hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elfogyott a méz a madzagról
Kereszttűzben a Medgyessy-kormány

2003. 05. 26.
Hol van már a tavalyi hó? Hol van már a tavalyi ígéret? Az MSZP a kemény választási hajrában hirdette meg a Jóléti rendszerváltás programját, majd az első 100 napban – kiadva erejét – közel 200 milliárd forintot költött el. A gazdaságkutatók, az ellenzékiek a napokban sorra górcső alá veszik az egyéves tevékenységet. Annak ellenére, hogy a 2000. évi 87 ezer 600 forintról 2003. első negyedévére 128 ezer 500 forintra emelkedett a bruttó átlagkereset, a számok nem takarnak szociális fordulatot. S a napokban a kormányfő kénytelen volt visszakozni, amikor bejelentette, a következő három évben nem emelkedhetnek a bérek a mostanihoz hasonló mértékben. Ez fordulat.





Forrás: KSH

Nem titok, a szociális fordulat most sem következett be. Úgy tűnik, ez a m?faj sem a jó szándékon múlik, s a tények tükrében a ciklusban hátralévő három évben sem valószínű, hogy megvalósul. Ezt a megállapítást azért nem felelőtlenség leszögezni már az első esztendő végén, mert az emberek tapasztalata, a gazdaságkutatók és a statisztikai adatok egybecsengően ezt támasztják alá. Minden igyekezet ellenére a 100 napos program ugyanis nem hozott áttörést a háztartások költségvetésében, nem vont maga után jóléti fordulatot. S az előző és a mostani kormány által elkövetett hibák sorozata miatt kialakult helyzet jórészt kizárttá teszi, hogy a ciklus végéig megvalósuljon a választások idején harsogott "fordulópont".

Reálbér reálisan

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!