hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 10. 15. (VIII/42) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Futás Egyiptomból

Ajman al-Zavahíri, Oszama bin Laden helyettese beváltotta ígéretét. Az al-Kaida terrorkülönítménye ezúttal Egyiptomra csapott le: a Dzsemaja al-Iszlamija al-Alamija emberei robbanóanyaggal megrakott teherautókat vezettek a tábai Hilton szálló éttermébe. A mennyezet leszakadt, a hotel egy része romokban hever. A támadással egyidejűleg a szomszédos Ras as-Satanban és Nuveibán is robbantottak. Az öngyilkos merényleteknek legkevesebb harmincnégy halálos, és több mint száz sebesült áldozata volt. A halottak közül 13 izraeli, a többiek egyiptomi, orosz és brit állampolgárok. A mentést az izraeli speciális alakulatok végezték, mivel Egyiptom nem volt felkészülve erre.

Baráti pofon

"Történelmi lépték? belpolitikai válság küszöbén állunk" – jelentette ki Gideon Szaar, az Izraelben kormányzó Likud frakcióvezetője. Ariel Saron kormányfőnek a gázai kivonulási tervet is tartalmazó politikai beszámolóját az izraeli törvényhozás példátlan módon, 53:44 arányban elvetette. A Likud párt súlyos válságát mutatja, hogy tizenhét képviselője – közöttük miniszter és miniszterhelyettesek – nem vett részt a voksoláson.  Saron kudarcának nincs közvetlen alkotmányjogi következménye, mégis jelzi a nehézségeket, amelyekkel a kormányfőnek október 25-én szembe kell néznie. Ígéretéhez híven ugyanis ezen a napon terjeszti a knesszet elé a gázai kivonulásról és a telepesek kárpótlásáról szóló törvényeket. Meggyőződése szerint a jelenleg kisebbségben lévő koalíció külső támogatással képes lesz nemcsak a kivonulásról és a kárpótlásról, de a költségvetésről szóló törvényt is elfogadtatni. Bushnak ugyanis korábban azt ígérte, hogy még az amerikai választások előtt elfogadtatja kivonulási tervét.

Tudatos emberirtás?

Meglepő elmélettel állt elő Wangari Maathai, Kenya első Nobel-díjas tudósa az AIDS-vírus eredetét illetően. A rangos elismerésben részesített ökológus és biológusnő, aki a környezetvédelemért és a természetes erőforrásokért felelős kenyai miniszter helyettese is egyben, azt állította: a vírust rosszindulatú tudósok szándékosan dolgozták ki azért, hogy ezzel irtsák tömegméretekben Afrika fekete lakosságát.

Gépek vagy urnák

Amint telnek a napok, úgy válnak egyre élesebbé és személyesebbé a jelöltek egymás ellen intézett támadásai. Az első tévévita alkalmával mutatott gyenge szereplése után Bush elnök egyenlő ellenféllé nőtte ki magát a második vita során. Azóta pedig mindkét vetélkedő megkísérelte, hogy olyan feltételeket szabjon, amelyek az ő javára billentik a mérleg serpenyőjét a harmadik összecsapás alkalmával. 

Kínpadra vont biztosok

Az Európai Parlament (EP) Polgári Jogi Bizottsága hétfőn leszavazta az Olaszország által az Európai Bizottság igazságügyi, szabadságjogi és biztonsági biztosának posztjára jelölt Rocco Buttiglione kinevezését. A Berlusconi-kabinet leköszönő, európai ügyekkel foglalkozó miniszterét kétszeres fiaskó érte: miután pályázatát a meghallgatása után 27 nem, 26 igen szavazattal elutasították, a bizottság 28-25 arányban a baloldali képviselőknek arra a javaslatára is nemmel szavazott, hogy Buttiglione legyen az Európai Bizottság alelnöke, és kapjon más biztosi tisztséget. 

Az angol fogoly végzete

Az iraki lázadók által három hete fogva tartott angol túsz, Kenneth Bigley lefejezését bemutató videofelvételt tett közzé az egyik iszlám honlap. A felvételen Bigley az életéért könyörög, majd a gyilkosok átveszik a szót, és végrehajtják a kivégzést.

Belföld

Vezérek csatája

Gyurcsány Ferenc fellépése érezhetően "megdobta" pártja népszerűségét, legalábbis ez derül ki több közvélemény-kutató cég friss publikációiból. Egyes felmérések szerint mindössze 5 százalék a Fidesz előnye a korábban utcahosszal lemaradt MSZP előtt, és a szocialisták "visszaszerezték" Budapestet. Marián Béla, a Marketing Centrum kutatási igazgatója a Heteknek kifejtette: "Nem a Fideszt támogatók száma csökkent, hanem az MSZP-től a korábbi időszakban a bizonytalanok táborába "elmenő" támogatók tértek vissza.

Gyurcsány felpörgette a pártot

Gyurcsány Ferenc fellépése érezhetően "megdobta" pártja népszerűségét, legalábbis ez derül ki több közvélemény-kutató cég friss publikációjából. A Marketing Centrum kutatásai szerint a választásra jogosultak körében 13 százalékról 7-re csökkent a Fidesz előnye, a Medián felmérése szerint ugyanez az adat 11-ről 5-re változott, és a szocialisták "visszaszerezték" Budapestet. Úgy tűnik tehát, a lendületesen induló kormányfő lendületet adott az MSZP-nek is, ám természetesen kérdéses, meddig fog tartani, és mire lesz elég ez a löket. 

Melegek kontra Károli

A Fővárosi Bíróság első fokon elutasította a Háttér Társaság a Melegekért egyesületnek a Károli Gáspár Református Egyetem ellen benyújtott keresetét, amelyben az egyetemet az egyenlő bánásmód elvét áthágó jogsértéssel és hátrányos diszkriminációval vádolják. A bíróság szerint a református egyetem sérelmezett nyilatkozata nem lépte túl a véleménynyilvánítás alkotmányos kereteit, és összhangban van az egyházi autonómia, a vallás és szólásszabadság elvével.

Tízezrek áram nélkül

Átfogó felmérés híján nem tudni, hogy Magyarországon összesen hányan kénytelenek áram nélküli ingatlanokban lakni, ám beszédes adat, hogy egyedül a dél-alföldi tanyavilágban több mint ötvenezer ilyen honfitársunk él. Képviselőik a közelmúltban petróleumlámpás tüntetést szerveztek a Parlament előtt, és petíciójukban Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt arra kérték, hogy kormánya nyújtson nagyobb támogatást a tanyák villamosításához. 

Hazánkban a Buddha-ereklyék

Október közepén érkeznek hazánkba az ENSZ égisze alatt világot járó történelmi Sakjamuni Buddha földi maradványai, melyet a Stefánia Palotában tekinthet meg a közönség. Az ereklyék bemutatása előtt beszédet mond Magyar Bálint oktatási miniszter és Láma Ole Nydahl buddhista tanító, aki több mint ötszáz – ebből Magyarországon húsz – meditációs centrum alapítója világszerte és a hamvak kisugárzásának tudatformáló jelentőséget tulajdonít. 

Technikai okok miatt megmaradt szürkék

Szürke marhák egy kaposfüredi telepen, ahol technikai okok miatt mégsem ölték le őket október 12-én.  A telepen tartott marhákra azért várt volna ez a sors, mert tulajdonosuk nem tudta igazolni az állatok eredetét, ez pedig az Európai Unióban halálos következményekkel jár. Az ügy a kormányülésen is szóba került, ahol Németh Imre agrárminiszter kifejtette, hogy nem feltétlenül szükséges az állatok levágása. Fotó: MTI

Hit és értékek

Az Éden városa

A régészet és a zsidó történelem szempontjából kiemelkedő felfedezésnek nevezte a jeruzsálemi Óváros közelében fekvő Siloám-medence és a hozzá vezető királyi lépcsősor megtalálását Suka Dorfman, az Izraeli Régészeti Hatóság igazgatója. Limor Livnat izraeli oktatási miniszter a helyszínen tartott zártkör? bemutatón a Jerusalem Post tudósítása szerint arról beszélt, hogy "hihetetlenül izgalmas látni, amint a történelem fokozatosan feltárja magát" a Dávid Városának nevezett térségben kilenc éve megindult kutatás során. 

HÁTTÉR

A török kérdés

Október hatodika fontos dátum Törökország történetében – ezen a napon hozták nyilvánosságra azt a brüsszeli jelentést, amely évtizedekre határozza majd meg az ország stratégiai pályáját: az Európai Unió Bizottsága javasolta a tárgyalások megkezdését Törökország csatlakozásáról. Az ügyben a végleges döntés december 17-én születik meg az EU állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján.

Nobel-díj a kibucban

Soha nem gondoltam, hogy ilyen kemény munkával jár majd a Nobel-díj elnyerése. Egy hónapig fog tartani, ameddig megválaszolom a leveleimet – nyilatkozta lapunknak haifai kutatóintézetéből a Karcagon született Avram Hershko, aki a szintén izraeli Aaron Ciechanoverrel és Irwin Rose-zal elnyerte a kémiai Nobel-díjat.

Hangok és ellenhangok

Nem véletlen, hogy Elfriede Jelinek írónő Nobel-díját a "hangok és ellenhangok zenei folyásával" indokolták. Az 1946-ban született Elfriede Jelinek, aki Bécsben nőtt fel, gyermekként balettiskolába járt, és orgonaművésznek tanult. Elfriede Jelinek nemcsak verseket és regényeket írt, hanem az osztrák jelennel és múlttal foglalkozó színdarabokat is. Bátran szembeszállt a legelterjedtebb osztrák napilappal, a Neue Kronenzeitunggal, és annak közben nyugdíjazott antiszemita kommentátorával, és nyilvánosan állást foglalt Jörg Haider és a Szabadságpárt politikája, valamint a szexuális erőszak ellen. 

Üres a revizorkassza

Akár sztrájkra is hajlandók az APEH-dolgozók annak érdekében, hogy jövőre ne romoljon tovább az anyagi helyzetük. Mint Michalkó Péter, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Dolgozók Országos Szakszervezeti Tanácsának elnöke a Heteknek kifejtette, ha a napokban beterjesztett költségvetési előirányzat marad végleges változatként, további elbocsátásokra és bércsökkenésre kell felkészülniük. 

Kínai megaprofit

Az Egyesült Államok már évtizedekkel ezelőtt felfedezte, mekkora gazdasági potenciál van Kínában, a-mely a világ legnagyobb felvevőpiaca és a világ egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasága. Egy amerikai üzletember egyszer némi iróniával azt mondta, hogy "mi az USA-ban már csak rágógumit és űrrepülőgépeket gyártunk, minden más a Távol-Keleten készül". Az Európai Unió sem akar lemaradni a nagy kínai bizniszről. "Hol van még olyan piac, ahol el lehet adni 1,3 milliárd fogkefét"– tette fel a kérdést Jacques Gravereau, a párizsi Eurázsia Intézet elnöke a Time magazinban. Jacques Chirac, francia, Gerhard Schröder német és Wen Jiabao kínai államfő múlt héten Hanoiban tartott csúcskonferenciát.

Csere-bere fogadom

Pár hete startolt a budapesti lakáspiacon az Otthon Centrum (OC) egyik újdonsága, a használtlakás-beszámítási program. Az elképzelés lényege, hogy ezentúl úgy vásárolhatunk új építés? lakást a régi otthonunk helyett, hogy azt az átköltözésig el sem kell hagynunk. Sőt az ilyenkor szokásos szociálpolitikai támogatásról, illetve áfa-visszaigénylési lehetőségről sem kell lemondanunk. Bár a projekt jelenleg csak a fővárosi lakástulajdonosok számára elérhető, jövőre már néhány vidéki nagyvárosban is beindulhat a közkelet?bb nevén HLB-programnak rövidített kezdeményezés. 

Aggódnak a befektetők az olajárdrágulás miatt

Az olajár újabb történelmi csúcsra, 54,4 dollárra emelkedett, aminek nem örültek a befektetők. A fekete arany 70 százalékkal drágult az idén, ami már komoly inflációs és növekedési aggodalmakat vet fel. Az októberi német befektetői bizalmi index több mint egy éve nem látott értékre zuhant. Az olajkitermelésben érdekelt vállalatok befektetői persze örülhettek, nem így a légitársaságok és a szállítócégek. Rossz idők járnak a gyógyszergyártókra is, a Merck mélyrepülése folytatódott, de esett a versenytárs Pfizer jegyzése is, mivel a befektetők attól tartanak, hogy a konkurens készítménye hasonló sorsra jut.

Oroszország és az amerikai választások

Négy évvel ezelőtt, amikor George W. Bush és a demokraták jelöltje, Albert Gore között folyt a küzdelem az elnöki tisztség elnyeréséért, az orosz társadalom nagy része az utóbbinak szurkolt. Gore alelnök volt Clinton idejében, aki személyes barátságban állt Jelcinnel, de még Oroszország új vezetőjével, Putyinnal is jó viszonyt alakított ki. A Clinton nevéhez fűződő legnagyobb botrány – házasságon kívüli kapcsolata Monica Lewinskyval – szinte egyáltalán nem aggasztotta az oroszokat. Félrelépett a titkárnőjével – na és? Az orosz vezetők körében régen megszokott dolog ez. Egy szexuálisan túlfűtött amerikai elnök még nem jelent veszélyt Oroszországra. Gore pedig, azon kívül, hogy nem fűződött a nevéhez erkölcsi botrány, úgy tűnt, még Oroszországgal is szimpatizált. Nem úgy a vetélytársa, George W. Bush, akit az orosz elemzők többsége nyíltan "héjának" nevezett. Sokan tartottak attól, hogy ha ő nyeri a választást, megromlik a két ország közötti viszony, és az amerikaiak jóval kiterjedtebb és aktívabb katonai jelenléte várható a világ különféle pontjain. Jelenleg az oroszok többsége (beleértve a politikusokat is) újra inkább Bush vetélytársát, a demokrata John Kerryt látná szívesen az elnöki székben, ám a felkészültebb orosz elemzők úgy tartják: Oroszország számára mégis- csak az lenne a jobb, ha a többség által nem annyira kedvelt Bush nyerné a választásokat.

Vezérek csatája

A magyar baloldal történetének új fázisába lépett. Elmúlt másfél évtizedes korszakát az jellemezte, hogy mindennel foglalkozott, csak azzal nem, hogy politikáját az első ember szintjén is felépítse. Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké válásával – könnyen lehet – új időszámítás kezdődik a hazai baloldalon, de feltehetőleg ennek a változásnak hatása lesz a magyar jobboldalra is. Elkezdődhet egy új korszak, amelytől – megjósolhatóan – sokan félni fognak. Nevezzük ezt a kort a vezérek csatájának.

KÁVÉSZÜNET

A késdobáló csak egyszer tévedhet

A bohóc egyben jegyszedő, az artisták ültetőemberek is, a zsonglőr pénztáros, vattacukorárus és technikus, az igazgató sofőr, idomár és késdobáló. Utóbbi minőségében ráadásul csak egyszer hibázhat, különben tényleg kitörne a cirkusz. Wertheim István, felesége és három gyermekük márciustól októberig járják az országot utazócirkuszukkal. 

Szőkék, az örök favoritok

A divat szó hallatán – bár az élet szinte minden területét áthatja, legyen szó akár társadalmi szokásokról, irodalomról vagy zenéről –, leginkább mégis az öltözködés, a ruhadivat jut az emberek eszébe. De mégis mit nevezünk divatnak? Miben határozható meg annak belső lényege? Mi vagy ki mondja meg, mit látunk szépnek vagy éppen menőnek? És hogy volt mindez a történelmi korokon át? Cikkünk ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Arab milliók az Arsenalnak

Úgy tűnik nemcsak a futballszerető közvélemény többségének elsőszámú kedvence az angol élvonalbeli bajnokság, hanem a gazdasági szakemberek is a Premier-shipben látnak legtöbb fantáziát. Erre utal legalábbis az elmúlt hetek két vezető sportgazdasági híre, melyek szerint rekordösszeg? szponzori szerződést kötött az Arsenal, valamint amerikai tulajdonba kerülhet a Manchester United.

Jenny Thompson befejezte

A harmincegy esztendős amerikai úszó pályafutása során 8 olimpiai aranyérmet szerzett. Thompson visszatér a Columbia egyetemre, ahol orvosi tanulmányait folytatja majd. Jenny Thompson fényes sportpályafutása éppen Indianapolisban kezdődött, ahol 1987-ben, tizennégy évesen a Pánamerikai Játékokon két aranyat és egy bronzot szerezve robbant be, majd pályafutása során 12 olimpiai és 14 világbajnoki érmet gyűjtött – annyit, amennyit korábban senki más. "Eljárt felettem az idő, tíz éve is ugyanazt csináltam, mint most. Új elfoglaltságra van szükségem" – jelentette ki az úszósztár.

Rodman nem kell senkinek

Dennis Rodman, az NBA korábbi fenegyereke szerint a rossz hírneve akadályozza meg abban, hogy visszatérjen a legjobbak közé. "Mindenki kezelhetetlen játékosként beszél rólam, de nem tudom, miért. Valójában egy szabad és független személy vagyok, ráadásul kiváló formában" – mondta a negyvenhárom éves Rodman, aki a mexikói Fuerza Regia nev? együttessel készül második karrierjére. Az extravagáns külsejéről is ismert szupersztár a Detroit Pistonsszal kétszer (1989, 1990), a Chicago Bullsszal pedig háromszor (1996, 1997, 1998) nyert bajnoki aranygyűrűt. Legutóbb az 1999/2000-es idényben játszott az NBA-ben, akkor azonban 13 találkozó után elküldték a Dallas Maverickstől, ugyanis megütötte Mark Cuban tulajdonost.

Larionov visszavonul

December 13-án Moszkvában rendezik meg Igor Larionov búcsúmérkőzését. A negyvennégy éves olimpiai, világ- és Európa-bajnok, legendás orosz jégkorongozó tiszteletére több kanadai, amerikai és svéd sztár is jégre lép majd a Luzsnyiki-stadionban. A nyolcvanas években sikert sikerre halmozó szovjet válogatott 11-ese 1989-ben került az NHL-be, és a Detroittal háromszor (1997, 1998, 2002) nyert bajnokságot; összesen 921 meccsen lépett pályára a profiligában, 169 gólt ütött és 644 gólpasszt adott.

Ő volt a Superman

A filmvásznon repülni tudott, gyorsabb volt a puskagolyónál is. Az életben viszont ennél nagyobbat alakított: megmutatta, hogy mozgásképtelenül is lehet teljes életet élni. A ma még lehetetlennek hadat üzenve rendületlenül hitte, hogy egyszer még járni fog. Álma azonban nem válhatott valóra, egy felfekvéses fertőzést követően New York-i otthonában kómába esett, majd kórházba szállítását követően múlt vasárnap eltávozott az élők közül.

Programajánló

Kiállítás
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!