hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyengülő forinttal nyitottak

2010. 05. 01.
Mi lesz, ha az új kabinet nem teljesíti az ígéreteit; Hungáriának vége, éljen Orbánia; kétharmados többséggel a Fidesz végrehajthatja az önkormányzati reformot, és javíthat a határon túl élő magyarok helyzetén – a külföldi lapok vérmérsékletüktől és kiadójuk Magyarországtól való távolságától függően mást és mást hangsúlyoztak a választások második fordulója után. Orbán azt emelte ki, hogy az ország háromharmadát szolgálja, meg azt, hogy nem kér a jegybankelnökből, így első kormányfői eredményeképpen azonnal be is rogyott egy picit a forint.

A leendő kormány az ország háromharmadát fogja szolgálni - mondta a nemzeti ügyek képviseletétől mindössze három nap leforgása alatt a nemzeti konzultációig táncoló Orbán Viktor a köztársasági elnöknek, aki április 28-án, a hivatalos eredmények bejelentése előtt már felkérte a Fidesz elnökét a leendő kormány vezetésére. Sólyom László május 14-ére hívná össze az új ciklus első Országgyűlését, ha addig lezárulnának a választásokkal kapcsolatos jogorvoslati eljárások. A patkóban várhatóan a Fidesz-KDNP szövetségnek 263, a szocialistáknak 59, a Jobbiknak 47, az LMP-nek pedig 16 képviselője ül majd; az edelényi választókat Molnár Oszkár fogja képviselni, függetlenként.

Szinte csak a Fidesz maradt

Az első forduló eredményei után sok meglepetést nem tartogatott az országgyűlési választások második fordulója: mindössze 57 körzetben lehetett újra ikszelni, s szinte mindegyikben behozhatatlannak tűnő előnnyel vezettek a Fidesz-KDNP jelöltjei. A bebetonozott politikai mezőben gyakorlatilag nem volt lehetőség visszaléptetésekre, így a második turnus kérdései csak teoretikusak lehettek: vajon hogyan döntenek az LMP támogatói, elmennek-e a biztos győzelem tudatában a fideszesek szavazni, lesz-e a Jobbiknak nyerő embere egyéniben?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!