hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rólunk szavaztak nélkülünk
Leosztották a lapokat Nizzában

2000. 12. 16.
Az Európai Unió történetében példa nélküli hosszúságú csúcstalálkozó ért véget a hét elején Nizzában. Az uniós vezetők megegyeztek ugyan abban a reformcsomagban, amely 2003-ra készíti elő az utat az EU kibővítéséhez, a változtatásokkal mégsem elégedett mindenki. Különösen a kis országok nehezményezték, hogy a "nagyok" igyekeztek minél nagyobb hatalmat összpontosítani kezükben. Az intézményi reform elindítását célzó megegyezést mégiscsak sikerült tető alá hozni, hiszen a nizzai fiaskó demoralizálta volna a csatlakozásra váró országokat és a közös európai valuta, a hányattatott sorsú euró is újra a támadások kereszttüzébe került volna. 



Jacques Chirac beszédet mond az Európa Parlamentben. Részeredmények Fotó: Reuters

"Viszonylagos siker" – hangsúlyozta az első szót lapunknak a nizzai eredményeket firtató kérdésére Paul Poudade francia nagykövet, aki sajtótájékoztatóján elismerte: a tagjelölt országok véleményét nem kérdezték meg, mielőtt az európai testületekben most újraszabályozott szavazati arányokról döntöttek volna. Így Magyarországnak is kész tényként kell kezelnie, hogy 12 szavazata lesz a Európa Tanácsban, és a hasonló lélekszámú Görögországnál és Portugáliánál kevesebb, 18 képviselője az Európa Parlamentben.

A francia elnökséget lezáró találkozó hivatalos célja a hidegháború által kettéosztott Európa újraegyesítése volt. A tagállamok azokban a reformokban kívántak megegyezni, melyek révén kinyithatják az ajtókat az egykori kommunista országok előtt, előkészítve az utat az Írországtól Bulgáriáig, Svédországtól Máltáig terjedő unió létrehozása előtt. A megfigyelők szerint viszont a már bennlévők hatalomért és befolyásért folytatott csatájává változott a csúcs. "Ha tizenöt ország így akar megegyezésre jutni az asztalnál, akkor el lehet képzelni, mi lesz huszonhét tagország esetén" – fakadt ki az egyik uniós diplomata. 

Az Európai Bizottság vezetője, Romano Prodi sem volt elégedett: "Csak csalódottságomat tudom kifejezni amiatt, hogy a többségi szavazást nem terjesztették ki bizonyos kulcsterületekre" – mondta a bizottság olasz elnöke. 

A csúcsot ugyancsak meghatározta az elnökség és az Európai Bizottság közötti feszültség. Jacques Chirac francia elnök a bizottságot politikai szereppel nem bíró, alkalmazotti szervezetként kezeli, s ki is hagyta őket a többi vezetővel folytatott megbeszélésekből. Romano Prodi, a bizottság el-nöke erre külön megbeszélés-sorozat megszervezésével vá-laszolt.

Az unió kisebb országait is elkeserítették a "nagyok" törekvései. Jaime Gama portugál külügyminiszter szerint az első francia javaslatok megalázóak voltak a kisebb nemzetek számára. Kosztasz Szimitisz görög miniszterelnök rámutatott: a nemzeti szavazatok újrasúlyozása "nyilvánvalóan a nagy országok uralmának megteremtését célozza". 

A kisebb államok a bizottság megerősítése mellett kardoskodtak, a nagy országok viszont igyekeztek kiküszöböl-

ni szavazóerejük gyengülését, ami az EU bővüléséből fakadna. Mivel az elkövetkező évtizedben várhatóan sok kisebb ország fog csatlakozni, a "nagyok" úgy döntöttek, nem engedik, hogy ennek következtében hatalmuk csorbuljon.

Nizzában az is nyilvánvalóvá vált, hogy a bővítéssel kapcsolatos kezdeti heves lelkesedés számos EU-országban meglanyhult. Az 500 millió fős egységes piac vonzó számukra, ám a politikai következmények most sokkal inkább aggasztják őket.

Jóllehet a francia–német tengely leírása túl korainak bizonyult, a kapcsolat ma már nem képviseli azt az erőt, amit korábban. A Helmut Kohl egykori kancellár és Francois Mitterand volt elnök között létrejött megértés már nem jellemzi Gerhard Schröder és Jacques Chirac jelenlegi viszonyát. Schröder kancellárt – Kohllal ellentétben – nem befolyásolják háborús emlékek, és a francia vezetővel szemben kevésbé hajlandó engedményekre. Németország, amely a kibővített Európa közepén foglal majd helyet, új, független játszmát folytat. Az egész csúcs alatt ellentétek voltak a német és a francia vezetők között a szavazatok megosztása miatt. Németország több szavazatot akar, mint Franciaország, mivel nagyobb a népessége. 


Uniós törvény a vallásszabadságról

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!