hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Multicégek feketelistája

2003. 05. 26.
Adidas, Nike, Shell, Agip, Levis, Mercedes–Benz, Siemens, Pfizer, Bayer – kiváló márkanevek, amelyekről évekig a legjobb minőség jutott a fogyasztók eszébe. Klaus Werner és Hans Weiss könyvét, a Márkacégek feketekönyvét olvasva sokan rádöbbenhetnek arra, hogy szinte egy multinacionális konszern sincs, amelyet ne érne valamilyen súlyos vád a gyermekmunkával, katonai diktatúrákkal, terrorcsoportokkal történő együttműködéssel, szexuális zaklatásokkal vagy tiltott gyógyszerkísérletekkel kapcsolatban.



Salvadori fiú egy kávéültetvényen. A latin-amerikai országban 350 ezer gyermek robotol, világszerte pedig milliók Fotó: Reuters

hétköznapi vásárlásaink során nem is gondoljuk, hogy az adott terméket kik és milyen körülmények között készítették. Egy ízletes dél-amerikai banán, egy gyermekjáték vagy éppenséggel a mobiltelefonunk nemritkán embertelen és egészségre ártalmas körülmények között fillérekért gürcölő emberek millióinak kezéből kerülnek ki. A világ másik része ugyanakkor – főként a gusztusos reklámok hatására – szívesen vásárol a hatalmas kínálatból. 

Az elmúlt évtizedben felgyorsuló globalizáció csak tovább mélyítette a szegények és a gazdagok közötti eddig is mély szakadékot. Ma is több millió ember él az éhhalál szélén, nem jut egészséges ivóvízhez, az élethez szükséges alapvető dolgokkal sem rendelkezik. Az emberiség kisebb része ugyanakkor javakat halmoz, amelyeket a legtöbb esetben nélkülözők, kizsákmányoltak állítanak elő. Nemzetközi szervezetek évek óta figyelmeztetnek, évről-évre nő a két tábor közötti szakadék. A Washingtoni Politikai Tudományok Intézete figyelmeztet a globalizáció következményeire. A multik egyre nagyobb pénz és hatalom felett rendelkeznek. Ma a világ száz legnagyobb gazdasági hatalma között több multicég van, mint állam. A világ kétszáz legnagyobb konszernjének profitja 1983 és 1999 között 362 százalékkal nőtt, ugyanakkor alkalmazottaik száma mindössze tizennégy százalékkal emelkedett.

Az álarc mögött

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!