hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nőne a buksza-index

2002. 04. 28.
A kormányalakításra esélyes MSZP és SZDSZ számára elkezdődött a kom-promisszumkötések időszaka. Azonban a kulisszák mögött nemcsak a koalícióról folynak tárgyalások, hanem a gazdasági programok összecsiszolására is nagy energiát fordítanak a szakemberek. Csillag István közgazdász, az SZDSZ gazdaságprogramjának kidolgozója lapunknak elmondta, nincsenek éles, tartalmi ellentmondások a két párt elképzelései között. 



Kuncze Gábor és Medgyessy Péter a koalíciós tárgyaláson Fotó: MTI

Mint Csillag mondta, a fő célokban egyetértenek az MSZP-vel, különbségek inkább a megvalósítás mikéntjében vannak. Legnagyobb eltérés az adópolitika területén van. A szabad demokraták az MSZP-hez hasonlóan nagy hangsúlyt fektetnek az adócsökkentésre, hiszen közös érdek a polgárok jövedelmi helyzetének javítása. Az SZDSZ jövő év január elsejétől kétkulcsos személyi jövedelemadó bevezetését tervezi. Az adót 18 százalékra csökkentenék azok számára, akiknek a jövedelme a minimálbér négyszeresét nem haladja meg, az ennél magasabb jövedelemmel rendelkezők adója 36 százalékra csökken majd a tervek szerint. Ezzel szemben a szocialisták háromkulcsos személyi jövedelemadót terveznek, a jelenlegi 20 százalékos adókulcsot 13 százalékra, a 30 százalékos adókulcsot 25 százalékra mérsékelnék. A legmagasabb, 40 százalékos adókulcs pedig csak az átlagkeresetek kétszeresét meghaladó jövedelemnél lépne életbe. A szocialisták tervei között szerepel még a minimálbér utáni adófizetési kötelezettség teljes megszüntetése is. 

Az MSZP adópolitikájában kulcsfontosságú az új adónem, az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) bevezetése. Ez három eddigi adót foglalna magába: az áfát, a társasági adót és az szja-t. Az új adót azok az egyéni vállalkozók, betéti társaságok és korlátolt felelősség? társaságok választhatják, amelyeknek éves árbevétele nem haladja meg a tízmillió forintot. A havi 830 ezer forintos árbevételre az eva felső határa a tervek szerint 15 százalék lenne. Csillag üdvözölte a reformötletet, amely elsősorban a kisvállalkozások dolgát könnyítené meg, de a program részletes gyakorlati kérdései ismeretének hiányában nem kommentálta.

Az MSZP száznapos programcsomagjának fő célkitűzéseivel szintén egyetértenek a szabad demokraták, nyilatkozta lapunknak Csillag, hiszen ők is azon munkálkodnak, hogy a diplomások, közszférában dolgozók, illetve nyugdíjasok magasabb életszínvonalra kerüljenek. A program megvalósításának részleteiről azonban még folynak a tárgyalások, de a kompromisszumkötésre jó esély van. A különbség annyi, hogy míg az MSZP a fizetésemelésekre helyezi a hangsúlyt, addig az SZDSZ inkább új mechanizmus kialakítására törekszik, s nem csupán pénzosztogatást szeretnének. 

Az MSZP egyik első intézkedéseként 19 ezer forintot kíván juttatni minden nyugdíjasnak, emellett 50 százalékos fizetésemelést ígér szeptembertől a tanároknak, októbertől az egészségügyi dolgozóknak és az összes közalkalmazottnak. A szocialisták tervei szerint a főiskolások és egyetemisták 30 százalékkal magasabb ösztöndíjat kaphatnak. Ennél többet ígér az SZDSZ. Ők bevezetnék a diplomás minimálbért, amely a mindenkori minimálbér kétszerese lenne.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!