hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 05. 23. (VII/21) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Jelcint bíráló duma

Május 16-án Vlagyimir Putyin elnöki üzenetet olvasott fel az orosz parlament mindkét házának együttes ülésén. Putyin országértékelő beszéde az ország állapotát, a fejlődés menetét és a közeljövő perspektíváit elemezte. Mivel Oroszország elsősorban elnöki, és nem parlamentáris föderatív köztársaság, az elnöki üzenet – melynek tradícióját Borisz Jelcin alapozta meg tíz évvel ezelőtt – a napi politika szempontjából az állam alapdokumentumai közé tartozik, így minden kijelentését árgus szemmel vizsgálják a politikusok és az újságírók.  Az üzenet azt a látszatot kelti, mintha az elnök el akarna számolni az elmúlt három évvel, néhány állítása pedig különösen nagy érdeklődést váltott ki. "Az elmúlt év eredményei a három éve elkezdett munka gyümölcsei. Ez alatt a három év alatt nemcsak a romokat takarítottuk el, hanem bizonyos pozitív eredményeket is elértünk" – jelentette ki Putyin már a beszéde kezdetén.

Rezgett a léc

Az elmúlt hétvégén a szlovák választók valamivel több mint 52 százaléka járult az urnákhoz, a résztvevők 92 százaléka pedig igennel válaszolt a kérdésre: Akarja-e Ön, hogy Szlovákia az Európai Unió tagköztársaságává váljon? Az ország történetében ez volt az első érvényes népszavazás (ehhez a választásra jogosultak több mint felének részvétele szükséges), az előrejelzésekhez viszonyított alacsony részvétel azonban nem kis ijedtséget okozott főleg kormányberkekben a választás két napján.

Sajtómerénylet után mosakodás

Az újságírás történetében szinte egyedülálló a Jason Blair nev? tudósító okozta sajtóbotrány, amelynek szenvedő alanya a világ talán legolvasottabb napilapja, a The New York Times. Amint arról az elmúlt héten már beszámoltunk (Egy megrögzött hazudozó ámokfutása. Hetek, 2003. május 16.), Blair, az ígéretesnek látszó munkatárs több mint három esztendőn át adott le hamis alapokon nyugvó és más források által már felhasznált anyagokat, soha le nem zajlott beszélgetések alapján készült interjúkat, sőt lopott cikkeket a saját neve alatt. Az újság múlt vasárnapi számában a Jason Blair szélhámosságai után nyomozó csoport részletesen és becsületesen, négy teljes oldal terjedelemben kiteregette ország-világ előtt azokat a fondorlatokat, amelyek a fiatal újságíró becsapta nem csak az olvasótábort, de a szerkesztőséget is. "Mélypont ez a New York Times 152 esztendős történetében" – állapították meg a vizsgálóbizottság tagjai. A kiadó pedig "óriási pofonnak" nevezte, amelyet végső fokon annak kent le Blair, aki megadta neki a lehetőséget, hogy a világ egyik legismertebb lapjának az alkalmazottja lehessen.

Forrongó Kongó

Az ENSZ felkérése alapján az Európai Unió mintegy 60 ezer fős gyorsreagálású hadtest felállítását és Kongóba küldését fontolgatja békefenntartás céljából – értesült az AP hírügynökség.

Belföld

Nettó befizetők lehetünk az Európai Unióban

Magyarország minden ígéret ellenére nettó befizető lehet az EU-ban, vagyis több pénzt fizethetünk, mint amennyit kapunk. Az elmúlt tizenegy év ugyanis nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy létrehozzák azokat az intézményeket, amelyek az EU-s pénzek kiosztását lehetővé tennék. Az intézmények létrehozásáról szóló magyar tervek határidejét az Európai Bizottság szakértői megvalósíthatatlannak tartják. Amennyiben a baljóslatú előjelek valósággá válnak, azért a rendszerváltás óta valamennyi kormányt felelősség terheli majd.

A kispártok az unióba mennének

Felboríthatják a kelet-európai pártok a jövő évi szavazásokon az Európai Parlament jelenlegi arányait, ezért kisebb pártszövetségek – például a zöldek vagy a kommunisták – vélhetően erőteljesen támogatni fogják magyar partnereiket. A Munkáspárttól a MIÉP-ig a magyar kispártok újult erővel készülnek a jövő évi választásokra.

Orbán és az új zászló

A Fidesz XVII., tisztújító kongresszusa Orbán Viktort választotta pártelnökké az elmúlt hétvégén Budapesten. A Szövetséggé alakult Fidesz alapítólevele tartalmazza: a szervezetet az alapítók a keresztény erkölcs, a szabadság, a rend és a természet törvényeinek tiszteletére építik. Az újonnan megválasztott elnök szerint a Szövetség létrehozásának célja nem a győzelem, hanem a valódi közélet megteremtése Magyarországon.

Romlott húsok

Ismeretlen eredet? húsok és húskészítmények sokasága, szabálytalanul tárolt, megromlott vagy lejárt árukészletek, olykor a romlott húsból illegálisan előállított kolbászféleségek – egy kis "ízelítő" a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) jelentéséből, amely az elmúlt hónapok során folytatott országos vizsgálat eredményeit tartalmazza. Az ellenőrzések során a hús és húskészítmények értékesítésének körülményeit vizsgálták

Lelkiismeret nélkül

Petróczi András–Lázár Zsolt páros, akik megölték egyikük édesanyját, móri rablógyilkosok, Engel Zoltán rendőrgyilkos – mi a közös bennük? Mindegyikük gátlástalan, brutális, emberi észszel szinte felfoghatatlan gyilkosságot követett el. A köznyelvben nemes egyszerűséggel pszichopatának tituláljuk az ilyen cselekedetetek elkövetőit, és a pszichológusok szerint nem is járunk messze az igazságtól. Hogyan válik valakiből érzéketlen, cinikus vadállat?

Drága hazánk

Magyarországon élni nem olcsó mulatság. Magyar fizetésből legalábbis. Az átlagkereset nemigen közelíti meg az európai színvonalat, az árak ellenben gyakran túl is szárnyalják. Ma már tipikus eset, hogy egy magyar család átruccan Ausztriába a heti nagybevásárlásra, és ott nagyjából 27 ezer forint értékben vásárol alapvető élelmiszerekből és higiéniai cikkekből. Ugyanez a bevásárlás egy átlagos árkategóriájú magyarországi áruházban 7000 forinttal kerülne többe. A fenti eset nem egyedi, az alapvető élelmiszerek ára hazánkban elérte a nyugat-európai árszínvonalat, sőt a műszaki cikkek akár többe is kerülhetnek, jóllehet a nyugati átlagkereset többszöröse a hazainak.

Hit és értékek

Veszélyes hulladék Hollywoodból

Sion, Nabukodonozor, Trinity (Hármasság) és a Tervező. Morpheus, Oracle (a Jós), a Meroving és a Kulcskészítő. Kung-fu és levitáció, vérfarkasok és lebegő Buddha, reinkarnáció és feltámadás. "Mindent gondosan válogattunk össze, és mindennek többszörös jelentése van" – állítják a Mátrix újratöltve cím? film rendezői, a Wachowsky fivérek. A temérdek spirituális jelképet tartalmazó akció sci-fihez az alkotók – a film honlapján idézett nyilatkozatuk szerint – a zsidó–keresztény, az egyiptomi, az arthuriánus, a platonista és buddhista mítoszokból és filozófiákból merítettek.

HÁTTÉR

A Szövetség hangjai

Mi valahogy érzékenyek vagyunk a szövetségekre. Úgy is mondhatjuk, a társadalom azon rétegéhez tartozunk, akiknek életét meghatározza egy, illetve két szövetség. Az egyiket röviden Ó, a másikat Új jelzővel illetjük, utalva annak időbeli eredetére, bár az évek múlnak, és az újabbik is kétezer éves immár. Ezek után született a legújabb, amit a mi legkedvesebb földünkön, hazánkban kötöttek egymással közférfiak.

McCartney és a súlytalan szerkesztők

A hatvanegy éves Paul McCartney, aki máig elementáris erővel és életörömmel zenél végig többórás koncerteket, nagyszabású – s lehet, hogy legutolsó – világ körüli turnéja során Magyarországra is ellátogatott. A kultúrtörténeti eseménynek a széles közönséggel ellentétben a média számára mintha nem lett volna különösebb hírértéke. Nem úgy, mint mondjuk a hazai pornósztár lovasbalesetének, amely hosszú ideje foglalkoztat rádiós hírszerkesztőket. A jelenség okáról néhány zenészt és egy esztétát faggattunk.

Változások a lakáshitelekben

Hosszú találgatás után egyértelm? lett a kormány szándéka a lakástámogatási rendszer változásaival kapcsolatban. Az állam továbbra is 20 évig biztosít kamattámogatást a kedvezményes hitelekhez, a felvehető öszszeg maximuma viszont – a várakozásoknak megfelelően – 30 millió forintról 15 millióra csökkent.

Elfogyott a méz a madzagról

Hol van már a tavalyi hó? Hol van már a tavalyi ígéret? Az MSZP a kemény választási hajrában hirdette meg a Jóléti rendszerváltás programját, majd az első 100 napban – kiadva erejét – közel 200 milliárd forintot költött el. A gazdaságkutatók, az ellenzékiek a napokban sorra górcső alá veszik az egyéves tevékenységet. Annak ellenére, hogy a 2000. évi 87 ezer 600 forintról 2003. első negyedévére 128 ezer 500 forintra emelkedett a bruttó átlagkereset, a számok nem takarnak szociális fordulatot. S a napokban a kormányfő kénytelen volt visszakozni, amikor bejelentette, a következő három évben nem emelkedhetnek a bérek a mostanihoz hasonló mértékben. Ez fordulat.

Bérlakások vállalkozói alapon

A héten új fejezet nyílt a Nemzeti Lakásprogramban. A bérlakásépítés kormányzati támogatásának legfrissebb koncepcióját Csabai Lászlóné lakásügyi megbízott mutatta be egy szakmai konferencia keretében. A kabinet a bérlakásépítés valós igényét ezentúl egy, a vállalkozói szférával közös tehervállalás segítségével kívánja kielégíteni.

Multicégek feketelistája

Adidas, Nike, Shell, Agip, Levis, Mercedes–Benz, Siemens, Pfizer, Bayer – kiváló márkanevek, amelyekről évekig a legjobb minőség jutott a fogyasztók eszébe. Klaus Werner és Hans Weiss könyvét, a Márkacégek feketekönyvét olvasva sokan rádöbbenhetnek arra, hogy szinte egy multinacionális konszern sincs, amelyet ne érne valamilyen súlyos vád a gyermekmunkával, katonai diktatúrákkal, terrorcsoportokkal történő együttműködéssel, szexuális zaklatásokkal vagy tiltott gyógyszerkísérletekkel kapcsolatban.

Várakozáson felül az első negyedéves profit

Csökkenő árak jellemezték a héten a világ vezető részvénypiacait. Amerikában mind a termelői, mind a fogyasztói árak csökkentek áprilisban, így a változatosság kedvéért most a deflációs veszély miatt aggódhattak a befektetők. A dollár folytatta erőteljes gyengülését, négyéves mélypontra süllyedt az euróval szemben. Ennek viszont az unió exportőr cégei nem örülnek, elsősorban az autógyártók estek nagyot, de gyengült az Ericsson és néhány biztosító is. A BUX rég nem látott magas forgalom mellett erősödni tudott, 1,2 százalékos emelkedés után 8339 ponton zárta a hetet.

Újraszerveződik az al-Kaida

Fiatal, főleg diákokból álló csoport tagjai követték el a több mint negyven halálos áldozatot követelő robbantásos merényleteket Casablancában. A pénteken egy időben öt helyszínen végrehajtott merényletek után a marokkói rendőrség nagyszabású razziát hajtott végre a kikötővárosban, és huszonhét muzulmán szélsőségest őrizetbe vett. George W. Bush amerikai elnök segítséget ajánlott a támadók felkutatásához.

Könyöklés Brüsszelben

Nehézsúlyú politikusok és önjelölt reménykedők egyaránt jelezték már, hogy érdeklődnek a hamarosan megüresedő európai uniós csúcsvezetői állások iránt – írta a héten megjelent összeállításában a European Voice című, Brüsszelben szerkesztett angol nyelv? hetilap. Az olyan ismert nevek mellett, mint Joschka Fischer vagy Javier Solana, most először bukkannak fel jelentkezők az új tagországokból is.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!