hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 05. 31. (VI/22) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A palesztin Brezsnyev

Még az amerikai vezetésen belül sincs egységes álláspont arra vonatkozóan, hogyan kellene rendezni az izraeli–palesztin konfliktust ahhoz, hogy letisztuljanak a körülmények egy esetleges iraki invázió előtt. A mérsékelt arab rezsimek ugyanis ettől tették függővé, hogy támogatják-e George Busht annak befejezésében, amit apja félbehagyott. Az amerikai elnök megállapodott Putyinnal a nukleáris fegyverzet kölcsönös csökkentésében, Oroszországnak a NATO keretébe való bevonásával, ám kérdéses, hogy el tudja-e érni, hogy Oroszország ne támogassa az iráni tömegpusztító fegyverek előállítását célzó programot. Semmit sem ért ugyanis az afganisztáni háború, ha az Egyesült Államok engedi, hogy Irán és Irak tömegpusztító fegyvereket és azokat hordozó nagy hatótávolságú rakétákat fejleszszen ki. Irán atomfegyverkezési programját Bush Oroszország segítségével kívánja fékezni és – ha lehet – megállítani.

Liberál-antiszemitizmus

Jürgen Möllemann, a német liberális párt (FDP) elnök-helyettese az antiszemitizmus gerjesztésével vádolta Michael Friedmant, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnökhelyettesét, aki mellesleg a konzervatív CDU-nak tagja. Möllemann annak a liberális pártnak a színeiben ragadtatta magát efféle kijelentésre, amely pártnak haláláig hűséges híve volt Ignatz Bubis, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke. 

Akiket a terror hozott össze

George W. Bush amerikai elnök oroszországi látogatása "pozitív hangnemben és eredményesen zajlott le" – jelentette be Vlagyimir Putyin az orosz kormány tagjaival találkozva. Putyin szavai szerint a Moszkvában aláírt dokumentumok "Oroszország és az Egyesült Államok nemzeti érdekeit szolgálják, és nagy előrelépést jelentenek a béke biztosítása szempontjából".

Megszelídül a medve?

Bush elnök európai körútjának első állomása Berlin volt, ahol az a megtiszteltetés érte, hogy első amerikai elnökként beszélhetett az újjáépített Reichstagban. Elmondta, hogy a terrorcsoportok, amelyek ellen az Egyesült Államok és szövetségesei harcolnak, "új parancsuralmi fenyegetést" jelentenek, majd Hitlerre tett világos utalással összehasonlította a jelen küzdelmét a "faji tisztaság nevében gyilkolók" ellen dacolók nemzedékével. Az amerikai vendég megkísérelte meggyőzni a kétkedő németeket jó szándékáról a terrorizmus, de főként Irak ellen tervezett lépéseit illetően, valamint arról, hogy Amerika érdeke a környezetvédelem és a fejlődő országok támogatása. 

Határeset

Legalább hárommillió halálos áldozata és 1,5 millió súlyos sebesültje lenne egy India és Pakisztán között kitörő – akár csak "korlátozott" – atomháborúnak. A New Scientist cím? tekintélyes tudományos lapban közölt becslés a két ország nukleáris arzenálja tizedének felrobbanását vette alapul, nem számítva a későbbi évek során kialakuló következményeket, mint például az általában nagy számú rákos megbetegedések áldozatait. 

Belföld

Mi lesz az ígéretek völgyén túl?

Medgyessy Péter miniszterelnök: "A kormány első száz napjának feladataihoz ragaszkodom. Haladéktalanul el kell kezdenünk a szegénység elleni hosszú, de nem reménytelen küzdelmet.  Az iskolakezdés küszöbén minden évben, így már idén augusztusban kéthavi családi pótlékot fizetünk. Ugyancsak még a nyáron egyszeri juttatásként visszaadjuk a nyugdíjasoknak a fejenként átlagosan 19 ezer forintot. Szeptember 1-jétől harminc százalékkal emeljük a főiskolai és egyetemi ösztöndíjakat. Szeptember 1-jével a pedagógusok fizetését ötven százalékkal növeljük, és az előzetesen tervezettnél egy hónappal korábban, szintén szeptember 1-jével ötven százalékkal emeljük az egészségügyben dolgozók és más közalkalmazottak bérét. Október 1-jétől adómentessé tesszük a minimálbért.  Megszüntetjük az Ország-imázs Központot. A megtakarított pénzt az ingyenes gyermekétkeztetésre csoportosítjuk át. 

Betonba öntött aktakatonák

Továbbra is két olvasata van hazánkban a történéseknek. A mindenkori kormányváltással járó személycseréket az egyik fél – az MSZP – az eddigi leghumánusabbnak ("legcsekélyebb számú kormányzati személycsere"), míg a másik fél – a Fidesz – a legbrutálisabbnak ( "Szent Bertalan éjszakája") írja le. 

Székely Zoltán ítélete

Hat év börtönbüntetésre ítélte első fokon a Fővárosi Bíróság Székely Zoltán volt kisgazda országgyűlési képviselőt. Székelyt kétrendbeli, hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetésben találták bűnösnek. A börtönbüntetés mellett tíz évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is. A bíró az indoklásban kiemelte: ehhez hasonló vesztegetési ügyre még nem volt példa, ezért a bíróság nehéz helyzetben volt. Ekkora büntetést emberölésért szoktak kiszabni, itt azonban nem egy-két embert sértett meg a vádlott, hanem az egész országot – mondta Varga Zoltán, a büntetőtanács elnöke.

Hit és értékek

Egyház és politika

Előzetes eszmei-elvi megfontolások helyett, bevezető gyanánt álljon itt egy megtörtént eset, amely a címben megjelölt téma bonyolultságát példázza, és szerénységre inti azt – elsősorban a cikk szerzőjét –, aki ezzel a kérdéssel foglalkozván hajlamosnak mutatkozik az elhamarkodott ítéletalkotásra is. Hozzávetőlegesen úgy két évvel ezelőtt Kereszténydemokrata Néppárt-i gyűlésre invitáltam egy távoli település lakóit. Helyi szervezet, vagyis megfelelő előkészítés híján kevesen jöttek, de igen aktívan vitatkoztak. S megjelent a falu plébánosa is. 

HÁTTÉR

Száz óra foci fenyeget

"A színpad készen áll" – jelentette be Szöulban Lennart Johansson, a FIFA szervezőbizottságának svéd elnöke. Először állítják fel a futball (mert mi másról is lehet szó) világszínpadát Ázsiában, és ami szintén újdonság, egyszerre két ország, Japán és Dél-Korea lesz házigazdája az eseménynek. A 2002-es labdarúgó világbajnokság első felvonása a címvédő Franciaország és a vébéújonc Szenegál mérkőzése, amelyet 63 további követ, egészen a június 30-ai yokohamai fináléig. A 64 mérkőzés annyi, mint 5760 perc színtiszta futball – a hoszszabbításokat nem számítva. Amikor 1954-ben Svájcban először közvetítették televízión a mérkőzéseket, néhány ezren kísérhették figyelemmel az eseményeket, idén több milliárdan teszik majd ezt. 

Repülőrajt

A héten megalakult Medgyessy-kormány már okozott meglepetést. A választási kampányban – különösen a két forduló között – dinamikusnak igazán nem nevezhető MSZP a rendszerváltozást követő leggyorsabb kormányalakítást produkálta. A frissen megalakult kormány rövid idő alatt annyi személycserét hajtott végre, amennyit a hatékonyságára oly büszke elődje egy hónap alatt.

Észak-atlanti felmelegedés

A NATO és Oroszország hivatalosan is egyesítette erőit kedden az új NATO–Orosz Tanács felállításával, mely "Vancouvertől Vlagyivosztokig" terjedő területen lesz felelős a biztonsági együttműködésért. A szeptember 11-ei támadás felgyorsította a közeledést, és az addig inkább Kína felé tájékozódó oroszokat észak-atlanti irányba fordította. Cserébe az oroszok szemet hunynak a három balti állam NATO-belépése fölött, amivel újabb fontos mérföldkő kerül Európa "újraegyesítésének" útjára. Bársony András külügyi államtitkár a Heteknek hangsúlyozta: azok az országok a stratégiai partnerek, amelyek képesek érdemi együttműködésre, ezért nem kell megütközni a NATO–orosz közeledésen. 

Üres pénzeszsákok

Néhány héttel a választások után inogni látszik a Magyar Posta nevével fémjelzett, de "Kalmár-birodalom" néven is elhíresült úgynevezett "nemzeti" vállalategyüttes. Mint ismeretes, az Orbán-kabinet "sztármenedzsere", Kalmár István elnök-vezérigazgató alatt a hagyományos postai szolgáltatásokkal foglalkozó cég drámai változásokon ment át. A sikertörténet néhány elemét felvillantva látjuk, hogy ez időben történt a Defend Kft. "feltőkésítése", a Postabank bekebelezése, az országos készenléti Tetra-rendszer megépítésének lehetősége, s a kampány utolsó napjaiban bejelentett jelzálogbank és biztosító alapítása. Sőt a Magyar Posta beszállt az újpesti labdarúgás finanszírozásába is. 

Melyik a legkorruptabb kormány?

Az új kormány megalakulása után az egyik legizgalmasabb kérdés, hogy feltárja-e, és képes-e feltárni az előző ciklusban feltételezett és a választási kampány során oly gyakran emlegetett kormányzati korrupciós ügyeket.

Gazdaság és politika

Jugoszláviában az elmúlt pár hónap gazdasága jószerével arról szólt, hogy a Nyugat fizet, vagy nem fizet. A szomszédos országnak ugyanis nem mindegy, hogy a Milosevics kiadásáért cserébe felkínált európai és amerikai segélyek milyen ütemben érkeznek, vagy érkeznek-e egyáltalán. A NATO-bombázások után még nehezebb helyzetbe került szerb gazdaság ugyanis nagyon lassan tér magához.

TVK-Borsodchem sztori: Jönnek vagy mennek az oroszok?

Amerikában az ünnep miatt megrövidült héten negatív forgalmi rekordokat mértek a részvénypiacokon. A héten megjelent makrogazdasági adatok vegyes képet festettek, a fogyasztási adatok egészséges értéket mutatnak, ugyanakkor a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói bizalmi index értéke csökkent. Az első negyedéves GDP-adat is lefelé módosult, 5,8 helyett 5,6 százalékra. Lefelé húzta mindkét indexet az Intel, miután a Merryl Lynch csökkentette a cég profitjára vonatkozó várakozásait, így a Dow Jones újra 10 000 pont alá csúszott. Európában egyedi vállalati hírek-nek köszönhetően erősödtek 

Utcai harcban Viktor a jobb

A választások előtt két hónappal interjút készítettem Ifjabb Orbán Győzővel, s a beszélgetés végén ígéretet kaptam, hogy május végén – függetlenül attól, hogy a bátyja marad-e a miniszterelnök, vagy sem – újra vendégül lát. A véletlen úgy hozta, hogy amíg mi beszélgettünk és a bányát jártuk, ugyanakkor hallgatták ki Győző édesapját az ominózus fényképezőgép ügyben. 

Baranyai drogbukta

Múlt hét szerdáján kapott bejelentést telefonon a Pécsi Rendőrkapitányság arról, hogy a másnap reggel Budapestről érkező vonaton kábítószer-szállítmány érkezik a megyeszékhelyre. A kábítószert szállító huszonhárom éves, foglalkozásnélküli, bevándorolt, orosz állampolgárságú fiatalembert ezúttal nem csak a társai várták a peronon.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!