hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Központosított és társadalmasított hatalom Orbán célja
Az új táncrend

2010. 05. 01.
Bár jóval erősebb a felhatalmazása a Fidesz-kormánynak, mint a 2006-os Gyurcsány vezette kabinetnek, mégis látványosan próbálja Orbán Viktor azokat a hibákat elkerülni, amelyeket a szocialista riválisa elkövetett. Nem húzza a kormányalakítást, nem hoz létre egy ellenkormányt a kabineten belül, illetve Nemzeti Konzultációt hirdetve „társadalmasítja” a kormányzati programját, együttműködésbe hívva a különféle területek meghatározó szervezeteit és személyiségeit.

„Az utolsó fél évben már semmit nem tudtam átverni az apparátuson, az emberek csak ültek ölbe tett kézzel, és minden ügy elakadt" - panaszkodik egy távozófélben lévő szocialista miniszter. Tény, az apparátus főtevékenysége az utóbbi hónapokban a kivárás volt, de nincs ebben semmi különös, kormányváltások előtt az állam malmai nem lassan őrölnek, hanem sehogy, senki nem akar olyan hibát véteni, amire hivatkozva aztán kitehetik a szűrét. Csakhogy ez a stratégia most valószínűleg nem jön be, ugyanis a Fidesz kegyelmi állapotban van: nyolc éve nem fért oda a kormányrúdhoz, így nem a pártklientúra tagjai kapaszkodnak íróasztalukba, nyugodtan átforgatható a kormányzati struktúra.

Új szisztéma

A jelek szerint a Fidesz át is szabja a rendszert - a jelenlegi elképzelések szerint nyolc csúcsminisztériummal váltaná ki a most tizenkét minisztériummal és két tárca nélküli miniszterrel működő modellt (lásd: kormányzati tablónkat). Az új szisztémában a kulcsszó a centralizáció - közigazgatási és politikai egyaránt. Első ránézésre a hattárcás csökkenés nem jelenti a bürokrácia és a költségek érdemi lefaragását, hiszen a csúcstárcák alá ugyan államtitkárságként, de betagozódnak az eddigi minisztériumok. Például a munkanevén humánpolitikai tárca integrálja majd a jelenlegi Oktatási és Kulturális Minisztériumot, a környezetvédelmi tárcát, az Egészségügyi Minisztériumot, a Szociális és Munkaügyi Minisztériumot, azaz egy miniszter keze alá akár öt államtitkár dolgozik majd. (Illetve vélhetően a Fidesz visszaállítja a tárcákat operatívan működtető közigazgatási államtitkári rendszert is. Hogy egy csúcstárca egy ilyen szakembert kap-e, vagy mindegyik - kvázi politikai - államtitkárnak kijár egy közigazgatási társ, az egyelőre nyitott kérdés. Mint ismeretes, a közigazgatási államtitkári posztot a Gyurcsány-kabinet szüntette meg.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!