hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyengülő makroadatok

2000. 12. 16.
Nem túl kedvezőek a harmadik negyedévi makrogazdasági adatok: a múlt heti jelentés szerint lelassult a gazdaság növekedése, a héten pedig napvilágra került, hogy romlott a külkereskedelmi mérleg egyenlege, és várakozások feletti mértékben tovább emelkedett az infláció. 

Novemberben 10,6 százalékkal voltunk kénytelenek több pénzt fizetni az árukért, mind egy évvel korábban. A KSH adata az infláció éves csúcsát jelenti, szakértők szerint a pénzromlás üteme decemberben ennél kisebb, valószínűleg egyszámjegy? lesz csupán. A dübörgő infláció mögött (az idén eddig 9,8 százalék volt) továbbra is az élelmiszerárak és a szolgáltatások árának aránytalanul nagy emelkedése húzódik meg, és emellett változatlanul szerepet játszik az olaj világpiaci árának emelkedése. Jövőre sem várhatunk látványos csökkenést, a kutatók megegyeznek abban, hogy 8-8,5 százalék körül alakul majd az éves infláció. 

Az infláció növekedése mellett csak kis mértékben, 1,4 százalékkal nőtt a reálbér az év első kilenc hónapjában. Ugyanakkor jó hír, hogy az idén tovább csökkent a munkanélküliek száma. A kormány és a kutatóintézetek egyaránt magasabb, 2,5-4 százalék közötti reálbér-növekedéssel számolnak jövőre. 

A külkereskedelmi mérleg egyenlegének romlása sem lett volna ilyen mérték? (4 milliárd USA-dollár), ha az energiaárak nem emelkedtek volna ilyen mértékben (egymilliárd dollárral rontotta ez a tétel az egyenleget). Pozitívum ugyanakkor, hogy az export 13, az import 15 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mértéket, és kivitelünk 85 százaléka a fejlett piacokon talál gazdára. Az EU-val és az USA-val szemben pozitív a szaldónk, ami azt tükrözi, hogy versenyképesek a magyar termékek. Emellett a CEFTA országokkal szemben is jelentősen (16 százalékkal) bővült a külkeres-kedelmünk. Pozitívum még, hogy az év első 9 hónapjában 13 milliárd dollárnyi működő tőke áramlott az országba, több mint tavaly ebben az időszakban. 


Optimista kutatók

Magyarország idei gazdasági teljesítménye összességében jónak mondható, a fontosabb hazai és külkereskedelmi mutatók kielégítőek, az ország uniós megítélése kedvező – derül ki a Kopint-Datorg Rt. és az Ecostat jelentéséből. Az elemzésekből kiderül az is, hogy problematikus pontok is vannak, mint például az infláció, vagy a tőzsde mélyrepülése, amelyek veszélyeztethetik a gazdaság stabilitását. A jövőt illetően alapvetően optimisták: az Ecostat 5,0–5,5 százalék közötti, míg a Kopint-Datorg 5,3 százalékos GDP-növekedésre számít. Ezzel a növekedéssel Magyarország Kelet-Közép-Európában a legjobbak között van. Jövőre mind az Ecostatnál, mind a Kopintnál hasonló növekedésre számítanak. A gazdaság problematikus kérdései közül mindkét jelentés kiemeli az inflációt és a BUX-index alakulását. Az elemzők szerint a decemberi árindex alacsonyabb lesz, így az éves inflációs ráta 9,8 százalékon áll meg. Jövőre mindkét kutatóintézet 8 százalékos inflációt prognosztizál. A BUX-index mélyszállását mindkét elemző a magyar papírok iránti érdektelenséggel magyarázza, az Ecostat azonban a részvényhozamok adóztatását és a gyógyszer- és gázárakba való beavatkozást is megemlítette. (Pálinkás Csilla)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!