hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 04. 16. (VIII/16) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Korunk pestise a terror

A világsajtó vezető hírei közé került Móse Kacav izraeli államfő budapesti látogatása, miután az első tudósítások szerint ő lett volna a célpontja a palesztin származású magyar orvos által tervezett terrortámadásnak.

Legfőbb ellenség a gyűlölet

Pont egy évvel Szaddám Huszein hatalmának megdöntése és Bagdad eleste után – ahelyett, hogy lassan konszolidálódna a helyzet – soha nem látott hevességű harcok dúlnak Irakban. A fővárostól csak néhány tucat kilométernyire lévő nagyvárosokban, Fallúdzsában, Kerbalában, Nedzsefben és Kutban több mint ezer iraki fegyveres és polgár, valamint legalább ötven amerikai katona vesztette életét a múlt héten. A szövetséges katonai erők és a humanitárius feladatokat ellátó külföldi polgári személyek közül pedig legalább tizenkét országnak negyvennél is több állampolgárát ejtették túszul a megszálló csapatokkal szembenálló iraki fegyveresek.

Két államot szeretne Bush

Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke szerint nem a három és fél évig tartó, kegyetlen palesztin erőszakhullám vetett véget a békefolyamatnak. Ez inkább annak az amerikai garancialevélnek tudható be, amelyet Ariel Saron szerdán vehetett át Washingtonban, melynek értelmében Izrael legkevesebb hat zsidó településblokkot megtarthat, hiszen Bush nyilatkozata szerint nem reális a zsidó államtól elvárni, hogy a békefolyamat keretében az 1949-es fegyverszüneti vonalakra vonuljon vissza. Az amerikai elnök úgy véli, a palesztin menekültek csak a jövőbeli és békés palesztin állam területén telepedhetnek le.

Belföld

Ügynökök altatásban

Móse Kacav izraeli államfő magyarországi látogatása és a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ felrobbantásával meggyanúsított budapesti arab fogorvos letartóztatása végérvényesen cáfolni látszik azt a sokszor hangoztatott állítást, amely szerint hazánkat semmiféle terrorveszély nem fenyegeti. 

Ásó, kapa, nagy harag

Kerti szerszámokkal "felfegyverzett" romák támadtak a rendőrökre Kiskunhalason húsvét hétfő éjjelén. A járőrök az egymással verekedő fiatalok megfékezésére érkeztek ki a helyszínre, azonban kisvártatva távozni kényszerültek, miközben figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe. Rövid időn belül ez volt a második olyan eset Bács-Kiskun megyében, amikor romák rendőrökre támadtak. 

Visszatérő önbizalom

Végre nem a zavar látszik az MSZP-n, kiderült, hogy van koncepciónk a választások megnyerésére – mondta egy szocialista képviselő annak kapcsán, hogy az Index újságírója inkognitóban beszámolt egy szűk kör? kampányrendezvényről. Az említett képviselő vidéki fórumainak hangulatából "vette le" ezt a megállapítást. Beszámolója szerint hallgatósága, a párt törzsközönsége támogatta a Fidesszel szembeni harcos fellépést, és eddig pipogyának tartották a nagyobbik kormánypárt reakcióját az ellenzéki támadásokra. Egy MSZP-s elnökségi tag szerint viszont rosszkor jött a nyilvánosság, mivel ezzel oda az "árokbetemető", a társadalmi konszenzuson munkálkodó, békés MSZP-imidzs. 

Hit és értékek

Megállíthattak volna

"Mire várunk, tolongva mind a fórumon? Hogy végre ma a barbárok betörjenek.  A szenátus mért ily tétlen s tanácstalan?  Miért nem ülnek törvényt a szenátorok?  Mert várják, hogy a barbárok betörjenek."                          Konsztantinosz P. KavafiszA történelemről jó néhány aforizmába sűrített bölcselkedés ismert. Ezek közül kettő ismételten elgondolkodtat. Az egyik: "A történelem sohasem ismétli önmagát." A másik: "A történelemnek egyetlen tanulsága van, az, hogy nincs tanulsága." 

HÁTTÉR

Irénke naplója

Az alábbi naplótöredékek most először jelennek meg nyomtatásban. Steinberger Irénnek a deportálás során, hatvan éve írt naplóját unokahúga 2004. február 27-én, egy régi bőröndben találta meg. A család nem tudott a kéziratról, amelyből egy hat elemit végzett fiatal nő sorsa rajzolódik ki, aki történetesen egy közmegbecsülésnek örvendő hatgyermekes Bihar megyei falusi zsidó család ötödik gyermekeként 1912-ben látott napvilágot. A család tagjait – néhány kivétellel – 1944 júniusában a Hajdú-Bihar megyei Szerep nev? faluból Nagyvárad érintésével Auschwitzba deportálták és kivégezték. Steinberger Irén, aki deportálásáig szülei vegyeskereskedésében dolgozott, egy kis szürke füzetbe jegyezte fel 1944. április  5-től kezdve saját és családtagjai történetét. 1944 áprilisától a háború végéig vezetett naplója a lágerben átélt szörnyűségek leírásán túl arra is rávilágít, kiknek a közreműködésével és milyen példás szervezettséggel sikerült Európában egyedülálló gyorsasággal önerőből végrehajtani a teljes vidéki zsidó lakosság deportálását. Részletek Anna Frank magyar kortársának feljegyzéseiből – időrendben.

Képek, amelyek beszélnek

"Ez az album egyedülálló, nincs hozzá hasonló az egész világon. Több mint kétszáz oldalon keresztül dokumentálja minden irányból és szögből egy zsidó transzport érkezését, a szelekciót, a személyes tárgyak elkobzását és végül a fizikai megsemmisítésre való előkészületeket" – olvasható a holokauszt 60. évfordulója alkalmából magyarul is megjelent "Az Auschwitz Album – Egy transzport története" oldalain. A fotók a holokauszt emléknapjára, április 16-ára megnyílt Holokauszt Emlékközpont időszaki kiállításán is kiemelt szerepet kaptak. 

Zavaros vizek a Coca-Colánál

"Amerikai katonák Coca-Colától kábultan gyilkolják a vietnami szabadságharcosokat" – hangzott a kommunista propaganda valamikor a vietnami háború idején. Kezdetben valóban volt kokain a Coca-Colában, a nevét is innen kapta, de a drog hozzáadását még a múlt század elején betiltották. Most nem a kokain, nem is a kóla, hanem egy rákkeltő anyag, a bróm és a palackozott víz okoz gondot a Coca-Colának. 

Euró-víziós gazdaságok

Hazánk az elmúlt évben a világgazdaság egészét tekintve inkább a rosszabbul teljesítő országok között foglalt helyet – írta a Pénzügykutató évértékelő elemzése. Bár a nemzeti össztermékünk csak 2,9 százalékkal nőtt, még így is toronymagasan vezetünk a 15 EU-tagállam átlagát tekintve, ahol csupán három ország tudta felülhaladni a 2002-es év növekedését.

Pénz van, vita nincs

Nem könny? a fiataloknak! – hallhattuk már pár tucatszor nagymama korú ismerőseink szájából. Valóban, nekik valamivel egyszer?bb volt a képlet: diploma, lakás, autó, gyerekek, előléptetés-fizetésemelés, nyaraló, unokák és végül a jól megérdemelt nyugdíjas évek, s mindezt a legtöbben egy-két munkahely-változtatással élték végig. Kétségtelen, ez mára már nem működik. 

Nincs bizalom – nincs pénz

Megállíthatatlan lavinát indított el a KPMH Ingatlanfejlesztési Szövetkezet és a Vertical Invest Ingatlanszövetkezet ellen közel egy éve sikkasztás és tőkebefektetési csalás gyanújával megkezdett rendőrségi nyomozás. A tavalyi ingatlanszövetkezeti botrányok hatására több ismert, évek óta működő ingatlanszövetkezet (Pilis-Invest, Baumag) vált fizetésképtelenné a szövetkezet vagyonának jelentős részét birtokló kisbefektetők bizalmának teljes elvesztése következtében. A szövetkezetek fizetésképtelensége a kisbefektetők számára az általuk befektetett vagyon teljes elvesztését is jelentheti. A Parlament előtti tüntetésre is vállalkozó, brüsszeli botránykeltéssel fenyegetőző emberek most a saját bőrükön tanulják a "kockázatkezelést".

Változó áfaszabályok

Magyarország május 1-jei uniós csatlakozásával változnak egyes áfa-szabályok. Az állampolgárokat érintő leglényegesebb változások a következők.

Naponta dőlnek a csúcsok

Amerikában, bár a kiskereskedelmi forgalom a vártnál lényegesen jobban bővült márciusban, a részvénypiacok mérsékelt csökkenéssel zártak. Ez részben a túlfűtött eredményvárakozásokkal magyarázható, ami okozhat még csalódásokat a befektetőknek. 

Kitől tanulta Lenin a forradalmat?

Sorozatunk előző részeiben már utaltunk rá: az a vélekedés, miszerint Sztálin eltorzította Lenin tanítását, nem több mítosznál; valójában Sztálin inkább szorgalmas tanítványként véghezvitte mestere "parancsolatait". Mindezzel együtt Nyugaton, de olykor még Oroszországban is úgy tartják, a két vezér és a bolsevikok kegyetlensége az orosz történelem sajátosságaival magyarázható; a "tatár" és "ázsiai" tradíciókkal, Oroszország "vadságával" és a civilizált Európához viszonyított elmaradottságával. Arról kevesen emlékeznek meg, hogy Lenin a szocializmus építése során az alapokhoz éppenhogy európai eszméket és európai forradalmak gyakorlatát használta fel, és ezek embertelen, szörny? hatása Európában is érvényesült, nem csak Oroszországban.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!