hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 12. 16. (IV/51) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Rólunk szavaztak nélkülünk

Az Európai Unió történetében példa nélküli hosszúságú csúcstalálkozó ért véget a hét elején Nizzában. Az uniós vezetők megegyeztek ugyan abban a reformcsomagban, amely 2003-ra készíti elő az utat az EU kibővítéséhez, a változtatásokkal mégsem elégedett mindenki. Különösen a kis országok nehezményezték, hogy a "nagyok" igyekeztek minél nagyobb hatalmat összpontosítani kezükben. Az intézményi reform elindítását célzó megegyezést mégiscsak sikerült tető alá hozni, hiszen a nizzai fiaskó demoralizálta volna a csatlakozásra váró országokat és a közös európai valuta, a hányattatott sorsú euró is újra a támadások kereszttüzébe került volna. 

Szélsőjobb figyelemelterelés

Amióta októberben kirobbant a spiclibotrány Ausztriában, a rendőrség és az igazságszolgáltatás intenzíven foglalkozik az üggyel. Mint ismeretes, dokumentumok bizonyítják, hogy az osztrák Szabadságpárt, az FPÖ politikusai adatokat szereztek és használtak fel ellenfeleikkel kapcsolatban a rendőrségi számítógépekből. Haiderék eleinte Ernst Strasser konzervatív belügyminiszter megtámadásával próbálkoztak, a katolikus Caritas segélyszervezet tanoncaként becsmérelve a minisztert. Strasser erős néppárti kapcsolatai azonban elvették a támadások élét. 

Bush egységet ígér

Amint a latin mondaná, consumatum est, vagyis az ügy, tehát az amerikai elnökválasztás befejezést nyert. A Szövetségi Legfelsőbb Bíróság példa nélkül álló határozattal semmissé nyilvánította a Floridai Legfelsőbb Bíróság határozatát, elrendelvén a vitatott szavazatok újraszámlálásának beszüntetését, és 5:4 arányú többséggel George W. Bush texasi kormányzónak ítélte az elnökséget, aki így minden bizonnyal az Egyesült Államok 43. elnöke lesz. 

Barak előremenekül

Alig múlt el egy év azóta, hogy Ehud Barak megalakította kormányát, máris minden kezdődik elölről. Egy hete maga a kormányfő javasolta, hogy az izraeli parlament, a knesszet oszlassa fel magát, és írja ki az általános választásokat, látva, hogy a honatyák többsége kész erre. Múlt szombat este Barak váratlanul bejelentette, hogy lemond miniszterelnöki pozíciójáról, vasárnap pedig – a törvény előírásai szerint – írásban is benyújtotta döntését Moshe Kacav köztársasági elnöknek. A lemondás 48 óra elteltével, kedden lépett életbe, így azóta Izraelnek ügyvivő kormányfője van. A miniszterelnöki választásokat két hónap elteltével, februárban kell megrendezni. A jogi viták nyomán elemzők attól tartanak, hogy az amerikaihoz hasonló huzavona alakul ki – már a választások előtt.

Belföld

Vallásügyi csűrcsavar

"Gyalázatos, aljas és inkorrekt eljárás" – így minősítették ellenzéki politikusok azt, hogy a Fidesz, véleményük szerint gyakorlatilag a parlamentáris kereteket megkerülve, módosította az egyház-finanszírozás szabályozását. Az eset hatására az SZDSZ után az MSZP is radikálisan elhatárolódott a vallásügyi törvény módosításának kormányzati szándékától, és ezentúl a témában folytatott hatpárti tárgyalásokon egyikük sem hajlandó részt venni. Az Országgyűlés ugyanis a héten a költségvetési törvényen belül elfogadta Sasvári Szilárd (Fidesz) erre vonatkozó módosító indítványát, amit a képviselő az általános és részletes vita lezárulása után nyújtott be, így annak megvitatására már nem volt mód.

Nem a hangerő számít

– mondja Nagy Sándor, az MSZP újonnan választott frakcióvezetője

Pletyka mindenről és mindenkiről van

Interjú Fazekas Sándor fideszes országgyűlési képviselővel, frakcióvezető-helyettessel, az "egykori" olajbizottság tagjával 

Demszky panasza

Orbán Viktor kormánya megalakulása óta Budapest-ellenes hadjáratot folytat, amelynek érdekében semmilyen eszköztől sem riad viszsza – jelentette ki Demszky Gábor főpolgármester, az SZDSZ elnöke. 

Elképzelhetetlen a szétválasztás

Interjú Csúcs László kisgazda politikussal 

Ki szabályozzon, hogy szabályozzon

Az ORTT által hónapok óta "melegen tartott" internetszabályozás-kérdés újra és újra vitákat indukál hazánkban. A téma a 2002-es választások miatt a jövőben még kényesebbébbé válhat, hiszen a világháló a kommunikáció és a választási kampány egyre inkább felértékelődő eszköze. Sokan egyetértenek ugyan a világháló bizonyos szűrésének szükségességével, állami szerv beavatkozását azonban a szakma egy új fajta gondolatrendőrség kiépítésének kísérletével azonosítja. A tartalomszűrésnek viszont léteznek mindenki által elfogadhatónak tartott formái, amikor a fogyasztó szabad akarata szerint dönthet azok alkalmazása mellett.

Elfajzott ebek

Újabb, súlyos sérülést okozó kutyatámadás történt a fővárosban. Most egy 51 éves budapesti nőt támadott meg három kutya. Az ebeket a bajba jutott hölgy segélykiáltásaira felfigyelő szomszéd egy járókelő segítségével zavarta el. A hölgyet súlyos, tépett és mart sérülésekkel szállították kórházba. A rendőrség tanúként hallgatta meg a német dog fajtájú kutyák tulajdonosát, aki elmondta, hogy a támadás időpontjában nem tartózkodott a családi házban. A 36 éves férfi bemutatta kutyái oltási bizonyítványát, és beszámolt arról, hogy az ebek kizárólag ingerlésre, hergelésre támadnak, továbbá a részeg emberekre haragszanak, azokat megugatják. A kutyák a tulajdonos elmondása szerint jámbor természetűek, idegenekkel is barátkoznak, kifejezetten szófogadók, az utcára nem szoktak kiszökni. Mivel egyelőre nem tudni, hogyan kerültek az utcára a kutyák, a BRFK ismeretlen tettes ellen indított eljárást gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés elkövetésének alapos gyanúja miatt.

Hit és értékek

A megújítás ünnepe

"Akkor volt Jeruzsálemben a megújítás ünnepe, tél volt ugyanis, Jézus pedig fel-alá járt a templomban, a Salamon csarnokában" – írja János evangéliuma a zsidó naptár egyetlen téli ünnepére, a hanukkára utalva. A zsidó szentély újjászentelésére történő nyolcnapos emlékezés a hagyomány szerint a hajdani Makkabeus-féle szabadságharc hőseit állítja a középpontba, ám az elmúlt évtizedekben egyre többen utalnak a hanukka kapcsán a felszabadító küzdelem célpontjára – a Jeruzsálem szívében álló Templom-hegyre. A 2000. év legnagyobb nemzetközi viharai épp e tenyérnyi – alig 18 hektáros – földdarab körül csaptak össze, miközben a politikusoknak szembesülniük kellett a ténnyel: egyikük sem rendelkezik megvalósítható tervvel a kérdés megoldására.

Sátrat vert köztünk a Messiás

Hogy a világnak és az emberiségnek Megváltóra van szüksége, ez legkorábbi kezdeteitől fogva a zsidó-keresztény kinyilatkoztatás legfőbb üzenete. Az eljövendő Messiás iránti isteni és emberi igényről, személyéről, sorsáról és dicsőségéről a Szentírás első fejezeteitől az utolsóig folyamatosan kibontakozó, progresszív kijelentést kapunk. Az emberiség őstörténetének idején eleinte csak homályos, körvonalazatlan reménység fogalmazódik meg, az üdvtörténet és a Szentírás könyvei keletkezésének előrehaladtával azonban az Istentől a Szabadítóról kapott kép mind jobban-jobban kibővül és rengeteg részlettel gazdagodik. Amikor a kígyó álnoksága folytán az első emberpár bűnbe esett, hosszú évezredekre meghiúsítva leszármazottaik számára is a sikeres, áldott és igaz életvezetés lehetőségét, Isten az ítélettel együtt a messianisztikus reménységet is felébresztette bennük ígéretével. A kígyónak mondott isteni átok szerint "ellenségeskedést szerzek közötted és az asszony között, a te magod között és az ő magva között: az neked fejedre tapos, te pedig annak sarkát mardosod" (Mózes 1. könyve 3,15). Ez a – teológusok által "Ősevangélium"-nak nevezett – mondat a Sátánt reprezentáló kígyóval és "magvával" szemben az "asszony magvát" állítja győztesként. 

HÁTTÉR

Elhúzódó szorongás

Románia fellélegzett: elkerülte a legrosszabbat. Románia tovább szorong: megválasztotta a rosszat. Az egykori kommunista Iliescu kétszer annyi szavazatot kapott az elnökválasztások második fordulójában, mint az egykori kommunista Corneliu Vadim Tudor. Az ország elkerülte tehát a diktatúra közvetlen fenyegetését, és lakói úgy érezhetik, hogy a vasárnapi szavazás után Európa kapuja sem zárult be előttük. Valójában azonban ez az alternatíva nélküli elnökválasztás akkor is megrekedést, sőt visszafordulást jelez, ha Románia régi-új elnöke felgyorsult fejlődést és integrációt ígér.

Radikális változások szükségesek

Januártól új életet kezd az egészségügyi tárca. Dr. Mikola István az Országos Vérellátó Szolgálat (ORSZ) teljes átalakítása után most új feladatot kapott, a miniszterelnök személyesen kérte fel a tárca vezetésére. Az OVSZ főigazgatóját nem érte teljesen váratlanul a megkeresés, 1993 óta "lebeg" számára ez a poszt. 

A hit és a pénz

A zsidó-keresztény kultúrkörben a pénzhez és az anyagi javakhoz való hozzáállásnak két élesen elkülöníthető fő típusa figyelhető meg. Kissé leegyszerűsítve: az egyik az anyagi jólétet pozitív, míg a másik inkább negatív jelenségként hajlamos értékelni. A zsidó Biblián (Ószövetség) alapuló ősibb felfogás, amely Jézus korában is meghatározta a választott nép gondolkodásmódját, a gazdagságot Isten áldásaként értelmezte, s ez napjainkig érezteti hatását. A keresztény kultúrkör berkeiben azonban máig a legnagyobb vita dúl akörül, hogy az Újszövetség ezzel összhangban vagy ezzel ellentétesen foglalt-e állást. 

Gyengülő makroadatok

Nem túl kedvezőek a harmadik negyedévi makrogazdasági adatok: a múlt heti jelentés szerint lelassult a gazdaság növekedése, a héten pedig napvilágra került, hogy romlott a külkereskedelmi mérleg egyenlege, és várakozások feletti mértékben tovább emelkedett az infláció. 

Pénzügyi helycserék

Nem lesz változás a gazdaságpolitikában – jelentette be Varga Mihály, a pénzügyminiszteri szék várományosa. A jelenlegi államtitkár előléptetését szerdán jelentette be a miniszterelnök. Járai Zsigmond, jelenlegi pénzügyminiszter a jegybank elnöki székét foglalja el márciustól. Varga helyére pedig valószínűleg Tállai András kerül, aki eddig a Költségvetési Bizottság fideszes tagja volt. 

Újra csökken a benzin ára

Pénteken ismét csökken a benzin és a gázolaj ára. A benzin litere 3 forinttal, a dízelolaj litere pedig egy forinttal lesz olcsóbb. A 95-ös ólommentes benzin így 226,50 forint, a 98-as benzin 235,50 forint, míg a gázolaj 230,75 forintba kerül. A Mol Rt. az árleszállítást a világpiaci árak alakulása és a dollár–forint árfolyam kedvező alakulásával indokolta. (MTI)

Duplázott az Econet.hu

Vegyes képet mutattak a héten a világ tőzsdéi. Amerikában emelkedtek a részvényárak, egészen a Compaq által szerdán bejelentett eredménykilátás-csökkentésig, amit csak részben tudott ellensúlyozni a hetek óta húzódó elnökválasztás végkifejletének megnyugtató hatása. Elemzők a gazdaság lassulását mutató adatok kapcsán egyre többet emlegetik a kamatcsökkentés lehetőségét.

Visszatér a bolsevik himnusz

Oroszország újból leváltja állami szimbólumait. Igaz, nem egyszerre, hanem fokozatosan: most éppen a himnusz és a fegyveres erők lobogója van soron. Putyin elnök december 4-ei tévészereplésében az állami szimbólumok mielőbbi törvényesítését, azaz speciális törvénnyel való védelmét szorgalmazta, mivel a mai napig legalitásuk alapját Jelcin elnök ukázai jelentették. Az orosz parlament a múlt hét végén megszavazta a sokat vitatott szovjet himnusz nemzeti himnuszként történő újbóli elfogadását. 

KÁVÉSZÜNET

A játék komoly dolog

Rohanó világunk egyik sajnálatos velejárója, hogy a szülők szűkös szabadidejükből egyre kevesebbet tudnak a csemetéikre áldozni. A többség ezért olyan játékokat igyekszik beszerezni, amelyekkel minél intenzívebben és hosszabb ideig köthető le a gyermekek figyelme. A játékgyártók pedig a piaci verseny hevében ráállnak ennek az igénynek a kielégítésére, hiszen náluk is az eladhatóság a legfőbb szempont. Ezek a játékszerek lekötik ugyan a gyermekeket, de nem egy közülük torz példaképként más problémák, sőt személyiségzavarok forrásaként is szolgálhat. Olyannyira, hogy előfordul: az újabb és újabb játék- vagy figuraőrületek során a gyermek tulajdonképpen egyik függőségből a másikba esik bele. 

Palackpostába zárt színházbérlet

A december rendszerint az év végi ünnepekre való készülődés jegyében zajlik. Ilyenkor gyakran tanácstalanok vagyunk – a "kinek mit" kérdés évről évre megpróbál bennünket, miközben a pénztárcánk és az energiánk ez idő tájt apad a legintenzívebben.

Dinók hercege

A dinoszauruszos filmek reneszánszukat élik. Nem csoda, hiszen a modern technológia révén minden eddiginél életh?bben lehet ábrázolni a hüllőket, képet adva arról, milyenek is lehettek valójában. A Jurassic park két része után most a Disney rukkolt elő saját animációs változatával, ami mérföldkő lehet a filmgyártásnak ezen a területén. Olyan szín- és formavilágot teremtett, amely a megjelenítés ésszel felfogható felső határát súrolja. A történet a korábbi Disney-produkciók (Dzsungel könyve, Oroszlánkirály, Tarzan) egyfajta elegyét is nyújtja, egészében véve pedig kísértetiesen emlékeztet egy régebbi rajzfilmre, az Őslények országára.  A gyerekek számára kiválasztottak egy szeretni való kisdinót, aki egy szerencsés véletlennek köszönhetően megmenekül a pusztulástól, hogy aztán majmok neveljék fel. Később meteoreső hullik a Földre, a maroknyi túlélő pedig a pokollá, majd sivataggá változott tájon keresztül próbál lejutni az ígéret földjére. Összefog növény- és húsevő, közös a cél: a túlélés. A szokásos Disney-fordulatok, a szerelmi szál megjelenése, a klasszikus jó és rossz harca mellett a zene és a vizuális látvány meglepően életh? mesét teremt. Számos motívum köszön vissza Spielberg Egyiptom hercege cím? filmjéből is, ugyanis az állatsereglet vándorlását figyelve az ember akarva-akaratlanul Mózesre asszociál, aki keresztülvezette népét a sivatagon. A dinoszauruszok persze beszélnek, és jellemükben is több emberi, mint állati vonás van: szemükből sugárzik az értelem, gondolkodnak, ítéletet alkotnak, döntéseket hoznak, és – esetenként tévednek is. Mindez részben annak köszönhető, hogy a film készítői korábban elképzelhetetlen módon képesek a mimikát kifejezni, variálni, másrészt rendkívül alaposan dolgozták ki a karaktereket, amit csak fokoz a dicséretes magyar szinkronmunka.  A Dinó cím? film túllép saját korlátjain; gyakorlatilag mindent felmutat, amit ebben a m?fajban el lehet érni. Persze ez is az alkotás fő célja: megerősíteni, hogy animációs területen a Disney profizmusa továbbra is felülmúlhatatlan. (Kárpáti György)

Karácsonyi körkép

A karácsonyi bódék csábításának nem könny? ellenállni. Ilyenkor az ember hajlamos arra, hogy minden útjába eső árut megvásároljon. Alábbi összeállításunk – amely az Amana 7 Kiadó üzletének kínálatából válogat – azoknak készült, akik értékesebb, maradandóbb ajándékokat szeretnének a karácsonyfa alá tenni.

Ez is Zidane éve volt

A FIFA, mint ahogy fennállása óta minden évben, most is megrendezte év végi show-műsorát. Rómában az esztendő legjobb futballistáját díjazták. Zinedine Zidane, Luis Figo és Rivaldo gyepen kívüli versenyének élét azonban ezúttal elhomályosította egy különleges párharc. A FIFA ugyanis az évszázad utolsó gálájáról lévén szó, száz év legjobbját is kihirdette. A megosztott díjat Maradona és Pelé részére adta ki a világszervezet. A döntésért csak a két választott hazájában nem támadták élesen a Sepp Blatter vezette nemzetközi szövetséget. 

A század legjobbjai

Hétfőn este Rómában megtartották a jubileumi World Player gálát. A hagyományoknak megfelelően ezúttal is különféle díjakat osztottak ki, de idén kiosztották az "Évszázad legjobbja" díjat is. A várakozásoknak megfelelően a brazil Pelé és az argentin Diego Maradona volt a díj várományosa. A két vitathatatlanul zseniális labdarúgó között különbséget tenni nem egy hálás feladat, mivel a maguk idejében csodálatos játékukkal emberek tízezreit vonzották a stadionokba, illetve a televíziókészülékek elé. 

Tiozzo nem így akar visszavonulni

Az Universum Box Promotion profi ökölvívó klub újonca, Erdei Zsolt szombaton az amerikai Willie McDonald ellen lép szorítóba Essenben. A 37 éves tengerentúli bokszoló eddigi profi pályafutása során tizenháromszor győzött, és huszonötször hagyta el vesztesen a szorítót, ami nem túl jó mérleg. Erdei második hivatásos mérkőzését négy menetesre tervezik. Az esseni gála slágere a Gomez–Castro (cirkálósúly) és a Michalczewski–Ka-Dy King (félnehézsúly) világbajnoki címmérkőzés lesz.

Ronaldót megbüntették, Del Piero sérült

Az áprilisi térdműtétje után lábadozó Ronaldót ittas vezetés miatt pénzbírsággal sújtották egy spanyolországi igazoltatás során.  Az olasz Internazionale 24 éves brazil csillaga a hétvégén barátaival San Sebastianban szórakozott, s valószínűleg a vacsorához elfogyasztott bor okozta a vesztét.  Klubja, az Internazionale azonban cáfolta, hogy a lábadozó csatárt ittas vezetés miatt pénzbírsággal sújtották volna. Az olasz élvonalbeli klub szerint nem a brazil sztár, hanem barátja vezette azt a gépkocsit, amelyet feltartóztattak a rendőrök. A közlemény rámutat, a hírből csak annyi igaz, hogy valóban Ronaldo fizette ki barátja helyett a büntetést.

Abszolút újonc a Formula 1-ben

Kimi Räikkönen, a 21 éves finn autóversenyző megkapta a zöld jelzést a FIA-tól, és már semmi akadálya annak, hogy a 2001-es esztendőt a Sauber Formula–1-es csapatánál kezdje meg, a német Nick Heidfeld csapattársaként.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!