szövetsége, mellyel kettőre növekedett azon újságíró-szervezetek száma, melyek felekezeti alapon szerveződnek. A világnézeti alapon álló újságíró-szervezetek létrehozása egy sor etikai kérdést is felvet. 

Cím nélkül

"Van az ember életében olyan, hogy ugyanattól a hölgytől kétszer is kosarat kap rövid időn belül" – értékelte Orbán Viktor a Dávid Ibolyával folytatott "érdekegyeztető tanácskozás" eredményét. Az MDF elnök asszonya ugyanis megerősítette, hogy pártja önállóan, külön listán indul az európai parlamenti képviselő-választáson. A találkozó azért teljesen nem volt eredménytelen, ugyanis a két párt megállapodott, hogy az elkövetkező két évben megüresedő parlamenti képviselői hely esetén a Fidesz garantálja, hogy a Magyar Demokrata Fórum jelöltjéé lesz a megüresedett hely. A területi és az országos listán megüresedett helyeknél az elkövetkezendő időszakban az fog jelöltet állítani, akinek a mandátuma megszűnt. (MTI) Fotó: V. Sz.

Az ellenzék vezet, az SZDSZ jelentősen erősödött

Negyvenhét százalék ígérte biztosra a részvételét az EP-választáson a Gallup 2004. április 15-e és 20-a között végzett közvélemény-kutatása során. A választókorú népesség 32 százaléka a Fidesz listájára szavazna, 21 százaléka a szocialistákéra adná a voksát. Az MDF listájára valamivel több, mint 3 százalék, az SZDSZ-ére közel 5 százalék szavazna. A Fidesz fölénye kisebb lett az MSZP-vel szemben, az SZDSZ támogatottsága jelentősen nőtt. Az EP-választáson való részvételüket egészen biztosra ígérők közül a pártot választók körében a Fidesz 48, az MSZP 36 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Az MDF listáját most közel 5, az SZDSZ listáját 9 százalék támogatja. Ugyanezen felmérésünk során havi pártpreferencia-vizsgálatunkat is elvégeztük, egy feltételezett "most vasárnapi országgyűlési választással" kapcsolatban. A márciusival összevetve az adatokat, az EP-választáséhoz hasonló változásokat figyelhettünk meg. A szavazásra jogosultak körében csökkent a Fidesz előnye a szocialistákkal szemben. Az MSZP támogatottsága most is 20 százalék, a 2002-es választás óta ez a legalacsonyabb érték. A Fidesz támogatottsága 31 százalékra esett vissza – tavaly szeptember óta ennél mindig magasabb volt. A miniszterelnök megítélése jelentősen változott márciusi mérésünk óta: a munkájával elégedettek aránya 8 százalékponttal nőtt, az elégedetleneké 9 százalékponttal csökkent. Most a megkérdezettek közel fele elégedetlen a kormányfő tevékenységével, és egyharmada mondja, hogy jól végzi munkáját. A kormány megítélése is javult. Forrás: www.gallup.hu

Hit és értékek

Amerika titka

Az Egyesült Államokban a hálaadás és a karácsony ünnepe mellé egyre inkább felsorakozik egy újabb kelet? ünnep, melyet ma már a naptárak is jelölnek. Az ünnepet nemzeti imanapnak hívják, mivel ezen a napon az imádkozás kerül az érdeklődés középpontjába. A május első csütörtökjén, vagyis ez évben május 6-án esedékes ünnep kapcsán Bush elnök felszólította a lakosságot, hogy felekezeti hovatartozástól függetlenül mindenki imádkozzon nemzete jövőjéért. Pat Robertson, az amerikai keresztény televíziós magazin, a 700-as Klub vezetője ugyanezen alkalomból napi tizenöt perces közbenjárásra hívta fel nézőit. 

HÁTTÉR

Egy lobogóval több

Uniós polgárként ébredünk május 1-jén. Ezzel megvalósul a szabadon választott magyar kormányok nagy külpolitikai célja. Egyes politikusok szerint az EU-csatlakozás jelentősége az államalapításhoz mérhető. A parlament a héten 339 szavazattal 3 ellenében a csatlakozást méltató ünnepélyes politikai nyilatkozatot fogadott el, és döntött a csatlakozási szerződés kihirdetéséről. A magyar választók az ország történetében először, június 13-án megválaszthatják azt a 24 magyar képviselőt, aki az Európai Parlamentben hivatottak hazánkat képviselni.

Miért fogy a magyar?

Kevesebbet házasodunk és szülünk, többet válunk és abortálunk. Népbetegség a meddőség, és drámai mérték? a társadalom elöregedése. Utánpótlást jelentő fiaink fele alkalmatlan a sorkatonai szolgálatra, jelentős részük a munkára is, legfőbb céljuk a pláza és a szórakozás. Amennyiben a statisztikai adatokból egyértelműen látszó negatív tendenciák tovább folytatódnak, igazuk lesz azoknak, akik azt állítják: Trianon óta nem volt olyan veszélyben a magyarság fennmaradása, mint napjainkban.

Körkérdés a május elsejei belépés kapcsán

Körkérdésünkben arra kerestük a választ, milyen érzéssel fogadják hazánk politikusai az ország európai uniós csatlakozását, és mire számítanak az elkövetkezendő négy-öt évben.

Nem ez lesz a földi paradicsom

"Európa, az emberiség idáig csak azt mutatta meg, hogyan tudja ezt a darab földet pokollá változtatni. De arra nem vállalkozik, hogy megmutassa, a pokolból hogyan lehet paradicsomot csinálni. Biztos vagyok benne, hogy komoly krízisek és konfliktusok várnak ránk."

Ugrásra készen

"Nem a pokolba és nem is a paradicsomba fogunk belépni – mondta a Heteknek Gottfried Péter, a Külügyminisztérium Integrációs és Külgazdasági Államtitkárságának vezetője. – Nem negatív megállapítás, ha azt mondjuk, május 1-je április 30-ához képest nem sokban fog különbözni, s ez azt mutatja, hogy nem egy totálisan új, váratlan és idegen közegbe csöppenünk, hanem egy tízéves felkészülés eredményeként egy új közösségbe." 

Quo vadis, Európa?

2004 csodálatos évnek készül. Az Európai Unió egy csapásra tíz új taggal bővül, és talán modern, demokratikus alkotmányt is kap. Ez a reményteljes elképzelés. De mi a valóság?

E-kereskedelem a kis- és középvállalkozóknak

Új kis- és középvállalkozást fejlesztő programot indított a héten a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és az Európai Unió Phare Előcsatlakozási Alapja. A projekt célja, hogy megismertesse a magyar vállalkozókkal az internetes kereskedelem (e-com, e-commerce, e-kereskedelem) eszközeit és lehetőségeit. Ennek keretében közel ezer vállalkozásnak lesz alkalma arra, hogy részt vegyen egy általános és specifikus oktatáson, illetve hogy egy szakmai tanácsadók által vezetett műhelymunka révén saját e-stratégiáját elkészítse. 

Uniós támogatás a felnőttképzésre

Pályázatokról szóló sorozatunkban ezen a héten bemutatjuk az oktatás egy speciális, sokak számára talán az egyetlen elérhető képzési mód uniós támogatását. A művelődési házakban, illetve ehhez hasonló intézményekben folyó felnőttképzés létrehozásáról és meglévők fejlesztéséről szól a Munkaügyi Minisztérium által kiírt pályázat.

Munkák és viszonyok

2004. május 1-jével az Európai Unióba való belépésünkkel sokakban felmerülhet a kérdés: mit jelent majd uniós állampolgárként élni ezután; többletjogokat biztosít-e számunkra ez, esetleg valamilyen többletkötelezettséggel jár-e? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre próbál választ adni most induló sorozatunk, amelyben az Európai Tájékoztatási Központ segítségével készítettünk egy összeállítást. Ezúttal a leggyakrabban felmerülő kérdések alapján megnézzük, mit is jelent majd "európai munkavállalónak" lenni itthon, történetesen milyen változásokat hoz ezen a területen az uniós tagság. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!