hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Konfliktusok sora szaggatja az MSZP-t
Fenik a késeket

2010. 05. 01.
Erős karakterű, de integráló személyiségű új pártelnököt látnának sokan szívesen az MSZP-ben. A gondot az okozza, hogy a posztra esélyes Mesterházy Attila diplomatikus, integráló személyiség ugyan, de kevesen tartják Orbán Viktorhoz mérhető fajsúlyos politikusnak. Eközben Gyurcsány Ferenc még a kritikusai szerint is erős személyiség, ellenben a konfliktusokat élező politikai stílusa miatt nehezen képzelhető el, hogy konszolidálni tudná a legnagyobb válságát élő MSZP-t. A párton belüli érdekcsoportok között a végletekig éleződhetnek a feszültségek.

Törésvonalak sokaságától repedezett az 59 fős szocialista frakció. Bár a nyilvánosság előtt nem beszélnek róla, de az egyéniben indult képviselőjelöltek eredményei újfajta konfliktus forrásává váltak. A parlamentbe ugyanis többen úgy jutottak be, hogy nem mérettették meg magukat egyéni körzetekben. Nem állt rajtvonalhoz többek között Baja Ferenc, Mandur László, Gyurcsány Ferenc, Kovács László, Mesterházy Attila és Lendvai Ildikó sem. Noha mindegyik politikus magyarázatot tud adni arra, hogy miért tett így, ennek ellenére több olyan - egyéniben küzdelmet vállaló - politikussal is találkoztunk, akik sérelmezik, hogy egy ilyen eredmény után olyanok akarnak beleszólni a párt megújításába, akik nem álltak oda közvetlenül a nép elé, még ha a biztos vereséggel néztek is szembe.

A másik hasonló jellegű törésvonal az egyéni jelöltek eltérő eredményei. Ugyanis sokan voltak, akik a Fidesz-henger ellenére egyéni jelöltként a körzetükben az MSZP-re listán leadott szavazatoknál olykor 10-20 százalékkal is többet kaptak. Magyarán: valami olyat tudtak, ami nem vitt, hanem hozott a pártjuknak. A legnagyobb csoda persze az angyalföldi Tóth József sikere, amit megközelített Szanyi Tibor jó eredménye, noha az ő esetében mindenki hozzáteszi, hogy Újlipótváros az MSZP számára legkedvezőbb körzet volt. Jól szerepeltek a szegedi fiúk, Botka László (44 százalék) és Ujhelyi István (42 százalék), Molnár Gyula Újbudán (44,5 százalék), Kiss Péter Újpesten (38 százalék), aki a második fordulóban ráadásul nyolc százalékot tudott javítani, de a jobbikos megyévé váló Hevesben a körülményekhez képest Magda Sándor (34 százalék) is sokat hozott.  Jól szerepelt még többek között a Tatabányán 38 százalékot hozó, a nagypolitikában ismeretlen Kilián Géza: második fordulóra tudta kényszeríteni a városban húsz éve polgármesterkedő Bencsik Jánost.

A harmadik csoportba tartoznak azok, akik elindultak, de drámaian rosszul szerepeltek, mint például Ficsor Ádám egykori titkosszolgálati miniszter (16 százalék), Szekeres Imre honvédelmi miniszter (19 százalék), Lamperth Mónika, az MSZP elnökhelyettese (26 százalék) vagy Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár (14 százalék). Mentségük persze, hogy ők legalább elindultak, vállalva a biztos vereséggel járó megmérettetést.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!