hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 04. 26. (VI/17) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Fontos kérdés

A brit szakszervezetek szövetségének főtitkára szerint Tony Blair kormányfő jövő tavaszra tervezi az euró bevezetéséről szóló népszavazást. Göran Persson svéd kormányfő is ugyanezt az időpontot tartja alkalmasnak az euróról döntő referendum megrendezésére.

Hatalommámor és lakájok

A korábbi választásokhoz képest nagy terjedelemben foglalkoztak a szoros választási eredményekkel az európai lapok.

A terroristák rettentésből értenek

Eddig, úgy tűnik, sikeres volt a terroristák elrettentése a katonai akcióval – állítja a lapunknak nyilatkozó Salom Harari izraeli katonai hírszerzési szakértő. A nyugalmazott ezredes, aki több évtizeden keresztül szolgált elsősorban Ciszjordániában, úgy véli, hogy a világ nem érti, miért létkérdés Izrael számára a most folyó hadművelet sikere.

A vérvádra ugranak

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa úgy határozott, hogy a Közel-Keletre nemzetközi vizs-gálóbizottságot küld. Ezt az teszi lehetővé, hogy Ariel Saron kormányfő befejezettnek nyilvánította a Védőpajzs hadművelet első szakaszát, és késznek mutatkozott az ENSZ-bizottsággal való együttműködésre. 

Belföld

Alakul a koalíció

Miközben megfeszített tempóban folynak a koalíciós tárgyalások az MSZP és az SZDSZ politikusai között, újabb és újabb összesküvés-elméletek látnak napvilágot arról, hogy a Fidesz vezetői miként akarják meghiúsítani a kormányváltást. Lapzártánkkor Kovács László pártelnök az egyik tévéadón a nyilvánosságot kihasználva tartotta fontosnak megjegyezni: megtette azokat az óvintézkedéseket, amelyek lehetetlenné teszik, hogy a Fidesz szocialista országgyűlési képviselőket "vásároljon meg". A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Fidesz-MPP vezetőinek kommunikációjában furcsa kettősség fedezhető fel: egyesek az ellenzéki szerepre készülésről beszélnek, mások azonban úgy vélik: a meccs nincs még lefújva.

Szadista gyilkosok a portán

Megdöbbentette az őrző-védő szakmát a Simon Tibor futballista és közéleti szereplő ellen elkövetett brutális bűncselekmény. Az eset felveti a szakma állapotának, a biztonsági szakemberek képzésének és felkészültségének a kérdését.

Megelőzve Mongóliát

Szabadnak minősítette legfrissebb jelentésében a Freedom House a magyar sajtót. A nemzetközi szervezet a 2001-es év médiahelyzetét vizsgálva sokszínűnek és életképesnek találta a nyomtatott sajtót, de továbbra is visszásnak ítélte meg a közmédiumok kormányközeli működését. 

Csapodynak hiányzik a MIÉP

Interjú az MDF alelnökével

Hit és értékek

Megvalósul az időutazás álma?

Ronald Mallett amerikai fizikus a napokban bejelentette, hogy sikerült olyan időgépet készítenie, amelynek segítségével egy kis anyagi részecske visszatérhet a jövőből. Mallett úgy véli, ősszel be is mutathatja időgépét a nagyobb nyilvánosságnak, mivel kísérletei rövidesen befejeződnek.

HÁTTÉR

Európának gennyes a mandulája

Fejtő Ferenc reményekről, félelmekről, választásokróli 

Nem jelszavakban gondolkodunk

Kormányprogramjában az MSZP – más pártokhoz hasonlóan – ígérethalmazzal borította el a választópolgárokat. A kormányalakításra való felkérés után bizonyítania kell, betartja-e az első 100 napra vonatkozó ígéreteit. Eszerint egyszeri alkalommal 19 ezer forint üti a nyugdíjasok markát, szeptembertől a pedagógusok, október 1-jétől pedig az egészségügyben dolgozók és más közalkalmazottak bérét 50 százalékkal emelik, szeptember 1-jétől 30 százalékkal emelkedne az ösztöndíjak összege, augusztustól, tekintettel a tanévkezdésre, kéthavi családi pótlékot kapnának a családok. Október 1-jétől adómentes lenne a minimálbér. A Heteknek nyilatkozó László Csaba pénzügyminiszter-jelölt bevallása szerint ezt a 200 milliárdra rúgó kötelezvényt teljesíti az MSZP. László Csaba megerősítette, hogy a folytonosság hívei: az MSZP nem vonja vissza automatikusan az Orbán-kormány által bevezetett intézkedéseket. 

Nőne a buksza-index

A kormányalakításra esélyes MSZP és SZDSZ számára elkezdődött a kom-promisszumkötések időszaka. Azonban a kulisszák mögött nemcsak a koalícióról folynak tárgyalások, hanem a gazdasági programok összecsiszolására is nagy energiát fordítanak a szakemberek. Csillag István közgazdász, az SZDSZ gazdaságprogramjának kidolgozója lapunknak elmondta, nincsenek éles, tartalmi ellentmondások a két párt elképzelései között. 

Pártpénzek a spájzban

Júniustól a választási eredmények arányában újraosztják a pártok támogatására fenntartott havi 212,4 millió forintot. A Pénzügyminisztérium a megváltozott helyzet alapján határozza meg az egyes pártoknak járó állami támogatást. 

Marad az erős forint

Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt számos szakmai fórumon hangot adott annak a véleményének, miszerint túlságosan erős a forint, és szükséges megállítani a további erősödését. 

Rettenetes ejnye-bejnye

"Azok a visszaélések, amelyek a jelenlegi válsághelyzetet okozták, minden mértékkel mérve helytelenek, és a társadalom jogosan tekinti őket bűnténynek; Isten szemében szintén hatalmas bűnnek számítanak" – jelentette ki II. János Pál pápa az Amerika-szerte óriási felháborodást kiváltott szexuális zaklatási botránnyal kapcsolatban. Az egyre növekvő válságban a pápa és tizenhárom amerikai bíboros kétnapos ülést tartott a Vatikánban, hogy áttekintse a kialakult helyzetet. Amerikában eközben egyre többen követelik Bernard Law bostoni bíboros lemondását, mivel korábban az ügy kivizsgálása helyett új szolgálati helyre küldött egy szexuális zaklatással vádolt papot. 

Tőzsdeörömök a baloldali győzelem után

Vegyes képet mutattak a világ jelentősebb tőzsdéi az elmúlt héten. Amerikában a vártnál gyengébb vállalati eredményeknek köszönhetően jelentősebben, Európában mérsékeltebben csökkentek az árak. 

Amitől az ember lemegy hídba

A Hídember cím? kiemelten magyar filmről írni nem csekély feladat. Világnézeti nyilatkozat. Állásfoglalás egy vitában. Voks a voksok között. Ezért mindjárt kijelenteném, én nem szavazni szeretnék. Tekintsék jelképesnek, hogy ezt a cikket a kampánycsend napján írom.

Párt gondolat bánt engemet

A 2002-es kampány Szerintem-díjas poénja, ismeretlen szerzőtől: "A haza nem eladó!" fősoros utcai plakáton a mondat második a betűjét á-ra javították. A mondatvégi felkiáltójelet kérdőjellé. A háza nem eladó? A képen Torgyán. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!