hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Üres a revizorkassza
Sztrájkolhatnak az APEH-osok

2004. 10. 18.
Akár sztrájkra is hajlandók az APEH-dolgozók annak érdekében, hogy jövőre ne romoljon tovább az anyagi helyzetük. Mint Michalkó Péter, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Dolgozók Országos Szakszervezeti Tanácsának elnöke a Heteknek kifejtette, ha a napokban beterjesztett költségvetési előirányzat marad végleges változatként, további elbocsátásokra és bércsökkenésre kell felkészülniük. Baumag-károsultak tüntetnek az APEH-székháznál. A revizorok következnek? Fotó: MTI

A jövő évi költségvetés számai szerint jövőre lényegesen csökken az APEH számára adandó összeg. Az idei 55,8 milliárd helyett 57,6 milliárd forintból kell gazdálkodnia, ami első látásra növekedést jelent, ám ebből a keretből kell kikalkulálniuk az 5 százalékos béremelést is. Michalkó Péter szerint ez rendkívül komoly gondokat szül az intézménynél. 

Tavaly 1100 dolgozót bocsátottak el a hivataltól, miközben egyre inkább kiterjedt az APEH feladatköre. A jövő évi büdzsé miatt még az idén további 180 főtől kell megválni, ami a feladatok ellátásának rovására mehet – mondta a Heteknek Michalkó Péter. Általában stresszes, feszült légkörben, nagy elvárások között dolgoznak a munkatársak a hivatalban, és ráadásul nem fizetik meg őket – tette hozzá. Az APEH anyagi gondjai már az idén érzékelhetők voltak. A szükségesnél kisebb keretet kaptak, így nem jutott elég pénz a dologi kiadásokra, az ehhez szükséges összeget pedig a dolgozók jutalmából pótolták. Így – magyarázta az elnök – szinte alig osztottak jutalmat, a szokásos 2,5 havi plusz helyett eddig 2 heti fizetésnek megfelelő összeget kaptak kézhez. Michalkó hozzátette, a 2005-ös költségvetésben az ideihez hasonlóan kevesebb összeget állítottak be a dologi kiadásokra, így a jövő évi jutalom is kérdésessé válik. Emellett komoly kiesést jelent az, hogy az APEH-dolgozók az idén nem számíthatnak prémiumra. Az adóbevétel tervének teljesítése esetén ugyanis az idén 4 milliárdnyi prémium osztható ki az alkalmazottak között, ám a tervezett adóbevétel és a ténylegesen befolyt adóforintok köszönő viszonyban sincsenek egymással. Az elnök szerint a Pénzügyminisztérium rosszul tervezte meg az uniós csatlakozással járó változások hatását, így lényegesebben kevesebb áfabevétel érkezett, de az szja-tétel is jócskán elmarad a tervezettől. A hivatal alkalmazottai sem jutalomra, sem prémiumra, sem 13. havi fizetésre nem számíthatnak az idén. A szakszervezeti elnök elmondása szerint mindezek figyelembe vételével az idén 20 százalékkal csökkent az APEH-osok fizetése. Amikor mind a jutalom, mind a prémium bejön, bruttó 180-200 ezer forint az átlagfizetés a hivatalnál, ám az idén ez 120-140 ezerre esett le. Ha az idei tendencia jövőre is folytatódik, az 2003-as fizetéshez képest már 40 százalékkal keresnének kevesebbet – mondta az elnök. 

A szakszervezet ezt elkerülendő a napokban tárgyalásokat kezdett a Pénzügyminisztériummal. Michalkóék készek akár a legvégső eszközt, a sztrájkot is bevállalni annak érdekében, hogy ne ismétlődjön meg az idei év. Mint mondta, még nem választották meg a sztrájk módját. A társadalmi támogatás hiányában nehezen elképzelhető, hogy adórevizorok transzparensekkel utcára vonulnának, inkább törvényességi sztrájk, vagy néhány órás figyelmeztető sztrájk látszik járható útnak.  

Adókalkulátor

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!