hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szobatársak alkonya
Új emberek a Fidesz élvonalában

2004. 04. 05.
A bedarálás kongresszusa, a kisgömböc felfalta a jobboldalt – így jellemezték a politikai ellenfelek a Fidesz múlt heti szövetségi gyűlését, pedig a jobboldal tömbösítése – a még máig renitens MDF-et leszámítva – már korábban, legkésőbb a "szövetség" tavaly májusi alakulásakor megvalósult. Az azóta történteket egy forrásunk inkább úgy minősítené, hogy "Viktor lenyomta a szobatársakat", értve ezen, hogy egyértelműen és már formálisan is az elnök akarata érvényesül a pártban.



Március 30-án ünnepelte a Fidesz megalapításának 16. évfordulóját. Most a szövetség fontosabb Fotó: Vörös Szilárd

A szövetséggé alakulás óta eltelt tíz hónapban lezajlott szervezeti reform megszüntette a Fidesz
területi szervezeteit, és francia mintára a párt a 176 egyéni választókerületre vitte le a politikát. Ezek élére Orbán választókerületi tanácselnököket nevezett ki, akik várhatóan képviselőjelöltként indulnak majd a választáson. Föléjük úgynevezett koordinátort helyezett, például Bánki Eriket, Selmeczi Gabriellát, Szalai Annamáriát, Szita Károlyt, Simicskó Istvánt.

Kiválasztásukról Orbán gyakorlatilag egy személyben döntött az elmúlt hónapokban. A szövetségi gyűlésig a 176 választókerületi elnök közül 167 állt munkába. Közülük csak 99 régi, aki már indult az 1998-as vagy a 2002-es választásokon. Budapesten Orbán a 32 választókerületi elnök közül 18-at cserélt le. Az átalakítás belső konfliktusokat okozott: a leváltottak közül többen zokon vették a háttérbe szorításukat, illetve a párt több első vonalbeli vezetője is akként vélekedett, hogy nem tesz jót a pártnak, ha Orbán egy személyben, kontroll nélkül dönthet személyi ügyekben.

Forrásaink szerint Áder János és Kövér László is csökkenteni szerette volna az elnöki hatáskört, ám Orbán ebbe semmiképpen nem akart belemenni. A tavaly májusban még az addig is meglévő viszonyok formalizálásaként értékelt kompetenciakiterjesztés után Orbán állítólag ígéretet tett alvezéreinek, hogy egy decemberi kongresszuson visszaad a jogosítványaiból. Ám előbb csak halogatta a kongresszust, majd szövetségi gyűléssé keresztelte. A hivatalos indoklás szerint azért, hogy a négy-öt ezerről huszonöt ezresre dagadt taglétszámból minél többen elmehessenek, de valójában inkább az volt a szándék, hogy semmiféle formális döntést ne hozhassanak, nehogy kísérlet történjen a hatáskör csorbítására.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!