hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 09. 16. (IX/37) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Németország vasárnap dönt

Néhány nappal a németországi választások előtt Gerhard Schrödernek sikerült ledolgozni a majdnem tízszázalékos hátrányából. Az esélyeket latolgatók szerint a vasárnapi szavazás hozhat meglepetéseket, akár még egy SPD–CDU nagykoalíció sem elképzelhetetlen. A kereszténydemokrata kancellárjelölt Angela Merkel "új kezdetet" ígér az atlanti kapcsolatokban. 

Bush bevállalja

George W. Bush amerikai elnök kedden magára vállalta a teljes felelősséget azokért a mulasztásokért, melyek a szövetségi kormányt terhelik a Katrina hurrikán pusztítására adott válaszlépések kapcsán. Az elnök újságírói kérdésre adott válaszában elismerte, hogy a katasztrófa ráirányította a figyelmet azokra a kérdésekre, melyek a kormányzat azon képességét firtatják, hogy mennyire tudja kezelni a természetes katasztrófák és a terrortámadások kiváltotta helyzeteket.

Tömegmészárlás Bagdadban

Iraki mércével is rendkívüli pusztítást okozott a megbuktatott rezsimhez h? felkelők által végrehajtott robbantássorozat szerdán, amely legkevesebb 151 halálos áldozatot követelt. 

Lángoló zsinagógák Gázában

Alig néhány órával azután, hogy szeptember 11-én az utolsó izraeli katona is elhagyta a Gázai övezetet, palesztin tömegek rohanták meg az elhagyott zsidó településeket. Az épen hagyott zsinagógákat felgyújtották, és mindent mozgathatót magukkal hurcoltak. A fosztogatók a BBC beszámolója szerint arra hivatkoztak, hogy csak visszaveszik, amit az izraeliek elvettek tőlük.

Nagyobb szerepet kér a Vatikán

Számukat tekintve a keresztények többségben vannak Európában, ám nemcsak megfelelő politikai súllyal nem rendelkeznek, hanem még a nyilvánosság is csak "megtűri" őket – bírálta a kialakult helyzetet Giovanni Lajolo érsek, a vatikáni külügyek irányítója Krakkóban, egy nemzetközi konferencián.

Szégyenpadon az ENSZ

A világ vezetői eddigi legnagyobb szabású összejövetelükre gyűltek össze a héten a New York-i ENSZ-palotában, hogy megvitassák a szervezet jövőjével kapcsolatos terveket. Fennállásának hatvanadik évfordulóján azonban úgy tűnik, az ENSZ-nek kevés oka van az ünneplésre: az "olajat élelemért" nev? iraki program körüli visszaéléseket vizsgáló független bizottság előző héten kiadott jelentése ugyanis lesújtó megállapításokat közölt a szervezet vezetését és jelenlegi állapotát illetően. 

Elveszett illúziók

Alig hagyta el Magyarországot a Budapestről Moszkvába tartó vonat, amikor az orosz vonatkísérő bekukkantott hozzám, és azt kérdezte: "Tényleg olyan komoly a helyzet Ukrajnában? Mert a szomszéd fülkében ukránok utaznak, és nagyon aggódnak." "Komoly, de azzal együtt elég átlagos – válaszoltam neki. – Az előző, Kucsma-féle rendszert elsöprő ellenzék vezetői közötti egység immár a múlté. Most ők maguk a rendszer, és miközben a hatalomért, valamint a saját tulajdonuk gyarapításáért küzdenek, egymást vádolják a forradalom eszméinek elárulásával." "Értem – mosolyodott el a kalauz. – Tényleg szokványos a történet."

Belföld

Negatív kampánytól a karaktergyilkosságig

Orbán Viktor populista, autoriter vezető, hataloméhes, igazi "szélkakas", míg Gyurcsány Ferenc politikai szerencselovag, puccsista, aki a kormányzás helyett kapkod, dilettáns, csak összezavarja a dolgokat. Így jellemezhetnénk a két fő politikai oldal vezetőjének "arculatát", ha hitelesnek fogadnánk el az egymásról kialakított képüket.

Akad, aki ad

Az idei egyszázalékos adófelajánlásokból az egyházak térvesztése a legszembetűnőbb. Kevesebben kevesebbről rendelkeztek irányukba, és közülük csak ketten tudták valamelyest növelni támogatottságukat. 

Új ritmus, régi dallam

Kiegyezés után rendeződni látszanak a viszonyok az MSZP ifjúsági szervezetében, a fib-ben. Információink szerint a rendteremtésben Gyurcsány Ferenc is szerepet vállalt. Az októberi tisztújításon várhatóan Komássy Ákost választják a Fib elnökének a tisztségéről lemondott Szitka Péter helyett.

Diplomás cselédek

Az EU-csatlakozás óta a magyar fiatalok számára új munkavállalási lehetőségek nyíltak Nyugat-Európában. Egyedül Nagy-Britanniába 232 ezer fiatal érkezett Kelet-Európából. Lapunknak nyilatkozó fiatalok úgy gondolják: Angliában több lehetőségük van, mint itthon, ráadásul munkájukat meg is fizetik.

Megpróbálnak minket lejáratni

– Gyurcsány Ferenc nemrég rendkívüli találkozóra hívta a határon túli szervezetek vezetőit. Mintha többet vártak volna ettől a magyar kormánytól.– A magyar kormány részéről is talán többet vártak ettől a találkozótól. Ami az ott elhangzott javaslatokat illeti: nem vagyok hajlandó a kettős állampolgárság kérdését szembe helyezni a miniszterelnök úr javaslataival. Azt gondolom, az alkotmánymódosítás fontos, jó lesz, ha a határon túli magyarságról több szó esik majd az alaptörvényben. Ugyancsak hasznos lenne – különösen a kárpátaljaiaknak és a vajdaságiaknak –, ha a Magyarországra való beutazást könnyítené a magyar kormány. De téved az, aki úgy gondolja, hogy a kettős állampolgárság helyett megelégszünk ezekkel az intézkedésekkel. Ugyanakkor az is igaz, hogy a kettős állampolgárság önmagában nem fogja megoldani a helyzetünket.

A kormány napirendjén nem szerepel

A kormány napirendjén nem szerepel a Szentszékkel kötött megállapodás módosítása – jelentette be Somogyi Ferenc külügyminiszter vatikáni látogatása után. A konkordátum újragondolásának ötlete Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter nevéhez köthető, aki július elején azt írta Gyurcsány Ferencnek, hogy a kétoldalú szerződés eredményeként egyre több önkormányzati szociális intézményt adnak egyházi kezelésbe a magasabb normatív támogatás miatt. Javaslatától a konkordátumot 1997-ben jegyző Horn Gyulán keresztül határolódott el az MSZP. Veres András püspökkari titkár szerint félretájékoztatták Gönczöt, aki valótlanságokat állít, és a vallásos emberek alkotmányos alapjogát veszélyezteti a kiegészítő támogatás elvonásával. Semjén Zsolt nemes egyszerűséggel "SZDSZ-es pártjanicsárnak" nevezte a minisztert. 

Megkezdődött a parlament őszi ülésszaka

Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásával megkezdődött a parlament őszi ülésszaka. A miniszterelnök a populizmus jelentette veszélyre hívta fel képviselőtársai figyelmét, elismerve, hogy a hazaszeretet valamennyi parlamenti erőt áthatja. "A magyar gazdaság jó úton halad" – jelentette ki, hozzátéve, hogy 2001-től a gazdasági növekedéshez képest (politikai okokból) háromszoros jövedelemnövekedés történt. A kormányfő több felelősséget kért a politikusoktól, megígérve: a magyar kormány fegyelmezett gazdaságpolitikát fog követni.

Valamelyest nőtt az MSZP népszerűsége

 – áll a HVG legfrissebb számában közzétett Medián-felmérésben. A teljes népesség körében azonban továbbra is a Fidesz vezet, bár az elmúlt hónapban 4 százalékkal csökkent a népszerűsége. A cég adatai szerint a nagyobbik ellenzéki párt 33, a szocialisták 29, míg az SZDSZ 5 százalékon áll. Egyúttal javultak a gazdasági várakozások is: 2003 tavasza óta először vannak többen azok, akik szerint a háztartásuk és az ország gazdasági helyzete is javulni fog, mint ahányan romlást valószínűsítenek. (Hetek)

Több száz milliós hitel

Több száz milliós hitel felvételére kényszerülhet a fél éve megnyílt budapesti Művészetek Palotája a kormány által elrendelt költségvetési maradványképzéssel összefüggésben – tudta meg az intézményt működtető társaság egyik vezetőjétől az MTI. "Úgy szeretnénk megvalósítani ezt a hitelfelvételt, hogy a közönség ebből ne érezzen semmit" – közölte Csonka András, a Művészetek Palotája Kulturális Szolgáltató Kft. szervezési és üzemeltetési igazgatója. Az összeg körülbelül a kft. harmadévnyi teljes költségvetését teszi ki. (Hetek)

Hit és értékek

A szívüket is megnyitották

A Katrina hurrikán pusztítása nyomán az amerikai magánszemélyek és -szervezetek az elmúlt két hétben mintegy 600 millió dollár (120 milliárd forint) felajánlást tettek az áldozatok megsegítésére. Ez már most többszöröse annak az összegnek, mint amennyi a négy évvel ezelőtti terrortámadást vagy a tavalyi év végén történt cunamit követő napokban összegyűlt. Az amerikaiak ez alkalommal azonban nemcsak a pénztárcájukat nyitották meg a bajba jutottak számára, hanem otthonaikat és üzleteiket is, számosan saját megélhetési javaikat is felajánlottak a vihar által sújtott százezreknek. 

HÁTTÉR

Gyermek-szexhirdetések

Makki Marie-Rose

Keletről fúj a szél

Magyarország Kína legfontosabb közép-európai partnere lehet – mondta pekingi látogatásán Gyurcsány Ferenc. A magyar kormányfő kínai kollégájával a két ország gazdasági együttműködésének lehetőségeit vitatta meg. A politikusok kínosan kerülték az emberi jogok kínai helyzetét, pedig az európai képviselők épp a múlt héten szólították föl a kínai kormányt, hogy vessen véget a keresztények üldözésének, és tartsa tiszteletben a nemzetközi normákat az emberi és a vallási jogok terén. 

A vezér végnapjai

Lassan egy éve halott Jasszer Arafat, de halálának pontos okát a szeptember közepén nyilvánosságra hozott orvosi jelentés sem tisztázza egyértelműen. A kórházi diagnózist Amos Harel és Avi Isacharoff izraeli újságírók most megjelent könyvében lehet először olvasni. A Hetedik háború cím? könyv Arafat halálával foglalkozó fejezete felidézi a Raisz utolsó napjait, gyors leépülését, dühkitöréseit, memóriazavarait és nem utolsósorban felesége, Szuha hatalomátvételi kísérletét. 

Áfakulcs a kulcs

Hétfőn dönthet a parlament az üzemanyagok áfatartalmának csökkentéséről. A Pénzügyminisztérium számításai szerint az 5 százalékos csökkentés 10-12 forinttal teheti olcsóbbá a tankolást. Számos elemző azonban kétségét fejezte ki: vajon valóban érezhető árcsökkenéssel járhat-e a váratlan adócsökkentés. Vajon "szót fogad-e" a Mol a miniszterelnöknek, aki árképzésében önmérsékletre kérte az olajipari társaságot? Ma még az is kérdés, hogy a magas olajárak vajon generálnak-e áremeléseket, rontva ezzel az eddigi kedvező inflációs trendet.

Katrina, a pusztító

Az Amerikai Egyesült Államok történetének legnagyobb természeti katasztrófája, a Katrina hurrikán által okozott károk az USA négyéves afganisztáni, illetve iraki hadi kiadásaival vetekszenek. A károk összege és maga a helyreállítás kiadásai ma még nehezen felbecsülhetők, ám elemzők szerint nem kizárt, hogy elviszi a gazdasági növekedés többletét, s több mint fél százalékponttal is visszaveti a növekedés ütemét. 

Taxisblokád az unióban

Utcai felvonulások, barikádok jelzik Európa-szerte a tarthatatlanná vált üzemanyagárak hatását. Belgiumban a taxisok és a fuvarozók lezárták az autópályákat, és elbarikádozták a Liege-i kikötő olajtermináljait a szállítók elől. A britek pedig már az olajfinomítókat kívánják blokád alá venni. A franciák kormányzati szinten is harcolnak az "ár" ellen. Thierry Breton francia pénzügyminiszter megfenyegette az olajipari multikat, hogy amennyiben nem csökkentik a kutaknál kapható üzemanyagok árát, "spekulációból eredő extraprofit" miatt speciális különadót vet ki rájuk a kormányzat. 

Dübörögnek a feltörekvő piacok

Valamelyest nyugtatólag hatott a részvénypiacokra az olajár mérséklődése, valamint az a kilátás, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed következő ülésén várhatóan nem emeli tovább a kamatokat, hogy ezzel is ellensúlyozza a Katrina hurrikán negatív hatását a gazdasági növekedésre.

MiZo-mizéria

Ha meglátogatjuk a MiZo Rt. weblapját, az aktuális hírek között a sellyei sajtüzem 2004. szeptemberi bezárását találhatjuk. A cég büszkén informál róla, hogy a 44 sellyei dolgozó közül 22 a pécsi tejüzemben kapott munkát. Az idei szeptemberi hírek azonban már merőben más képet mutatnak. 2005 júniusában bezárt a MiZo kecskeméti üzeme, most pedig, nem kis meglepetésre, a pécsi részleg is. 

Nosztalgiázzon vele

Hogy Erdődi György zenész-e inkább vagy rádiós, maga sem tudja pontosan megmondani, mivel sosem tudta elválasztani a zenét és a technikát. "Úgy döntöttem, hangmérnök leszek, így egyikről sem kell lemondanom" – jegyezte meg beszélgetésünk elején a Magyar Rádió nyolcvanesztendős hangmestere, aki rendszeresen jelentkezik a Petőfi Rádióban "Nosztalgiázzon velem!" cím? éjszakai műsorával.

KÁVÉSZÜNET

Folytassa, Matthäus

Bár a szurkolók már "döntöttek", a Magyar Labdarúgó Szövetség azonban még nem, így nem tudni, marad-e Lothar Matthäus a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A kérdés megválaszolására október elejéig kell várni, ekkor ül össze az MLSZ elnöksége, hogy szavazzon a német szakvezető jövőjéről.

Visszavonult a Csodálatos Kapitány

Bejelentette visszavonulását Mark Messier, az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) történetének második legeredményesebb játékosa. A New York Rangers kapitánya már 2004-ben – a március 31-ei utolsó alapszakaszbeli találkozót követően – megszellőztette, hogy gondolkodik a visszavonuláson, a tavalyi szezon elmaradása miatt azonban hivatalosan csak a hétfői sajtótájékoztatón jelentette be visszavonulását.

Csak a kulcscsontjai bánták

Az Indy Racing League Indycar-sorozatának 15. versenyén Chicagóban borzalmas, ám szerencsés kimenetel? baleset szemtanúi lehettek a nézők. Az ausztrál Ryan Briscoe nekiment Alex Barron autójának. "A becsapódásra nem emlékszem, de arra igen, ami előtte és utána történt. A biztonságiak nagyon gyorsak és pontosak voltak, még arra is külön figyelmeztettek, hogy integessek a közönségnek, hogy az megnyugodjon. Szinte karcolásokkal megúsztam ezt a balesetet, és ezért sok embernek köszönettel tartozom" – mondta Briscoe, akinek kettészakadt az autója a baleset során. A két kulcscsonttörést szenvedő pilóta megköszönte a biztonsági felszerelések alkotóinak és a pálya biztonsági személyzetének, hogy élve megúszta az ütközést. Foto: DPPI

Sport városlakóknak

Ha valaki a budapesti Duna-parton jár, könnyen láthat csokornyakkendős, joviális ősz öregurat görkorcsolyával a lábán suhanni, de olykor egész családok vagy fiatalok száguldanak tova a bicikliutakon. Nem véletlen, hogy manapság világszerte reneszánszukat élik a guruló lábbelik – az immár ötkerekűvé fejlesztett eszköz nemcsak a közlekedési dugókban, hanem a hétköznapi feszültségek levezetőjeként is remekül beválik. Aktuális jó hír: vasárnap Fővárosi Autómentes Nap lesz, amikor az autómentes Andrássy úton bárki kipróbálhatja ügyességét!

Vasútpark

Nemzetközi gőzmozdonyversenyre és egy étkezőkocsik közötti gasztronómiai vetélkedésre invitálja a nagyérdeműt szeptember 17-én és 18-án a budapesti Vasúttörténeti Park (Budapest, Tatai u. 95.). A reggel nyolc órától délután hatig tartó rendezvényen naponta kétszer – délelőtt és délután is – sor kerül a különböző kategóriájú mozdonyok vetélkedésére, melynek során gyorsaságuk mellett ügyességüket és a vasparipák erejét is összemérik egymással a kilenc országból érkező résztvevők. Emellett versengenek a "Mozdonyszépe" címért is.

Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. 

Az alvás mentette meg az életét

A feje fölött elrobogó vonat sem ébresztette fel azt az orosz férfit, aki egy feltehetőleg átdorbézolt éjszaka után mély álomba szenderült a nyílt vasúti pályán – jelentette az Interfax hírügynökség. A vonat vezetője persze nem maradt ilyen nyugodt, amikor meglátta a sínek között fekvő férfit, de hirtelen fékezéssel sem tudta megállítani a szerelvényt. A kiérkező mentőcsapat tagjai megpróbálták kihúzni a békésen szundikáló ittas férfit a vonat alól, de nem jártak sikerrel. A vonatnak így tovább kellett gördülnie, hogy ki tudják őt szabadítani. A vasúti rendőrség szóvivője elmondta, hogy a sínek között fekvő fiatal férfi nem ébredt fel, és minden bizonnyal ennek köszönheti az életét. (Reuters)

DUMA PLÁZA

Nem értem, miért mondják, hogy megint felment a benzin ára? Ma is ötezerért tankoltam! (graffiti)

A Mayflowerre emlékezve

385 éve ezen a napon, 1620. szeptember 16-án indult el a Mayflower nev? hajó fedélzetén 102 utassal az angliai Plymouthból, hogy az Újvilág felé vegye útját. A brit korona Virginiát jelölte meg úticélul, ahol akkor már gyarmati lakosok, üzletemberek és protestánsok laktak. A hányattatásokkal teli út novemberben ért véget, amikor megérkeztek Massachusettsbe. December végére már meg is alapították az első európai települést, Új-Angliát. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!