hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szőkék, az örök favoritok
Divattörténet dióhéjban, 1. rész

2004. 10. 18.
A divat szó hallatán – bár az élet szinte minden területét áthatja, legyen szó akár társadalmi szokásokról, irodalomról vagy zenéről –, leginkább mégis az öltözködés, a ruhadivat jut az emberek eszébe. De mégis mit nevezünk divatnak? Miben határozható meg annak belső lényege? Mi vagy ki mondja meg, mit látunk szépnek vagy éppen menőnek? És hogy volt mindez a történelmi korokon át? Cikkünk ezekre a kérdésekre keresi a választ.



A női sziluett változása. A korszellem s a hozzá idomuló divat határozza meg, mit látunk szépnek és természetesnek

A különféle történelmi korszakokban az emberek életében különbözőképpen volt jelen a divat, jelentősége koronként változott. Átalakultak funkciói, motívumai, társadalmi vonatkozásai. Szimbólumai és színei mást-mást jelentettek a különböző korszakokban, azonban ezek mögött valamiféle különös állandóság is megbújt. A divat elválaszthatatlan a vallástól, a társadalmi, kulturális, szociális és gazdasági változásoktól, ezzel együtt mindig a korszellemnek megfelelően alakul. Az azonosulás és elkülönülés vágya képezi határait, belső lényege az állandó változás, meghökkentés és a mind gyorsabb múlékonyság. Gazdasági vonatkozása óriási. A Diderot és d\'Alambert által szerkesztett Enciklopédia a divat lényegét két dologban határozta meg, mely szerint a divat dolga egyrészt az emberek megszépítése, másrészt pedig az ország gazdaságának fellendítése. 

Az emberek legtöbbször termetük megnövelése, bizonyos testrészeik megnagyobbítása vagy éppen minimalizálása érdekében tették a legtöbbet. Korokon át nem a hasznosság és célszerűség elve diktált, nem az, hogy a test számára mi a jó és praktikus, hanem az adott kor eszménye. Anne Hollander művészettörténész hívja fel a figyelmet arra, hogy az esztétikai érzékelés mindig együtt változik a divattal. A divat megalkot egy fiktív testet, amely visszahat a "természetes" testről alkotott elképzelésünkre, s ezen ideálon keresztül látjuk magunkat, másokat, vagyis testünket az adott kor kulturális – esztétikai és erotikus – elképzeléseinek megfelelően érzékeljük. Az egyik korban a darázsderék, a másik korban az abronccsal óriásira növelt csípő tűnik szépnek és "természetesnek". Látásunk, a "természetesről" alkotott elképzelésünk tehát az adott kultúrtörténeti kor függvénye. 

Európában a mai értelemben vett divat az újkorban, a kapitalizmussal együtt született. A divatot a 18. századig a felső társadalmi rétegek, az uralkodók által kiadott ruharendeletek befolyásolták, megszabva ezzel a nép ruházatának anyagát, színét és díszítésének mértékét. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!