hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 04. 02. (VIII/14) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Üzenet a b 369 nbánó haramiaállamoknak

Stílszerűen egy beduin sátorban fogadta március végén Moamer el-Kadhafi líbiai államfő Tony Blair brit miniszterelnököt. Míg a Tripolitól délre fekvő pusztában lezajlott "csúcstalálkozó" nyomán az észak-afrikai ország vezetője azt reméli, végre kiléphet nemzetközi elszigeteltségéből, és egyben konzerválhatja hatalmát, a nyugati fél abban bízik, hogy a "haramiaállam" megszelídülésével a világ biztonságosabbá válik, és olcsó energiakészletek válnak elérhetővé.

Vádemelés fenyegeti Ariel Saront

Új belpolitikai botrány Izraelben: úgy tűnik, Saron sem kerüli el elődei sorsát. Két korábbi kormányfő, Benjamin Netanjahu és Ehud Barak ellen is vizsgálatot indítottak korábban az izraeli bűnüldöző szervek. Netanjahut azzal gyanúsították, hogy nem számolt el a kormányfőként kapott ajándékokkal, Barakot pedig azzal, hogy alapítványain keresztül meg nem engedett eszközökkel szerzett pénzt korteshadjáratára. Egyikük ellen sem emeltek azonban vádat, mivel a rendelkezésre álló bizonyítékok elégteleneknek bizonyultak. 

Globalizálódik a NATO

Az ötvenöt éves NATO történetének legnagyobb bővítésével a katonai szövetség elért egészen az egykori szovjet térségig. A három balti állam belépése meglehetős aggodalommal töltötte el az oroszokat. Az immár 26 tagú észak-atlanti szövetség nagy változásokat él meg: az egykori kelet-európai kommunista országok csatlakozásával könnyebben elérhető a közel-keleti térség, amivel egyre inkább globális szerepet vállal a szövetség. Ezt a folyamatot csak még hangsúlyosabbá teszi a tavaly októberben létrehozott "világkommandó". Egyelőre nem világos azonban, hogy a NATO gyorsreagálású erői milyen viszonyban lesznek az alakuló európai haderővel. 

Raffarin megbukott és marad

Nagy arányú baloldali győzelemmel zárultak Franciaországban a múlt hét végén megtartott helyhatósági választások. A szavazatok abszolút többségét megszerző szocialista–zöld összefogás sikerét és a jobboldal választási kudarcát követően Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök beadta kormánya lemondását Jacques Chirac francia államfőnek, aki azonban ismét Raffarint kérte fel kormányalakításra, kiváltva ezzel a baloldal teljes felháborodását.

Belföld

Szobatársak alkonya

A bedarálás kongresszusa, a kisgömböc felfalta a jobboldalt – így jellemezték a politikai ellenfelek a Fidesz múlt heti szövetségi gyűlését, pedig a jobboldal tömbösítése – a még máig renitens MDF-et leszámítva – már korábban, legkésőbb a "szövetség" tavaly májusi alakulásakor megvalósult. Az azóta történteket egy forrásunk inkább úgy minősítené, hogy "Viktor lenyomta a szobatársakat", értve ezen, hogy egyértelműen és már formálisan is az elnök akarata érvényesül a pártban.

Érzékeny pontra tapintott

"Visszautasítom az egyházellenesség vádját, és továbbra is vállalom a Heteknek adott interjúm tartalmai állításait. A szövegben viszont a »lenyúlás« és az »agresszív« kifejezések helyett más szavakat használnék" – nyilatkozta lapunknak Kósáné Kovács Magda szocialista politikus. A héten ugyanis politikai vita alakult ki a képviselő asszony "Veszélyben a laikus Európa" címmel lapunkban megjelent interjúja kapcsán. A vitában számos közéleti személyiség mellett megszólalt Kovács László és Orbán Viktor is.

Robban-e a brókerbomba?

– Kulcsár Attila hazahozatalával ismét a figyelem középpontjába került a K & H Equities milliárdos sikkasztási és pénzmosási botránya. Ugyanakkor a parlamentben felállított "Kulcsár" bizottság mandátuma – amelyben ön is bizottsági tag – április 20-án lejár. Eddig milyen eredményt hozott a vizsgálódásuk?

Hit és értékek

Aranyszájú Szent János a krisztusgyilkosokról

Igen közel járnánk az igazsághoz, ha azt állítanánk, hogy Aranyszájú Szent János minden korok egyik legismertebb és legkedveltebb keresztény szentje. Már életében elkezdték prédikációit latinra fordítani, de száműzetése és halála után nőtt meg igazán tekintélye. A 6. századtól csatolják neve mellé az "aranyszájú" jelzőt, a 11. századtól pedig "egyetemes tanítóként és főpapként" tartják számon Nagy Szent Vazullal és Nazianszoszi Szent Gergellyel együtt. A bizánci kereszténység ettől fogva nagy hittanítóként, az isteni titkok beavatottjaként, a hit dolgaiban szinte kétségbevonhatatlan tekintélyként ünnepli. Nyugaton a reneszánsz idején fedezik fel újra: a görög egyházatyák iránt megújuló érdeklődés legfőképpen neki szól. Erasmus latinul kiadja összes műveit, a reformátorok pedig – Luther kivételével – mind dicshimnuszokat zengnek róla. A keleti kereszténység – és részben a katolicizmus – ma is a legnagyobb szentjei között tartja számon.

HÁTTÉR

Bukott a Bűn Brother

Mintegy ezer fő vonult ki a szaúdi Bahrein szigetén, hogy tiltakozzon az általuk Bűn Brothernek csúfolt valóságshow ellen. A szaúdi tulajdonú MBC kereskedelmi tévécsatorna engedett az általános elégedetlenségnek, és több millió dollárját veszni hagyva beszüntette a Big Brother sugárzását. Az Al-Rais nev? valóságshow Szaúd-Arábia-szerte nem kis felháborodást keltett iszlám vallási vezetők és parlamenti képviselők körében, mivel a műsor "tisztességtelen, és súlyosan sérti az iszlám vallás által elfogadott normákat" – írja a The Guardian. Törökországban szintén sokan bírálták az évekkel ezelőtt beindított Big Brother sorozatot annak közönséges, magamutogató és családromboló jellege miatt. 

EU-s támogatás a környezetvédelemben

Pályázatokról szóló sorozatunkban ezen a héten bemutatjuk a megújuló energiaforrások felhasználására és az energiahatékonyság növelésére irányuló EU-s forráshoz való hozzájutási lehetőséget (mely a KIOP-1.7.0-2004 kódot kapta). A támogatás célja a villamos energia megújuló energiaforrásokból való előállításának növelése, az energiahatékonyság növelése és a légszennyező kibocsátások csökkentése. 

Tovább szárnyal a BUX, túl a 11000 ponton

Mérsékelt emelkedéssel zárták a hetet a világ vezető tőzsdeindexei. Európában Trichet kijelentése a csökkenő belső fogyasztás kapcsán felülvizsgálandó növekedési kilátásokról a kamatcsökkentési várakozásokat erősítette fel. 

Félperces újságok

Leromlott színvonalú, kizsigerelt állapotú a vidéki sajtó – foglalható össze a Századvég Politikai Iskola által készített tanulmány. Ennek ellenére az igényesebbnek tartott országos napilapokból sem lehet többet eladni vidéken: míg budapesti lapokból 17 ezret értékesítenek a magyar átlagmegyében naponta, addig a helyi újságból 51 ezret.  A szakértő szerint ennek az egyik oka, hogy a megyei átlagolvasónak nincs feltétlenül igénye az intellektuálisabb írásokra.

Hollywoodi ikonográfia

Interjú Gábor György vallásfilozófussal– Európában, így Magyarországon is elkezdődött a Passió cím? film vetítése. Mintha az öreg kontinensen nem okozna akkora konfliktust a film, az alkotás utáni érdeklődés és "hisztéria" is kisebbnek tűnik. Mi lehet ennek az oka?– Egyrészt, mert nagyon rossz film. Vallási művészetben Európa gazdagabb tradícióval rendelkezik, mint Amerika. Gondoljuk csak végig Giottótól kezdve Michelangelóig, Bachtól Händelig. Gibson ettől a szinttől nagyon messze elmarad. A film európai szemmel sem művészi, sem intellektuális szempontból nem érdekes.

Kéz a torokra, térd a mellre

Oroszországban az 1905-ös év eseményei mutatták ki első ízben Vlagyimir Uljanov Lenin – a forradalom "magasztos eszméivel" igazolt – kegyetlenkedéseit. Miközben külföldön tartózkodik, mindent megtesz annak érdekében, hogy a forradalom egyre véresebb legyen; merényletek elkövetésére buzdítja híveit a cár és a kormány megdöntése érdekében. Még akkor is kiprovokálja a munkások rendőrökkel való összecsapásait, hogyha az nyilvánvalóan végzetes kimenetel? az előbbiek számára. Mikor erre társai is felhívják a figyelmét, Lenin magából kikelve lehülyézi őket, mondván, semmit sem értenek az igazi forradalomból. Minél több a kiontott vér, annál nagyobb lesz a munkások és parasztok gyűlölete elnyomóik és a hatalom képviselői iránt. 

Csajkovszki és a medve

Csajkovszki is követhet el hibát, be kell ismernünk. Laikus, de érdeklődő közönség gyanánt úgy látjuk: túl messzire ment. Más szempontok figyelembe vételével úgy is fogalmazhatunk: túl közelre merészkedett. Így amikor a közép-európai barnamedve hirtelen irányt váltott a kukoricásban, egy mozdulattal leterítette a tizennyolc éves vadászt. "Az utolsó kép, amire emlékszem, hogy falta be a fejem" – mondja a jelenleg harmincas éveiben járó Csajkovszki Lajos, a Nagy-Küküllő Vadászegyesület nyugdíjazott erdésze.

Sztárgála a színházi világnapon

A Budapest Sportaréna az ország legnagyobb színpada. Volt már rajta mindenféle, főként, ha az elődintézmény dicső történetét is idevesszük. A Színházi Világnapra elkészült új m? címe: A biztonság biztonsága, ahogy azt biztonságosan elmondjuk, hogy biztosan értse a szerényebb intellektusú szimpatizáns is. 

Interjú Lengyel László politológussal

"A jelenlegi rendszer sem a politikai szereplők, sem az üzleti szféra, sem a lakosság számára nem elfogadható." – fogalmazott lapunknak Lengyel László, a Pénzügykutató Rt. elnök-vezérigazgatója. Lengyel szerint az Antall József által a Horthy-korszak államberendezkedésének mintájára kialakított hazai államigazgatási és kormányzási szisztémában az uniós csatlakozás sem hoz áttörő változást. Pozitív fordulatra lehet ugyanakkor számítani a közhivatalok szolgáltatásai színvonalának emelkedésében. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!