hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2010. 04. 30. (XIV/17) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Izrael célkeresztben

A nemzetközi szankciók nem vezettek eredményre Irán ellen. Kína és Oroszország is csak enyhe, mérsékelt szankciókat támogatna. Obama filozófiája, hogy a nemzetközi szankciók mögé széles körű elfogadottságot építene, nem hatékony, mert minél szélesebb körű a támogatottságuk, annál mérsékeltebbek. Ez olyan látszatot kelt, mintha Washington elfogadta volna az iráni atomterveket, aminek drága ára lehet, elsősorban Izraelre nézve.

Radikális törvény az illegális bevándorlók ellen

Komoly politikai vihart váltott ki az Egyesült Államokban, hogy Arizona államban a republikánus kormányzó aláírta az illegális bevándorlás elleni törvényt, amely az eddigi legkeményebbnek tartott ilyen jogszabály. Barack Obama elnök félresiklottnak nevezte a rendelkezést, és arra szólította fel az igazságügyi minisztériumot, hogy vizsgálja ki annak törvényességét. Mások viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy a heves tiltakozást kiváltó eset azt támasztja alá, hogy az illegális bevándorlás kérdésével a legmagasabb szinten kellene foglalkozni az Államokban.

Belföld

Kiszorultak a nők a Tisztelt Házból

Az elmúlt 30 évben kétségkívül javult a nők helyzete Európa társadalmaiban. Ezt a tendenciát azonban nem kifejezetten tükrözi a 2010-es magyar parlamenti választások eredménye. A Tisztelt Házban ugyanis az európai átlaghoz képest igen alacsony a női képviselők aránya, mindössze 10,13 százalék.

Jobbos „bevásárlók” az RTL Klubban

Egyharmados részesedést szerzett az RTL Klubban a Fidesz-közeliként ismert Infocenter.hu Zrt. A tranzakció a jobboldali médiabirodalom számára bevételi forrást, a kereskedelmi csatornának pedig a jövendő kormánnyal kötött békét jelentheti. Tíz év alatt a jobboldalnak nemcsak a kétharmados parlamenti többséget, hanem a médiatúlsúlyt is sikerült abszolválnia.

Nem vagyok sem komcsi, sem Orbán ügyvédje

„Nem lövészárokból fogunk politizálni" - ígéri Schiffer András, az LMP listavezetője, aki nem szeretne szimbolikus háborúba keveredni a Fidesz-KDNP-vel. Konkrét politikai témákban, konkrét törvényjavaslatok kapcsán hajlandóak értelmes vitát folytatni, de mint mondja: nem vesznek részt olyan cirkuszban, ahol „fasiszták" harcolnak „antifasisztákkal" vagy „kommunisták" „antikommunistákkal".

Gyengülő forinttal nyitottak

Mi lesz, ha az új kabinet nem teljesíti az ígéreteit; Hungáriának vége, éljen Orbánia; kétharmados többséggel a Fidesz végrehajthatja az önkormányzati reformot, és javíthat a határon túl élő magyarok helyzetén – a külföldi lapok vérmérsékletüktől és kiadójuk Magyarországtól való távolságától függően mást és mást hangsúlyoztak a választások második fordulója után. Orbán azt emelte ki, hogy az ország háromharmadát szolgálja, meg azt, hogy nem kér a jegybankelnökből, így első kormányfői eredményeképpen azonnal be is rogyott egy picit a forint.

Konfliktusok sora szaggatja az MSZP-t

Erős karakterű, de integráló személyiségű új pártelnököt látnának sokan szívesen az MSZP-ben. A gondot az okozza, hogy a posztra esélyes Mesterházy Attila diplomatikus, integráló személyiség ugyan, de kevesen tartják Orbán Viktorhoz mérhető fajsúlyos politikusnak. Eközben Gyurcsány Ferenc még a kritikusai szerint is erős személyiség, ellenben a konfliktusokat élező politikai stílusa miatt nehezen képzelhető el, hogy konszolidálni tudná a legnagyobb válságát élő MSZP-t. A párton belüli érdekcsoportok között a végletekig éleződhetnek a feszültségek.

Központosított és társadalmasított hatalom Orbán célja

Bár jóval erősebb a felhatalmazása a Fidesz-kormánynak, mint a 2006-os Gyurcsány vezette kabinetnek, mégis látványosan próbálja Orbán Viktor azokat a hibákat elkerülni, amelyeket a szocialista riválisa elkövetett. Nem húzza a kormányalakítást, nem hoz létre egy ellenkormányt a kabineten belül, illetve Nemzeti Konzultációt hirdetve „társadalmasítja” a kormányzati programját, együttműködésbe hívva a különféle területek meghatározó szervezeteit és személyiségeit.

Mi van Orbán fejében?

Adóforradalom, bürokráciacsökkentés, az önkormányzati rendszer átszabása – hivatalba lépését követően ezekkel a lépésekkel próbálja majd talpra állítani a gazdaságot a leendő miniszterelnök. Azt azonban, hogy pontosan milyen konkrét intézkedéseket ért a hangzatos kifejezéseken, még a jobboldali gazdasági szakemberek is csak találgatják. Annyi mindenesetre látszik, hogy az adóforradalom csak 2011-ben kezdődik, ugyanis a költségvetési  mozgástér szűkebb, mint azt sokan remélték. Emiatt az új kormánynak olyan intézkedésekre kell szorítkoznia, amelyek élénkítik a hitet és a bizalmat, ugyanakkor nem kerülnek sok pénzbe.

Hit és értékek

Szélhámosok építették „Noé bárkáját”?

„Nem 100 százalék, hogy ez Noé bárkája, de szerintünk 99,9 százalék, hogy az”- jelentette be a hét elején a nemzetközi hírügynökségeknek egy kínai és török felfedezőkből álló 15 fős csoport egyik tagja. Az Ararát-hegy egyik  kiszögellésén téglalap alakú, több helyiségből álló faszerkezetet találtak. A lelkes kutatók eddig sem a pontos helyszínről, sem a leletekről nem adtak független szakértők által ellenőrizhető információt.

Jobban vonz, mint a Facebook

A népszerű közösségi oldalak minden korábbinál jobban összekapcsolják az embereket – ma már pillanatok alatt megtudjuk a Twitterről, a Facebookról és a hasonló oldalakról, hogy a világ másik oldalán ki mit gondol adott kérdésekről, hogyan reagál a legfrissebb történésekre, és bármikor rég elveszettnek hitt ismerősöket lelhetünk fel ezeken az oldalakon.

HÁTTÉR

Gazdag mami

A kisgyermekes édesanyák a hazai munkaerőpiac mostohagyermekei. Sokszor legjobb igyekezetük ellenére is perifériára szorulnak, és álláskereséskor kénytelenek zárt kapukat döngetni. Nem úgy Vida Ágnes. A kétgyermekes pszichológus felvette a kesztyűt, és utat tört a farkastörvények dzsungelében. Kisgyermekes édesanyaként önálló internetes vállalkozást és egzisztencát teremtett családjának. Webfelületeit ma már havonta 200 ezernél is többen látogatják – már ügyfélszolgálatosokat is fel kellett venniük a temérdek feladat ellátására.

Tovább növekszik a munkanélküliek tábora

Bár a hivatalos prognózisok szerint az idén tovább emelkedik az állásukat elvesztők száma, a szakemberek már látják a kilábalás első jeleit.

A kiválasztott nép

Apám az asszimiláció elszánt híve volt, abban, hogy a húszas évek közepén megkeresztelkedett, meggyőződése, hite mellett nagy szerepe volt ennek is. Hazakerülve Borból azt mondta: most már igazán megadtuk az árát annak, hogy száz százalékig magyarrá lehessünk. Én is el akartam felejteni zsidó, sőt polgári eredetemet.

A Daróczi-rejtély

Lapinformációk szerint a rendőrség is tudott róla, hogy a volt kormányszóvivőt hosszabb ideje zsarolták. A sajtó – kegyeleti okokból – Daróczi Dávid temetéséig nem feszegette az öngyilkosság okát, ám úgy tűnik, ahogy elmúlt ez az időszak, beindult az oknyomozás.

A Fideszen múlik a bírósági reform

A rendszerváltás egyik nagy adóssága az a bírósági reform, amely a kommunikáció és egy kevéssé működő jogszabály szintjén állítólag már zajlik, az ítélkezés hatékonyságát és a bírók terhelt­ségének arányosítását azonban még megoldatlan teherként görgeti maga előtt. Baka András legújabb terve ígéretes megol­- dásnak tűnik, ám sikeréhez nélkülözhetetlen lesz az új kormány hasonló szándéka.

Út az embertelenségbe

Hóman Bálint kettős lelkületű ember volt. Egyik énje a történettudósé, hiszen kétségtelen, hogy a 20. század egyik legjelentősebb történészeként tartható számon. Historikusi teljesítményének méltatására azonban nem vagyok hivatott, nem lévén sem a historiográfia, sem pedig az általa feltárt korszakok szakértője. Hóman azonban nem csupán történész, hanem politikus is volt, méghozzá pártpolitikus, s így kerül az én illetékességi körömbe. ő nem abban az értelemben tevékenykedett politikusként, hogy pártkatona lett volna, akinek a működése párttestületekhez, szervekhez kötődik. Viszont 1932 októberétől tagja volt a Nemzeti Egység Pártja (NEP), majd a Magyar Élet Pártja (MÉP) elnevezésű kormánypártoknak, 1944 októberében pedig csatlakozott a Törvényhozók Nemzeti Szövetsége nevet viselő kormánypárthoz.

KÁVÉSZÜNET

Finisben az európai labdarúgó topligák

Az utolsó fordulókra maradt a négy európai topliga bajnokavatása. Angliában, Olasz-országban, Németországban és a spanyoloknál is végletekig kiélezett a harc a bajnoki címért.

Beszédes arcok

A kérdések megválaszolásához Dévényi Kathy sminkmestert hívtuk segítségül, aki nemzetközi szinten elismert munkája mellett sokat tesz a magyar hölgyek hétköznapi kulturált megjelenéséért is.

Anyák az élhetőbb Budapestért

A „Critical Mass” nemzetközi méreteivel szemben a „Critical Moms” magyar specialitás. Az újabb mozgalom létrejöttének oka: „megérettek a feltételek” arra, hogy a kerékpárosok érdekei mellett a kisgyermekes anyák szempontjait is figyelembe vegyék az utak és közintézmények tervezésekor. A közlekedési infrastruktúra hiányosságai ellen tiltakozva a múlt hét végén mintegy száz kisgyermekes édesanya vonult fel Budapesten a több mint harmincezer kerékpárossal együtt.

A balett nagypapája

1983 óta minden évben április 29-én ünnepeljük a Tánc Világnapját. Ez a dátum Jean-Georges Noverre (1727-1810) francia táncvirtuóz, balettmester, koreográfus és táncelméleti író születésnapja, aki a balett Shakespeare-jeként vált ismertté, de úgy is szokták őt emlegetni, mint a balett nagypapája. Munkásságával lefektette a balett legfontosabb alapelveit, szabályait, melyek napjainkig is érvényben vannak.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!