hetilap

Hetek hetilap vásárlás
EU-s támogatás a környezetvédelemben

2004. 04. 05.
Pályázatokról szóló sorozatunkban ezen a héten bemutatjuk a megújuló energiaforrások felhasználására és az energiahatékonyság növelésére irányuló EU-s forráshoz való hozzájutási lehetőséget (mely a KIOP-1.7.0-2004 kódot kapta). A támogatás célja a villamos energia megújuló energiaforrásokból való előállításának növelése, az energiahatékonyság növelése és a légszennyező kibocsátások csökkentése. 

A 2004 végéig rendelkezésre álló 1,2 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak költségvetési szervek, önkormányzatok, közhasznú társaságok, alapítványok, szövetségek, egyházak, köztestületek, egyesületek és belőlük alakult nonprofit konzorciumok, valamint kis- és középvállalkozások (kkv). A támogatás mértéke maximum 300 millió forint. Nem részesülhet támogatásban az a beruházás, amelynek összköltsége 125 millió forintnál kisebb. A projekthez minimálisan 25 százalék önrésszel kell rendelkezni.

40 százalékos támogatásban részesíthetik az intézmények energetikai korszerűsítését, a megújuló energiát termelő berendezések működtetéséhez szükséges tüzelőanyag biztosítását, átalakítását (faaprítékkészítő rendszerek, bálázó berendezések, növényolajprések telepítése), a geotermális energiahasznosítást, a napkollektoros rendszerek kialakítását. A felsorolt célok megvalósítását 30 százalékos támogatásban részesítik a kis- és középvállalkozások esetében, így például az épületek energetikai korszerűsítését, hulladék-hő hasznosítását is. Az energiahatékonyság növelést szolgáló beruházásoknál pályázatot benyújtani korszerűsítés céljából lehet, új építésekkel, bővítésekkel ebben a konstrukcióban nem lehetséges pályázni. Számításokkal igazolni kell, hogy a beruházás gazdaságos, azaz hogy a mérőszámként használt megtérülési ráta eléri a 6,25 százalékot.

A pályázatokat 2004. február 16-tól május 21-ig lehet benyújtani az Energia Központ Kht.-hoz. Részletes információ a
www.gkm.hu és a www.energiakozpont.hu honlapokon található. Az utóbbi honlapról megismerhetjük a hazai finanszírozású pályázatokat is. A Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP) keretében jelenleg nyolc áll a magán, az önkormányzati, a nonprofit, illetve a vállalkozói szféra rendelkezésére. A támogatási arány szintén 30 százalék, de jóval kisebb felújításokhoz is lehet forrást igényelni ezeken keresztül. Példának nézzük meg a lakossági energiafelhasználás mérséklésére kiírt pályázat számait a támogatás mértékéről: egy lakás energetikai korszerűsítésére a beruházási költség maximum 30 százaléka, amely nem haladhatja meg az 500 ezer forintot, társasháznál nem haladhatja meg a beruházásban érintett lakásonként 350 ezer forint értéket. A támogatás az egyházak esetében az egyházi tulajdonban lévő, gyülekezeti célokat szolgáló ingatlanra vonatkozóan a beruházási költség maximum 50 százaléka, amely nem haladhatja meg a lakásonkénti, illetve minden megkezdett 150 négyzetméterenkénti 500
ezer forintot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!