hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Legfőbb ellenség a gyűlölet
Amiről az amerikaiak megfeledkeztek

2004. 04. 19.
Pont egy évvel Szaddám Huszein hatalmának megdöntése és Bagdad eleste után – ahelyett, hogy lassan konszolidálódna a helyzet – soha nem látott hevességű harcok dúlnak Irakban. A fővárostól csak néhány tucat kilométernyire lévő nagyvárosokban, Fallúdzsában, Kerbalában, Nedzsefben és Kutban több mint ezer iraki fegyveres és polgár, valamint legalább ötven amerikai katona vesztette életét a múlt héten. A szövetséges katonai erők és a humanitárius feladatokat ellátó külföldi polgári személyek közül pedig legalább tizenkét országnak negyvennél is több állampolgárát ejtették túszul a megszálló csapatokkal szembenálló iraki fegyveresek.Örömünnep egy felgyújtott török kamion mellett Bagdadban. Nem békülnek Fotó: Reuters

Sajnálom, de mint egykori betanított keramikus és égető mester ellent kell mondanom Juhász Ferenc honvédelmi miniszternek, aki a minap a Napkeltében azt mondta, hogy – azért, mert néhány kis ország a külföldi megszállók elleni fokozott harc miatt hazarendeli a katonáit Irakból – nem gyengül az ellene fellépett koalíció, maximum csak hajszálrepedések keletkeznek rajta, amelyek majd megszűnnek. A repedéseknek ugyanis az a tulajdonságuk, hogy sohasem szűnnek meg. Akkor sem, ha hajszálvékonyak. Sőt, ha egyszer elkezdtek létezni, akkor sokszorozódnak, nagyobbodnak, míg végül elhatalmasodnak és szétvetik a cserép-, vagy porcelánformákat. Azzal, hogy begipszelik és lefestik, vagyis hogy láthatatlanná teszik őket – attól azok még léteznek. Hogy vannak-e ilyen repedések az edényeken, vagy nincsenek, azt ősidők óta úgy vizsgálják meg az emberek, hogy megkocogtatják azokat. Ha repedtek, akkor nem csengenek vagy búgnak, hanem rekedten kopognak. A csak tucatnyi nicaraguai és a nyolc kazah katona hazarendelésével, illetve a spanyolok útra készülődésével ilyen repedések keletkeztek az Irak elleni nemzetközi koalíció porcelánedényén. Ezt tudomásul kell venni, akár elegendő a rendteremtéshez a maradék huszonkét ország által odaküldött katonaság, akár nem.

Mindazonáltal úgy tűnik, hogy nem. Az Egyesült Államok kormányzata ugyanis újabb és újabb országokat akar bevonni a koalícióba. Kéri ezt a jó barátság jogán, kéri ezt pénzért, vagy az igazságra hivatkozva. "Irakban bármi áron rendnek kell lennie!" – mondja, miközben félig-meddig kénytelen elismerni, hogy ott egyre nagyobb a rendetlenség, az anarchia, a káosz.

Káosz. Magyarul: összevisszaság. Biztos, hogy a káosz nő? Attól függ, hogy milyen szempontból nézzük a helyzetet. Kívülről nézve, a koalíciós erőknek eddig csak a Szaddám Huszeinhez hű szunniták ellen kellett harcolniuk, s akiket maguk mellett tudhattak, azok az egészen Szaddám megbuktatásáig – ugyan többségben lévő, de elnyomott – síiták voltak. Az elmúlt héten azonban egy szélsőségesnek mondott síita imám, bizonyos Muktada asz-Szadr mintegy a föld alól elővarázsolt tízezer fegyveres harcossal, az úgynevezett Mahdi Hadsereggel fordult az idegen katonák ellen, egyszerre legalább öt városban. Az aktív ellenállás mellett egy új harci módszert, a túszejtés módszerét is bevetették.

Honnan van a fegyver?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!