hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Székely Zoltán ítélete
Önkényuralmi narancsról beszélt

2002. 06. 02.
Hat év börtönbüntetésre ítélte első fokon a Fővárosi Bíróság Székely Zoltán volt kisgazda országgyűlési képviselőt. Székelyt kétrendbeli, hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetésben találták bűnösnek. A börtönbüntetés mellett tíz évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is. A bíró az indoklásban kiemelte: ehhez hasonló vesztegetési ügyre még nem volt példa, ezért a bíróság nehéz helyzetben volt. Ekkora büntetést emberölésért szoktak kiszabni, itt azonban nem egy-két embert sértett meg a vádlott, hanem az egész országot – mondta Varga Zoltán, a büntetőtanács elnöke.



Székely Zoltán az ítélethozatalkor. Megöregedett Fotó: MTI

A bíróság bizonyítottnak látta, hogy Székely 1999-ben az Országgyűlés Környezetvédelmi Alapja céltámogatást ellenőrző albizottságának elnökeként megpróbálta megszerezni a több milliárd forintos emődi csatornaépítési támogatás 30 százalékát, illetve el akarta érni az általa megjelölt cég bevonását az építésbe. Hasonlóképpen bizonyítást nyert a bíróság előtt a második vádpont is, miszerint a kisgazda honatya az Országgyűlés közbeszerzéseket vizsgáló bizottságának elnökeként 20 millió forintot kért, illetve vett át Balla Dániel vállalkozótól. A politikus cserébe megígérte, nem támadja meg a Balla cége számára kedvező közbeszerzési döntést. Az utolsó szó jogán Székely tagadta a vád állításait. Szerinte semmi nem bizonyítja bűnösségét, mert a tanúvallomások nagy része ártatlanságát támasztotta alá, a szembesítések eredménytelennek bizonyultak. Mint mondta, a bizonyítékként kezelt hang- és képfelvételek nem bizonyítanak semmit, ráadásul a rendőrség jogellenesen készítette ezeket a felvételeket. A bíró érvelése szerint ugyanakkor a titkos adatgyűjtés jogszer? volt, mert – mint érvelt –, ha erre a rendőrségnek nem lenne lehetősége, egyetlen mentelmi joggal rendelkező személyt sem lehetne soha felelősségre vonni.

Székely az ítélet után a sajtó képviselőinek elmondta: megdöbbentette, hogy ekkora büntetést kapott, szerinte ugyanis bizonyítékok nélkül ítélték el. Úgy vélte, hogy összeesküvés áldozata, ami mögött befolyásos jobboldali politikusok és magas rangú ügyészek állnak. Mint fogalmazott, a Terror Házába ezek után a nyilaskereszt és a vörös csillag mellé a magyar narancsot is fel kell venni az önkényuralmi jelképek közé.

Az ügyész Székely Zoltán esetében súlyosbításért, a másodrend? Földvári Zsolt esetében pedig bűnösség megállapításáért fellebbezett. Székely és védője felmentést kértek, így a per a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!