hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ügynökök altatásban
Letartóztatták a fenyegető fogorvost

2004. 04. 19.
Móse Kacav izraeli államfő magyarországi látogatása és a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ felrobbantásával meggyanúsított budapesti arab fogorvos letartóztatása végérvényesen cáfolni látszik azt a sokszor hangoztatott állítást, amely szerint hazánkat semmiféle terrorveszély nem fenyegeti. A Móse Kacavot szállító konvoj. A pápalátogatás óta nem foganatosítottak ilyen mérték? biztonsági intézkedéseket Fotó: S. L.

Kedden reggel három arab származású férfit vett őrizetbe a rendőrség, akiket azzal gyanúsítottak, hogy robbantásos merényletet készítettek elő – a rendőrség megfogalmazásában – "egy zsidó múzeum" ellen. A kulcsfigura egy budapesti, palesztin származású fogorvos. A negyvenkét éves dr. Saleh Tayseer magyar diplomával és feleséggel büszkélkedhet, valamint azzal, hogy a Bartók Béla úti Dár al Szalám mecset imámja, egyszersmind a 2003-ban bejegyzett Iszlám Egyház vezetője. Hittestvére és egyben ideológiai konkurense Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke – amint azt lapunknak elmondta – úgy tudja, hogy a magát emírnek nevező Tayseer a George Habbas-féle marxista terrorszervezet, a Palesztina Felszabadításának Népi Frontja aktivistája volt, és állítólag a nemzetközi terrorlistán is szerepel a neve. A figyelemre méltó ív, mely a muszlim neveltetéstől a forradalmi kommunizmuson át a vallási fanatizmusig húzódik, Boleket arra a felismerésre ösztönzi, hogy az imám fokozatosan tolódott a szélsőséges gondolatok felé. 

A hosszú ideig szaúd-arábiai és francia arabok pénzéből is ténykedő orvos szándékairól márciusban, a madridi terrortámadás előtt szerzett tudomást a Nemzetbiztonsági Hivatal, az első információk szerint külföldi titkosszolgálatok segítségével. Petőfi Attila alezredes, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság helyettes vezetője viszont cáfolta ezt az értesülést a sajtó nyilvánosságának. Tayseer két szír barátját próbálta rávenni, hogy szerezzék be a Holocaust Dokumentációs Központ levegőbe röpítéséhez szükséges robbanóanyagot, és hajtsák végre tervét. A kommandósok belvárosi rendelőjében lepték meg és állították elő az imámot terrorfenyegetés előkészítésének alapos gyanúja miatt, majd másnap indítvány érkezett az ügyészséghez, hogy előzetes letartóztatásba helyeznék. Ez idő alatt egyszerre öt helyen foganatosítottak házkutatást bizonyítékok után kutatva, és a rendőrség beszámolója szerint olyan, többnyire arab nyelv? írásos dokumentumokat sikerült begyűjteni, melyek a fogorvos elleni gyanút látszanak alátámasztani. 

"Dr. Saleh Tayseert elhurcolták a rendőrök a Bartók Béla 29-ből. Szombaton minden testvérünket várjuk az imaházba (15.00) közös imádkozásra" – olvasható az Iszlám Egyház honlapján. Dr. Saleh Tayseer Fotó: Nol.hu

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!