hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szélsőjobb figyelemelterelés

2000. 12. 16.
Amióta októberben kirobbant a spiclibotrány Ausztriában, a rendőrség és az igazságszolgáltatás intenzíven foglalkozik az üggyel. Mint ismeretes, dokumentumok bizonyítják, hogy az osztrák Szabadságpárt, az FPÖ politikusai adatokat szereztek és használtak fel ellenfeleikkel kapcsolatban a rendőrségi számítógépekből. Haiderék eleinte Ernst Strasser konzervatív belügyminiszter megtámadásával próbálkoztak, a katolikus Caritas segélyszervezet tanoncaként becsmérelve a minisztert. Strasser erős néppárti kapcsolatai azonban elvették a támadások élét. 

Haider és bajtársai a spiclibotrány kezdete óta egyfolytában az igazságszolgáltatás ellen uszítanak, és olyan hangnemet használnak, amely tiltakozásra kényszeríti a konzervatív igazságszolgáltatást. A botrány kezdetét az igazságügyminiszternek, Haider egykori ügyvédjének magánemberként tett megjegyzése jelentette, mely szerint a szélsőjobboldali politikus "minden gyanú fölött áll". Azóta az FPÖ vezető politikusai nap mint nap azt követelik, hogy váltsák le a Haiderék ellen a spicliügyben vizsgálatot folytató államügyészeket. Susanne Ries-Passer kancellárhelyettes nyilvánosan követeli a Haider elleni vizsgálat befejezését, Peter Westenthaler, az FPÖ parlamenti frakcióvezetője pedig még erre is rátett egy lapáttal, amikor Stefan Erdei vizsgálóbíróról kijelentette, hogy nem beszámítható. 

Az FPÖ kampánya elérte, hogy a hagyományosan konzervatív igazságszolgáltatás képviselői nyilvánosan tiltakozzanak. Az osztrák szakszervezeti szövetség bíró- és ügyészszekciójának elnöke a támadásokat visszautasítva kijelentette: "Legfőbb ideje, hogy a szövetségi elnök úr rendreutasítsa a felelőtlenül viselkedő politikusokat, a kancellárhelyettessel kezdve a sort. 

A bírók egyesületének elnöke, Barbara Helige a Salzburger Nachrichten cím? konzervatív napilapnak nyilatkozva azt mondta: "Ha Westenthaler úr azt követeli, hogy egy bírót fosszanak meg tisztségétől, az azt jelenti, hogy alkotmányunk lényeges elvei – mint például a bírák elmozdíthatatlansága – nem illenek bele politikai koncepciójába. Ha egy magánszemély mond ilyeneket, az nem illő dolog. De ha ezt a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője mondja, akkor ez kifejezetten aggasztó." A Szabadságpárt politikusai egyébként kifejezetten abban a reményben sértegetik az osztrák igazságszolgáltatás képviselőit, hogy azok majd perbe fogják őket rágalmazásért – ebben az esetben ugyanis a spicliügyben vizsgálódó szakértők elfogulatlanságuk miatt alkalmatlanná válnának az ügy folytatására.


Haider fenyőfája a Szent Péter téren

Kínos ajándék

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!