hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az angol fogoly végzete
Az iraki keresztények is veszélyben vannak

2004. 10. 18.
Az iraki lázadók által három hete fogva tartott angol túsz, Kenneth Bigley lefejezését bemutató videofelvételt tett közzé az egyik iszlám honlap. A felvételen Bigley az életéért könyörög, majd a gyilkosok átveszik a szót, és végrehajtják a kivégzést.

A videófelvételen Bigley olyan narancssárga overallban látható, amelyet amerikai börtönökben hordanak a rabok. Bigley hat felfegyverzett, álarcos fogvatartójával szemben ül, mögötte a "Tawhid wal Jihad" (egység és a szent háború) felirat látható. Az életéért könyörög, mondván, "nem vagyok egy bonyolult személy, egyszer? ember vagyok, aki egyszer? életet szeretne élni". Szavait Tony Blair brit miniszterelnökhöz címezi, akit azzal vádol, hogy semmit nem tett a megmentése érdekében. Majd az egyik álarcos veszi át a szót, aki szerint "az angol kormány ugyan azt állítja, hogy gondot visel az embereiről, de hazudik". Az emberrabló állítása szerint haladékot adtak követeléseik teljesítésére, de "az angolok nem komolyak, nem érdekli őket más, csak a fegyverük", majd hirtelen mozdulattal előveszi a kését, míg másik három álarcos a földre löki Bigleyt, levágja a túsz fejét, és jól láthatóan a kamera elé emeli. 

Bigleyt szeptember 16-án rabolták el Eugene Amstrong és Jack Hensley amerikai állampolgárokkal együtt, akiket azonban napokon belül kivégeztek (az erről készült felvételeket szintén közzétették az interneten). A Reuters hírügynökség információi szerint Bigleyt az al-Kaidához közel álló szélsőséges csoport rabolta el, amely már több öngyilkos merényletért és nyugati országok állampolgárainak lefejezéséért vállalta magára a felelősséget. A csoport vezetője az az Abu Muszab al-Zarkavi, akit az Egyesült Államok a legnagyobb iraki ellenségének tart.

A túszejtők eredeti követelése az amerikaiak által Irakban fogva tartott női foglyok szabadon bocsátása volt. Washington szerint összesen két nőt tartanak fogva, azonban mindketten a Szaddám-rendszer magas rangú fegyverszakértői voltak. London tagadja, hogy női foglyok lennének a felügyelete alatt. Mindkét koalíciós tagország kizárja annak lehetőségét, hogy emberrablókkal tárgyaljanak, annak ellenére, hogy tisztában vannak vele: ennek következtében még több túszejtésre kerülhet sor.

Nem csak nyugati országok állampolgárai vannak veszélyben, ugyanis az iraki keresztény közösség számos tagját is elrabolták, illetve kivégezték. A muzulmán lázadók azzal vádolják a keresztényeket, hogy az Egyesült Államok által vezetett koalíciós erőket támogatják Irakban. Hírforrások szerint keresztények ezrei kényszerültek az elmúlt hónapokban arra, hogy elmeneküljenek az országból.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!