hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hatalommámor és lakájok
Visszhangok Európából

2002. 04. 28.
A korábbi választásokhoz képest nagy terjedelemben foglalkoztak a szoros választási eredményekkel az európai lapok.

"A Fidesz, élén Orbán Viktor kormányfővel, olyan választási őrjöngést váltott ki, amely gyökerestől tépte ki a demokrácia alapszabályait, felforgatta a tisztességes viselkedési és erkölcsi szokásokat. Orbán hatalmának megőrzése érdekében minden kéznél lévő lehetséges rossz szellemet kiengedett a palackból. A választások megnyerésére minden jó volt: az antikommunizmus, a nacionalizmus, az idegengyűlölet, a nagy magyar sovinizmus és a szociális demagógia is. A modern demokráciákban páratlan módon visszaéltek a közszolgálati médiumokkal is. A posztkommunista Európa legfiatalabb és legtehetségesebb kormányfője, Orbán Viktor a négy év alatt a kontinens egyik legveszélyesebb politikusává vált. Orbánt megmámorosította a hatalom, s végül már úgy gondolta, neki mindent szabad. Orbán nagyszámú lakájától körülvéve elkezdte hinni, hogy pótolhatatlan..." – írta a magyarországi választásokról szóló kritikus cikkében a cseh Hospodárské Novíny cím? újság.

Más, nagyobb tekintéllyel bíró külföldi lapok árnyaltabb képet festettek beszámolóikban. A Financial Times szerint a minimális parlamenti többségével a balközép koalíció nem számíthat politikai mézeshetekre. Orbán Viktor vezetése alatt az új ellenzék lesz a legmagabiztosabb, a legagresszívabb, de egyúttal a legnagyobb és a legegységesebb is Magyarország kommunizmus utáni történelmében. Az EU-tagországok kormányaival és a külföldi befektetőkkel ugyanakkor a tudósító jobb kapcsolatokat jósol az új kormánynak, mint amilyeneket a mostani el tudott érni – írja a brit üzleti napilap.

A német Die Welt Medgyessy Péter: a halk hangok embere címmel közölt portrét szerdán Magyarország leendő kormányfőjéről. A lap szerint a megfontolt, szerény fellépés? politikus habitusa kifizetődött a választási hadjáratban, szemben az inkább harsányan és önmagával kapcsolatos kételyek nélkül fellépő Orbán Viktorral. Az MSZP jelöltje a kampányban nem bilincselte le hallgatóit látomásokkal és messze ható koncepciókkal. Kedves, ám csöppet sem karizmatikus fellépése arra késztette a szocialistákat, hogy a választási hadjárat végső szakaszában egyre gyakrabban küldjék a frontvonalba Kovács László pártelnököt, aki sikeresen gyűjtötte a pontokat. 

Orbán stratégiája, amely a jobboldali tábor (beleértve a nacionalistákat és az antiszemitákat) bekebelezésén alapult, kudarcot vallott, bár a sikerhez nem sok hiányzott – állapította meg egy másik német lap, a Frankfurter Rundschau. A német szociáldemokratákhoz közel álló újság bécsi tudósítója, Ulrich Glauber abban látja a Fidesz vereségének okát, hogy Orbán mindenáron két tábor elvi vitájává akarta tenni a választást: a polgári és a szocialista világnézet összecsapásává. Márpedig a magyarok mély ellenszenvet éreznek a társadalmi polarizálás eme formájával szemben. (MTI–Hetek)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!