hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jellemgrófok

2002. 07. 21.
Két miniatűr a 70 éves Kertész Ákostól



Kertész Ákos: "Egyetlen erkölcs van! Az a bizonyos" Fotó: Somorjai L.

Nem bírom tovább

Nem bírom már a mély megrendülést, a lelki gyötrelmeket. 

Oda kell állnom az ország nyilvánossága elé, és be kell vallanom, hogy drága szülőanyám, aki huszonnégy éven át volt az V. kerületi Vendéglátóipari Vállalat munkaügyi osztályának előadója, miközben osztályvezetők jöttek-mentek, ő huszonnégy éven át maradt – nem véletlenül! –; huszonnégy évig minden egyes munkaügyi dokumentum az ő kezén haladt át, és huszonnégy éven keresztül ő írta a vállalat dolgozóinak munkaügyi kartonjait. 

A takarítónőkről és vécésnénikről, pincérekről és felszolgálónőkről, séfekről és szakácsokról, pénztárosnőkről és fizetőpincérekről, gazdasszonyokról és felírókról, hogy egyébről, például a prímásokról és bőgősökről, kontrásokról és cimbalmosokról ne is beszéljek. 

A roma zenészek adatainak nyilvántartása kimeríti a rasszista diszkrimináció bűntettét is. 

Tudvalévő, milyen volt a BM elhárításának viszonya a vendéglátóiparhoz… 

Ennek köszönhető, hogy ötvenhat után nem távolítottak el karosszérialakatosi állásomból, börtönbe se vetettek, ellenben harmincéves koromban minisztériumi ösztöndíjjal fölvettek a Bölcsészkarra mint ifjú írót, sőt: hogy már 1964-ben külön BM-engedéllyel útlevelet kaptam Lengyelországba, s ott autóstoppal bejárhattam az országot. 

Aljas haszonélvezője voltam anyám megalázó helyzetének. 

Ezért ezennel lemondok minden funkciómról és tisztségemről (a nyugdíjamról nem!), mert olyan gyűlölet halmozódott föl meggyötört lelkemben az elhárítás tisztjei iránt, akik édesanyámat ebbe a helyzetbe kényszerítették, hogy nem tudom többé ellátni országmentő feladatomat, mellyel a polgárok megbíztak. 

Nem irigylek senkit, de szeretném, ha az én megrendülésemen is úgy szánakoznának hazámfiai, ahogy mások megrendülésén, akik rádöbbentek, hogy szüleik a diktatúra besúgói voltak, és ők élvezték ennek gyümölcseit. 

Végeredményben annyi együttérzést én is megérdemlek, mint ők, akik eddig regényben és élőszóban kiálltak a nyilvánosság elé, és azok, akik csak ezután fognak kiállni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!