hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Képek, amelyek beszélnek
Magyar kiadásban Az Auschwitz Album

2004. 04. 19.
"Ez az album egyedülálló, nincs hozzá hasonló az egész világon. Több mint kétszáz oldalon keresztül dokumentálja minden irányból és szögből egy zsidó transzport érkezését, a szelekciót, a személyes tárgyak elkobzását és végül a fizikai megsemmisítésre való előkészületeket" – olvasható a holokauszt 60. évfordulója alkalmából magyarul is megjelent "Az Auschwitz Album – Egy transzport története" oldalain. A fotók a holokauszt emléknapjára, április 16-ára megnyílt Holokauszt Emlékközpont időszaki kiállításán is kiemelt szerepet kaptak. 



Breuer Péter. Az album szerkesztője Fotó: S. L.

"Miért kell ez az album? Azért, mert a magyar történelem megkerülhetetlen dokumentumát tartalmazza, és ebben – meggyőződésem szerint – mindnyájan érintettek vagyunk. Ha akarjuk, ha nem, ha tetszik, ha nem, valamennyire mindnyájan benne vagyunk ebben a könyvben" – jelentette ki Harsányi László miniszteri biztos a bemutatón. Vita helyett tényeket közöl tehát az album, melynek eredetijét a jeruzsálemi Yad Vashem Intézetben őrzik. Huszonnyolc évvel a héber és az angol kiadás után, a kulturális tárca támogatásával, hasonmás formátumban jelenhetett meg a kötet, amelynek egy-egy képe korábban már ismertté vált hazánkban, teljes egészében azonban nem volt hozzáférhető. A fotók különlegessége, hogy túlélők segítségével sikerült azonosítani a képen szereplő személyek egy részét, nevüket a képaláírásban olvashatjuk. 

Az album eredetijének története egy olyan túlélő – Jakab Lili (Lili Jacob) – nevéhez fűződik, aki népes családjával együtt maga is ott volt azon a halálvonaton, amelynek történetét a fotók megörökítették. A vonat 1944. május 26-án érkezett Kárpátaljáról Auschwitz-Birkenauba. "Beregszászról négy transzport ment Auschwitzba, Jakab Lili kétezer-hatszáz társával együtt a harmadikkal érkezett" – egészítette ki a tényanyagot Varga László történész a bemutatón. Jakab Lili – miután szüleit, testvéreit, rokonait és falubéli ismerőseit is elveszítette – súlyos tífuszban szenvedve, negyvenkilós testsúllyal érte meg a felszabadulást 1945. április 9-én. Ekkor léptek be az amerikai csapatok Dora-Mittebauba, ahová a hölgyet időközben áthelyezték. Lili fölkelt a betegágyából, de csak a közeli SS-barakkig jutott. Meleg ruha után kutatva, egy csíkos pizsamába burkoltan valami szokatlant talált: egy fotóalbumot, amelynek kétszázharmincöt fényképe a koncentrációs táborban készült. Döbbenetes pillanat lehetett, amikor kinyitotta, és az első képen, amely eléje tárult, felismerte Weiss Naftali-Cvit, falujának – Bilkének – főrabbiját. Továbblapozva a képeken, ott láthatta meggyilkolt testvéreit, falubéli ismerőseit, rokonait, akik vele együtt érkeztek a birkenaui peronra, és legnagyobb meglepetésére az egyik fotón ott volt ő maga is. 



A szelekciós peronon Fotó: Az Auschwitz Album, 137. oldal

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!