2004. 10. 08. (VIII/41)
Tud-e esélyt teremteni a szociáldemokrácia?

Tud-e esélyt teremteni a szociáldemokrácia?

2004. 10. 11.
A "bicikli-kormányt" Szále László, a Magyar Hírlap publicisztikai rovatvezetője találta ki. Gazdagította vele a nyelvünket; köszönjük meg neki a magyarul beszélők nevében. A lendület kormánya nyilván bicikli-kormány, hiszen ha nem tartaná egyensúlyban a lendület, eldőlne. Miért kell ide akkora lendület? Mert az elmúlt két évben leginkább a lendület hiányzott. Leegyszerűsítve: pénz, ami a gazdaság fölpörgetéséhez és a jóléti fordulathoz szükséges, eddig sem volt, most sincs, de legalább lendületbe jövünk – ez is jobb, mint az eddigi tehetetlen toporgás. Semmit nem ígérünk, hallottuk a szót, de azt betartjuk. Nem rossz (és ezt nem viccből mondom!). Jobb, mint a felelőtlen ígéretek – nekem rokonszenvesebb. Amit aggasztónak érzek: hogy az oktatásra, a művelődésre, a tudományos kutatásra (innováció) vonatkozóan még csak ötlet sem hangzott el, pedig ezek a leghatékonyabban, igaz, nem a leggyorsabban megtérülő befektetések, és a ma sokat emlegetett finn és ír csoda is erre a fölismerésre épült. De azt, őszintén mondom, nem tudom, mi fér bele húsz hónapba.  Mindig csak az orrunkig látunk, az már király közöttünk, aki a cipője orráig is ellát. Emeljük föl néha a fejünket, nézzünk már egyszer körül a nagyvilágban is: nem csak a magyar szociáldemokráciának szűkült be a mozgástere, ez világjelenség. Én nem tudok, nem is akarok a kormánynévsorról beszélni, nem tudom, hogy ez a csapat beválik-e, nem ismerem őket, nincsenek tippjeim: egyet tudok, most nagyon kell a vezető lendülete, és amíg ez a lendület kitart, és másokat is magával ragad, addig gurul a bicikli.
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!