hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nincs bizalom – nincs pénz
Fájdalmas lecke a kapitalizmusról

2004. 04. 19.
Megállíthatatlan lavinát indított el a KPMH Ingatlanfejlesztési Szövetkezet és a Vertical Invest Ingatlanszövetkezet ellen közel egy éve sikkasztás és tőkebefektetési csalás gyanújával megkezdett rendőrségi nyomozás. A tavalyi ingatlanszövetkezeti botrányok hatására több ismert, évek óta működő ingatlanszövetkezet (Pilis-Invest, Baumag) vált fizetésképtelenné a szövetkezet vagyonának jelentős részét birtokló kisbefektetők bizalmának teljes elvesztése következtében. A szövetkezetek fizetésképtelensége a kisbefektetők számára az általuk befektetett vagyon teljes elvesztését is jelentheti. A Parlament előtti tüntetésre is vállalkozó, brüsszeli botránykeltéssel fenyegetőző emberek most a saját bőrükön tanulják a "kockázatkezelést".Baumag-károsultak a Legfőbb Ügyészség előtt. Nem volt garancia Fotó: MTI

A botrányok hatására a szövetkezeti tagok tömegesen akarták megszüntetni a piaci feltételeknél jóval magasabb hozamot ígérő befektetéseiket, melyek kifizetésére a jelentős roham következtében a szövetkezetek nem rendelkeztek megfelelő pénzügyi fedezettel. A szövetkezetek fizetésképtelensége a kisbefektetők számára azonban az általuk befektetett vagyon teljes elvesztését is jelentheti, mivel az ingatlanszövetkezetek nem tartoznak a PSZÁF felügyeleti hatásköre alá, így nincs semmilyen állami garancia a szövetkezeti befektetésekre. Fizetésképtelenség esetén sem az Országos Betétbiztosítási Alap, sem a Befektetővédelmi Alap nem kártalanítja a befektetőket, felszámolás esetén pedig a szövetkezeti tagok a kifizetési sorrend végén állnak. Öt hónappal az első ingatlanszövetkezeti botrány kirobbanása után, tavaly októberben az egyik legpatinásabb hazai ingatlanszövetkezet, a Baumag is lehúzta rolóit a 40 milliárd forint kifizetést váró közel tizennyolcezer kisbefektetője előtt. 

A Baumag-ügy jelenlegi állása szerint úgy tűnik, hogy a kisbefektetők aláírásgyűjtése és az érdekképviseleti szerv megalakítása kevésnek bizonyult. Az elmúlt hónap végén ugyanis a Fővárosi Bíróság elrendelte a Baumag cégcsoporthoz tartozó Baumag Stratégiai Fejlesztő Szövetkezet felszámolását. A kisbefektetők ezért jelenleg csak abban bízhatnak, hogy a felszámolást követően a cég vagyonából nekik is marad valami. Ezzel egy időben az ingatlanszövetkezetek utolsó bástyája is leomlott, március elejétől a Pilis-Invest Ingatlanbefektetési és Hasznosító Szövetkezet is beszüntette kifizetéseit befektetői számára. A garantált hozamra százezreket-milliókat befizetők mintegy 4200 tagja nem kapja meg sem a befizetett pénzét, sem a hozamot.

Az ingatlanszövetkezetek és az ingatlanalapok összehasonlítása

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!