hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Száz óra foci fenyeget
Világbajnokság munkaidőben

2002. 06. 02.
"A színpad készen áll" – jelentette be Szöulban Lennart Johansson, a FIFA szervezőbizottságának svéd elnöke. Először állítják fel a futball (mert mi másról is lehet szó) világszínpadát Ázsiában, és ami szintén újdonság, egyszerre két ország, Japán és Dél-Korea lesz házigazdája az eseménynek. A 2002-es labdarúgó világbajnokság első felvonása a címvédő Franciaország és a vébéújonc Szenegál mérkőzése, amelyet 63 további követ, egészen a június 30-ai yokohamai fináléig. A 64 mérkőzés annyi, mint 5760 perc színtiszta futball – a hoszszabbításokat nem számítva. Amikor 1954-ben Svájcban először közvetítették televízión a mérkőzéseket, néhány ezren kísérhették figyelemmel az eseményeket, idén több milliárdan teszik majd ezt. 

A legnehezebb helyzetben ezúttal az európai futballrajongók vannak, hiszen a mérkőzésekre itteni idő szerint reggel és napközben kerül sor – a munkaadók nem kis gondjára. Az esélyekről annyi vélemény, ahány ország. A legutóbb győztes franciák esélyeit négy az egyhez adják, kérdés, hogyan módosul ez a mérkőzések alapján a torna közben. 

1954 még egy szempontból volt első a világbajnokságok történetében: ekkor viseltek ugyanis először számozott mezt a játékosok. Most a FIFA rendkívüli döntést hozott: megengedte az argentinoknak, hogy a futball-legenda, Diego Maradona tiszteletére "visszavonultatott" 10-es számú mez kimaradjon a csapatösszeállításból. 

Ami a futball-legeket illeti: aligha dől meg a cseh Václav Masek rekordja, aki 1962-ben 15 másodperc játék után talált a kapuba, és igyekeznie kell annak a csapatnak is, amely a magyar válogatott gólrekordját akarja túlszárnyalni (pedig ez már nem az aranycsapat idején volt, 1982-ben vertük 10–1-re San Salvadort). Bár nyilván vannak, akik már most sokallják a "futballitist", azzal alighanem ők is egyetértenek, hogy mindannyian csak nyerhetünk, ha a következő egy hónapban nem történik semmi, ami elfeledtetné a sportot. 

(összeállításunk: Egy hónapig tart a labdarúgó ünnep)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!